Το Ιράν έχει μόλις λίγες εβδομάδες στη διάθεσή του για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις παρακολούθησης που εξέδωσε ο ΙΑΕΑ (ΔΟΑΕ), διαφορετικά κινδυνεύει να υποστεί νέο γύρο διπλωματικών κυρώσεων. Κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης του κορυφαίου αξιωματούχου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, το Ιράν κλήθηκε

να βελτιώσει τα μέτρα παρακολούθησης και να επιλύσει μια πολυετή έρευνα σχετικά με την προέλευση των ιχνών ουρανίου που ανακαλύφθηκαν σε μη δηλωμένες τοποθεσίες.

"Υπάρχει ανάγκη να δοθούν εξηγήσεις πολύ σύντομα", δήλωσε αργά την Τρίτη ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι σε ενημέρωση Τύπου στη Βιέννη. "Για τη διεθνή κοινότητα υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να κινηθούμε και να έχουμε αποτελέσματα νωρίτερα παρά αργότερα".

Οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ ετοιμάζονται να συντάξουν την τριμηνιαία έκθεση διασφαλίσεων, ενημερώνοντας τους διπλωμάτες για την κατάσταση της έρευνάς τους και επικαιροποιώντας τα δεδομένα σχετικά με το αυξανόμενο πυρηνικό απόθεμα του Ιράν. Η αξιολόγησή τους θα κυκλοφορήσει πριν από τη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού στις 3 Ιουνίου.

Οι ΗΠΑ απηύθυναν τελεσίγραφο στο Ιράν κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΟΑΕ: συνεργασία ή αντιμετώπιση της μομφής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραπομπή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου ενδέχεται να ανανεωθούν οι κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θέλησαν ήδη από τον Μάρτιο να εντείνουν την πίεση.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του ΙΑΕΑ ότι τώρα θα ληφθούν "συγκεκριμένα μέτρα" για την αντιμετώπιση αυτών των διεθνών ανησυχιών, δήλωσε ο Γκρόσι. Η επίσκεψή του ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ισραηλινή αεροπορική επίθεση που έπληξε όχι μακριά από μία από τις μεγαλύτερες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Ισφαχάν.

Οι πυραυλικές επιδρομές μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν τον περασμένο μήνα έχουν αυξήσει τον επείγοντα χαρακτήρα των προσπαθειών του ΙΑΕΑ να επιβεβαιώσει την κλίμακα των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. Ενώ ο οργανισμός πραγματοποιεί καθημερινές επιθεωρήσεις των δηλωμένων ατομικών εγκαταστάσεων, οι υποψίες παραμένουν για το κατά πόσον οι Ιρανοί μηχανικοί θα μπορούσαν να κρύβουν άλλες εργασίες που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το Ιράν πρέπει να προστατεύσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες "πιο έντονα από ό,τι πριν" από τις ισραηλινές επιθέσεις, δήλωσε την Τρίτη ο Μοχάμαντ Εσλάμι, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη πριν από την αναχώρηση του Γκρόσι.