ΒΡ: «Νερό στο Κρασί της» Σχετικά με τους Στόχους Μείωσης της Παραγωγής Πετρελαίου

ΒΡ: «Νερό στο Κρασί της» Σχετικά με τους Στόχους Μείωσης της Παραγωγής Πετρελαίου
energia.gr
Τετ, 8 Μαΐου 2024 - 09:45

Η BP αμβλύνει τη δέσμευσή της για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2030 σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με τη στρατηγική της για την ενεργειακή μετάβαση και να μειώσει το χάσμα αξίας με τους ανταγωνιστές της. Ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού

Murray Auchincloss, έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες τη στρατηγική της εταιρείας με έδρα το Λονδίνο, ώστε αυτή να επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις αποδόσεις. Δίνει λιγότερη έμφαση σε σχέση με τον προκάτοχό του, Bernard Looney,  τη στροφή της BP προς τις ΑΠΕ και τις μορφές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Οι μετοχές της BP σήμερα υστερούν αυτών των ανταγωνιστών της - Shell, TotalEnergies, Exxon Mobil και Chevron -με βάση μια σειρά βασικών μετρήσεων, που αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες ότι η βρετανική πολυεθνική δεν επενδύει στους πιο κερδοφόρους τομείς των δραστηριοτήτων της, και κυρίως στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Αν και ο Auchincloss δεν έχει αποκηρύξει τον εμβληματικό στόχο που είχε ανακοινώσει ο Looney το 2020 - πριν τον υποβαθμίσει το 2023 – για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας κατά περίπου 25% μεταξύ 2019 και 2030 στα 2 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boed).

Η BP είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία πετρελαίου που έχει στόχους μείωσης και η δέσμευση αυτή έχει προβληματίσει ορισμένους επενδυτές. Μιλώντας στο Reuters στις 7 Μαΐου, αφού η BP ανακοίνωσε κέρδη 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο, ο Auchincloss δήλωσε ότι η εταιρεία ενδέχεται να υπερβεί ή, αντίθετα, να υπολειφθεί του στόχου του 2030. «Δύο εκατομμύρια (boed) είναι ένας αξιοπρεπής αριθμός για να μείνουμε τώρα. Θα μπορούσε να είναι υψηλότερος; Ναι. Θα μπορούσε να είναι χαμηλότερος; Ναι».

Από την Ενεργειακή Μετάβαση στη Μετάβαση προς Μια Πιο Πραγματιστικη Προσεγγιση

Ο Auchincloss, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο μετά την παραίτηση-σοκ του Looney τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει πει ότι θα ακολουθήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση.

Η BP έχει πάνω από 30 έργα σε όλες τις επιχειρήσεις της για τα οποία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο Auchincloss. «Και καθώς παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις με βάσημια προσέγγιση που βασίζεται στις αποδόσεις, αυτό θα μας βοηθήσει να ενημερώσουμε ποια πιστεύουμε ότι θα είναι η παραγωγή μας το 2030 - αλλά επικεντρώνομαι στις αποδόσεις και τις ταμειακές ροές, όχι στον όγκο», σημειώνει ο Auchincloss.

Τον Φεβρουάριο, είχε ανακοινώσει ότι αναμένει ότι η παραγωγή της BP θα αυξηθεί κατά 2% έως 3% έως το 2027.

Εξάλλου, νωρίτερα φέτος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Wael Sawan, περιόρισε επίσης τους στόχους μείωσης των εκπομπών της δικής του εταιρείας, επικαλούμενος τις προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση φυσικού αερίου και την αβεβαιότητα σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση, καθώς επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τις μετοχές της Shell.

Ο Biraj Borkhataria, επικεφαλής ευρωπαϊκών ερευνών στην RBC Capital Markets, δήλωσε ότι αναμένει η BP να αυξήσει τις δαπάνες της για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, τον γνωστό τομέα upstream. «Η BP τόνισε ότι θα επικεντρωθεί στις αποδόσεις και, ως εκ τούτου, θα περίμενα ότι η επόμενη έκδοση της στρατηγικής κατανομής κεφαλαίων θα ενσωματώνει υψηλότερες κεφαλαιακές δαπάνες στο upstream και χαμηλότερη κατανομή σε ορισμένες πτυχές των μηχανισμών της ενεργειακής μετάβασης».

«Συνολικά, αυτό θα πρέπει να μεταφραστεί σε υψηλότερους όγκους στο upstream σε σχέση με τον στόχο των 2 εκατομμυρίων boed το 2030», σημειώνει ο Borkhataria.


Οι εκπομπές αερίων της BP από το 2019 έως το 2023 (πηγή: Reuters και ΒΡ)