Συνεχίζεται για δεύτερη διαδοχική ημέρα η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, υπό το φως της πίεσης που ασκήθηκε στις αγορές από την πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και των υψηλότερων εισαγωγών από την Κίνα, που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για ένα νέο κύκλο αύξησης της ζήτησης στις δύο μεγαλύτερες σε κατανάλωση αργού χώρες στον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, τα futures του Brent, για παραδόσεις Ιουλίου ενισχύονται από την έναρξη των σημερινών συναλλαγών κατά 0,68%

και κινούνται στην περιοχή των 84,40-84,44 δολαρίων ανά βαρέλι, όταν, χθες, Πέμπτη είχαν ξεπεράσει τα επίπεδα των 83,70 δολαρίων ανά βαρέλι. Η αντίστοιχη τιμή για την αμερικα νική ποικιλία, WTI κερδίζει 0,73% και κινείται στα όρια των 79,83 δολαρίων ανά βαρέλι.

Σημειώνουμε ότι τα στρατηγικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε κατά 1,4 εκατομμύριο βαρέλια, στα 459,5 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, ήτοι, κατά πολύ περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις για μείωσή τους κατά 1,1 εκατομμύριο βαρέλια.

Επίσης, οι εισαγωγές αργού από την Κίνα, μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, ανήλθαν  σε περίπου 10,88 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, τον προηγούμενο μήνα, ήτοι, αυξημένες κατά 5,45% από τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

(Διακυμάνσεις τιμών Brent, τελευταίων 6 μηνών- Πηγή: FT. com)

Η παρούσα αυξητική τάση των τιμών του πετρελαίου απέχει σημαντικά από τα επίπεδά τους τον Οκτώβριο του 2023 και του Απριλίου του τρέχοντος έτους, όταν και είχαν υπερβεί κατά πολύ τα επίπεδα των 90 δολαρίων ανά βαρέλι, αν και αυτή η μικρή λεπτομέρεια δεν συγκινεί την ελληνική αγορά υγρών καυσίμων, αν παρατηρήσουμε τις τιμές στην αντλία.

Έτσι, για σήμερα, Παρασκευή, 10 Μαΐου, η μέση τιμή πώλησης της βενζίνης των 95 οκτανίων στα πρατήρια της Νομαρχίας Αθηνών και του Νομού Θεσσαλονίκης έχει διαμορφωθεί στο 1,917 ευρώ ανά λίτρο, όταν η αντίστοιχη στα πρατήρια της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής βρίσκεται στο 1,934 ευρώ ανά λίτρο και της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής στο 1,938 ευρώ ανά λίτρο.

Περιττό να αναφέρουμε τα μέσα επίπεδα τιμών της βενζίνης σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, όπου οι καταναλωτές πληρώνουν μεταξύ 2,190 και 2,222 ευρώ το λίτρο για να γεμίσουν τα τεπόζιτα των οχημάτων τους!

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων Πρατηριούχων Καυσίμων, ΠΟΠΕΚ, για αύριο, Σάββατο 11 του μήνα, θα υπάρξουν μικρές ή μεγαλύτερες μειώσεις στις χονδρικές τιμές διυλιστηρίου όλου του φάσματος των βενζινών και του υγραερίου κίνησης, αλλά αυξήσεις τιμών στο πετρέλαιο κίνησης.

Στις αγορές φυσικού αερίου, η ανοδική τάση των τιμών στις τελευταίες συνεδριάσεις, στην ολλανδική πλατφόρμα, TTF, συνεχίζεται από το πρωί της Παρασκευής, με τα futures για παραδόσεις επόμενου μήνα να ενισχύονται σε ποσοστό που κυμαίνεται εγγύς ή και υψηλότερα του 1,60%, στην περιοχή των 31,355 ευρώ/MWh.

Φαίνεται επομένως, ότι οι προβλέψεις μερίδας των αναλυτών, για επικράτηση υψηλότερων τιμών στο ορυκτό καύσιμο, μεσοπρόθεσμα, θα επαληθευτούν –δείτε σχετικό άρθρο στο energia.gr εδώ.

 

(Ευρωπαϊκός χάρτης τιμών ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, Παρασκευή, 10 Μαΐου- Πηγή: ΡΑΑΕΥ)

Εν τω μεταξύ, στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας το πρόσημο είναι σήμερα θετικό, με ελάχιστες από αυτές να κινούνται σε αρνητικό έδαφος, όπως στις Βουλγαρία, Ιταλία, Γαλλία, Φινλανδία, Δημοκρατία της Ιρλανδίας και Ελλάδα.

