Αυστραλία: Προχωρά σε Μελέτες Σκοπιμότητας για Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Έως και 25 GW

Αυστραλία: Προχωρά σε Μελέτες Σκοπιμότητας για Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Έως και 25 GW
energia.gr
Τετ, 8 Μαΐου 2024 - 09:05

Η Αυστραλία έδωσε, την 1η Μαΐου, το «πράσινο φως» για τη διενέργεια μελέτης σκοπιμότητας σε έξι πρότζεκτ κατασκευής υπεράκτιων αιολικών πάρκων στα ανοιχτά των νότιων ακτών της, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ ώστε να πετύχει τον στόχο των καθαρά μηδενικών εκπομπών έως το 2050

Άλλα έξι πρότζεκτ θα μπορούσαν επίσης να κερδίσουν άδειες σκοπιμότητας μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με ομάδες ιθαγενών, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Κρις Μπόουεν.

Τα 12 έργα, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων από τους «γίγαντες» της αιολικής  βιομηχανίας Orsted και Iberdrola, στα ανοιχτά της πολιτείας της Βικτώριας, θα έχουν δυναμικότητα παραγωγής 25 GW, μεγαλύτερη από αυτή που διαθέτει το κράτος.

Οι άδειες σκοπιμότητας θα επιτρέψουν στους επενδυτές να πραγματοποιήσουν περιβαλλοντικές εκτιμήσεις και γεωτεχνικές έρευνες στην προτεινόμενη ζώνη για αιολικά πάρκα στην ακτή Gippsland.

Αξιόπιστο ενεργειακό σύστημα

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για αξιόπιστες ΑΠΕ ‘ξεκλειδώνει’ την υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Αυστραλία... έχει να κάνει πολύ με τον σχεδιασμό για ένα αξιόπιστο ενεργειακό σύστημα χρόνια στο μέλλον», είπε ο Μπόουεν σε ομιλία του στο συνέδριο της Ένωσης Χρηστών Ενέργειας.

Εάν εγκριθούν οι μελέτες σκοπιμότητας, οι εταιρείες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εμπορική άδεια σχετικά με την κατασκευή υπεράκτιου αιολικού έργου.

Δύο άδειες σκοπιμότητας δόθηκαν σε έργα που υποστηρίζονται από το διεθνές fund διαχείρισης κεφαλαίων Copenhagen Infrastructure Partners, ανάμεσα στα οποία και του Star of the South, στο πλαίσιο του οποίου έχει σχεδιαστεί εδώ και καιρό ένα αιολικό πάρκο 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (6 δισεκατομμύρια δολαρίων ΗΠΑ) στην υπεράκτια ζώνη. 

Η κεντροαριστερή Εργατική κυβέρνηση της Αυστραλίας ενισχύει τα έργα καθαρής ενέργειας καθώς η χώρα απομακρύνεται από την εξάρτησή της από την ηλεκτρική ενέργεια με βάση την καύση άνθρακα. Έχει δεσμευτεί για την έγκριση νέων έργων αιολικής, ηλιακής ενέργειας και μπαταριών αξίας άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2022.