Ιστορικό Χαμηλό για τις Ανακαλύψεις Πετρελαίου και Φ. Αερίου με Διπλάσιο Κόστος Ερευνών το 2023

Ιστορικό Χαμηλό για τις Ανακαλύψεις Πετρελαίου και Φ. Αερίου με Διπλάσιο Κόστος Ερευνών το 2023
energia.gr
Τετ, 8 Μαΐου 2024 - 08:28

Οι ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές έφτασαν στο ιστορικό χαμηλό των 5 δισεκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου πέρυσι, ενώ το κόστος έρευνας σχεδόν διπλασιάστηκε. Σύμφωνα με στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για τον τομέα του φυσικού αερίου που εξέδωσε το Φόρουμ Χωρών Εξαγωγής Αερίου, (GECF) για το 2024, οι παγκόσμιες ανακαλύψεις

φυσικού αερίου και πετρελαίου μειώθηκαν περισσότερο από 50% πέρυσι σε σύγκριση με το 2022.

Από τα συνολικά 5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ισοδύναμου φυσικού αερίου και πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν πέρυσι, το 60% αφορούσε το πετρέλαιο και το υπόλοιπο 40%, που αντιστοιχεί σε 340 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, το φυσικό αέριο.Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει μια μείωση ρεκόρ κατά 50% σε σύγκριση με την ανακάλυψη 10,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου το 2022.

Σύμφωνα με το GECF, οι χαμηλοί όγκοι ερευνών του περασμένου έτους οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του κόστους των ερευνών τόσο για το φυσικό αέριο όσο και για το πετρέλαιο.

Το κόστος εξερεύνησης φυσικού αερίου αυξήθηκε από 2,60 δολάρια ανά βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου το 2022 σε 5,30 δολάρια πέρυσι. Το κόστος της έρευνας για πετρέλαιο αυξήθηκε από 3,50 δολάρια ανά βαρέλι ισοδύναμου πετρελαίου το 2022 σε 8,80 δολάρια πέρυσι. Η έκθεση αναφέρει τα «απογοητευτικά αποτελέσματα από ορισμένα βασικά υπεράκτια ερευνητικά πηγάδια, παρά την αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023».

Ενώ οι υπεράκτιες έρευνες αντιπροσώπευαν το 74% των συνολικών ανακαλύψεων πέρυσι, το 2022 το ποσοστό αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο, στο 87%.

Η έρευνα σε εξαιρετικά βαθέα ύδατα (ultra-deepwater) αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος των υπεράκτιων ερευνών, με 41%, ακολουθούμενη από την εξερεύνηση βαθέων υδάτων (deepwater) με 30%.

Το GECF ανέφερε ότι πρόσθετες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιες ερευνητικές δραστηριότητες, με τις ανακαλύψεις υψηλής αξίας σε πιο δύσκολες γεωγραφικές τοποθεσίες να κοστίζουν περισσότερο από την έρευνα στην ξηρά ή την υφαλοκρηπίδα.

Σε περιφερειακή βάση, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αντιπροσώπευε το υψηλότερο μερίδιο των όγκων πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε το 2023, με 32%, λόγω της επιτυχίας των ερευνών στα ανοικτά της Ινδονησίας και της Μαλαισίας.

Ακολούθησαν η Λατινική Αμερική με 21%, η Ευρώπη και η Αφρική με 11% έκαστη και η Μέση Ανατολή με 10%.Σε επίπεδο χώρας, η Ινδονησία κυριάρχησε στις υπεράκτιες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στα κοιτάσματα Larayan και Geng North το 2023, ακολουθούμενες από σημαντικές ανακαλύψεις φυσικού αερίου στο κοίτασμα Sarawak στην θάλασσα της Μαλαισίας.

Οι νέες ανακαλύψεις πετρελαίου στα κοιτάσματα Lancetfish και Fangtooth στα ανοικτά της Γουιάνας, καθώς και η χερσαία ανακάλυψη της Τουρκίας στο πηγάδι Sehit Aybuke Yalcin, αποτέλεσαν μερικές από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις.

Ο Alparslan Bayraktar, υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, δήλωσε, στις 11 Απριλίου, ότι από τότε που βρέθηκε φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα το 2020, οι παραδόσεις φυσικού αερίου γίνονται επί του παρόντος σε 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά, ενώ η χώρα έχει τώρα παραγωγική ικανότητα 40.144 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.