Στην χώρα μας, στα 69,84 ευρώ/MWh διαμορφώνεται για σήμερα Παρασκευή, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας με σημαντική πτώση 12% από χθες Πέμπτη και βρίσκεται συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα από τα επίπεδα των 73,34 ευρώ/MWh στα οποία βρισκόταν την αντίστοιχη ημέρα, πέρυσι.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 305,67 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα, κυριαρχούν εκ νέου οι ΑΠΕ με 57,9% και έπονται το φυσικο αέριο με 26,1%, οι εισαγωγές με 7,3%, τα υδροηλεκτρικά με 4,1% και ο λιγνίτης με μόλις 0,1%! Τέλος, οι εξαγωγές έφθασαν στις 31,303 MWh και οι εισαγωγές στις 11,204 MWh.

Για να έχουμε μια συνοπτική εικόνα του τί συνέβη στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας το προηγούμενο επταήμερο προκειμένου να συγκρίνουμε τις τάσεις των τελευταίων ημερών, οι χονδρεμπορικές τιμές σι αγορές της ΝΑ Ευρώπης υποχώρησαν σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, με τη μέση μείωση να φθάνει στο -26,0%.

Αιτίες ήταν η κάθετη μείωση της ζήτησης, η ελαφρά μείωση της μέσης τιμής του φυσικού αερίου και η αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας στις περισσότερες από αυτές τις αγορές. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κυμάνθηκαν μεταξύ 56-83 ευρώ/MWh, με τις χαμηλότερες να καταγράφονται στην Ρουμανία, με εβδομαδιαίο μέσο όρο 54,21 ευρώ/MWh, και την Κροατία, με 55,63 ευρώ/MWh. Στον αντίποδα βρέθηκε η ιταλική αγορά που κατέγραψε την υψηλότερη μέση τιμή με 82,83 ευρώ/MWh, αν και σημαντικά μειωμένη κατά -19,25% από την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Επίσης, την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη υποχώρησε εποχικά χάρη στις διακοπές του Ορθόδοξου Πάσχα και την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στις περισσότερες χώρες της περιοχής. Η μέση μείωση έφθασε στο -5,61% που αντιστοιχεί σε 13.765,92 GW. Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά -22,45%, ακολουθούμενη από τη Σερβία κατά -16,43%.

Ακόμη, η παραγωγή από ΑΠΕ στην ΝΑ Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκε σε σύγκριση με το αμέσως περασμένο επταήμερο, σε ποσοστό +18,2% και ανήλθε στις 3.300,08 GWh, χάρη στην υψηλότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας, με την απόδοση της ηλιακής ενέργειας να παραμένει σταθερή. Η Βουλγαρία σημείωσε την υψηλότερη αύξηση της αιολικής παραγωγής κατά +118,4%, ακολουθούμενη από την Ρουμανία που κατέγραψε άνοδο +93,8%, όταν  η Ελλάδα, η Κροατία και η Ιταλία είδαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια να αυξάνεται κατά +56,6%, +41,9% και +25,6% αντίστοιχα. Επιπλέον, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης αυξήθηκε κατά +6,0%, στις 1.366,08 GWh.

Σημειώνουμε ότι η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά την πρώτη εβδομάδα του μήνα, κατά +27,2%, και ανήλθε σε 592,24 GWh.

Αντιθέτως, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, με την αύξηση να είναι μόλις +0,42%, και τη συνολική παραγωγή να φθάνει σε 3.690,10 GWh. Η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ιταλία σημείωσαν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας το ίδιο χρονικό διάστημα, κατά +9,76%, +8,06% και +2,63 αντίστοιχα.  

Όσον αφορά στην παραγωγή θερμικής ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, κινήθηκε έντονα πτωτικά σε ποσοστό -20,62% σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του περασμένου μήνα, καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε. Ειδικότερα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Ελλάδα ήταν πολύ χαμηλότερη, αφού έφθασε στην 1,02 GWh, όταν η παραγωγή από φυσικό αέριο πραγματοποίησε κάθετη πτώση, -45,48%.  

Τέλος, οι καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν υψηλότερες κατά +85,33% σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης την προηγούμενη εβδομάδα, που αντιστοιχεί σε 1126,48 GWh. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά -45,8% στις 130,53 GWh, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά +47,3%, στις 1250,06 GWh.

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία διατήρησαν εξαγωγικό πρόσημο για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, με τις καθαρές εξαγωγές τους να φθάνουν στις 38,55 GWh και 78,56 GWh αντίστοιχα, αν και μειωμένες κατά -58,00% και -39,42% αντίστοιχα.