Η Mubadala Capital του Άμπου Ντάμπι προτίθεται να επενδύσει περίπου 13,5 δισ. δολάρια σε ένα μεγάλο έργο βιοκαυσίμων στη Βραζιλία κατά την επόμενη δεκαετία, στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδίων για τη χώρα που περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός νέου χρηματιστηρίου.

Ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του κρατικού επενδυτικού ταμείου των Εμιράτων αυξάνει τα στοιχήματά του στη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής, όπου η παρουσία του εκτείνεται από γραμμές μετρό και ιατρικά πανεπιστήμια μέχρι το πλειοψηφικό μερίδιο στον τοπικό ιδιοκτήτη της μάρκας Burger King - μαζί με τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο επικεφαλής της Mubadala Capital στη Βραζιλία αποκάλυψε για πρώτη φορά τον πλήρη προϋπολογισμό του εμβληματικού σχεδίου της επιχείρησης για την παραγωγή ανανεώσιμου ντίζελ και “βιώσιμης” αεροπορικής κηροζίνης χρησιμοποιώντας κυρίως φυτικές ύλες που δεν είναι τρόφιμα.

Η μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη από την ενεργειακή εταιρεία της, την Acelen, θα περιλαμβάνει πέντε μονάδες ύψους 2,7 δις δολαρίων, με την πρώτη να αναμένεται να αρχίσει να παράγει μέχρι το τέλος του 2026. Κάθε μία θα αποτελείται από ένα νέο βιοδιυλιστήριο με ικανότητα επεξεργασίας 20.000 βαρελιών καυσίμου την ημέρα, συναφείς υποδομές, και φυτεμένες εκτάσεις για την καλλιέργεια της καλλιέργειας εισροών.

«Όλα έχουν να κάνουν με την πρώτη ύλη, που στην πραγματικότητα είναι η γεωργία. Και η Βραζιλία είναι ίσως η χώρα με την καλύτερη θέση στον πλανήτη όσον αφορά την αγροτική επάρκεια λόγω του κλίματος και του εύφορου εδάφους,» δήλωσε ο Oscar Fahlgren. «Η Βραζιλία είναι για τη γεωργία ό,τι το Αμπού Ντάμπι για το πετρέλαιο».

Η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει επίσης τη μετατροπή ενός υφιστάμενου διυλιστηρίου πετρελαίου στη βορειοανατολική βραζιλιάνικη πολιτεία Bahia, το οποίο αποκτήθηκε από την κρατικά ελεγχόμενη Petrobras το 2021. Το αναμενόμενο συνολικό ποσό των 13,5 δισ. δολαρίων θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός συνδυασμού ιδίων κεφαλαίων και χρέους σε μια περίοδο πέντε έως 10 ετών, δήλωσε ο Fahlgren. 

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κεφαλαιουχικό έργο,» πρόσθεσε. «Βλέπω τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενεργειακής μετάβασης στη Βραζιλία.»

Ο όμιλος είχε προηγουμένως ανακοινώσει μόνο το εκτιμώμενο κόστος για την αρχική μονάδα της ανάπτυξης. Οι κινήσεις της Mubadala Capital στον τομέα της βιοενέργειας θα βασιστούν στις επενδύσεις ύψους 6 δισ. δολαρίων που έχει πραγματοποιήσει στη χώρα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου του ομίλου.

Τα δύο τρίτα των κεφαλαίων της στη Βραζιλία προέρχονται από εξωτερικούς επενδυτές, ενώ τα υπόλοιπα από τη μητρική εταιρεία Mubadala. Εκεί εστιάζει σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περίπλοκες ή προβληματικές καταστάσεις. 

Το ομώνυμο κρατικό ταμείο εισήλθε για πρώτη φορά στο νοτιοαμερικανικό κράτος το 2012 με μια επένδυση ύψους 2 δις δολαρίων που στήριξε τον πρώην μεγιστάνα Έϊκε Μπατίστα, ο οποίος ήταν κάποτε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο πριν από την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του στον τομέα της ενέργειας και των εμπορευμάτων τον επόμενο χρόνο. 

Όταν καταλάγιασε η σκόνη, η Mubadala αναδείχθηκε στον κύριο πιστωτή του ομίλου συμμετοχών EBX του Μπατίστα και απέκτησε την κυριότητα αρκετών περιουσιακών του στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων συμμετοχών σε λιμάνια και ορυχεία.

Σήμερα το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει μια εταιρεία που διοργανώνει το Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 του Σάο Πάολο. Ο Fahlgren περιέγραψε την προσέγγιση της Mubadala στη χώρα ως “αντίθετη”, αφού παρέμεινε μέσα από οικονομικές και πολιτικές κρίσεις την τελευταία δεκαετία. «Έχουμε επενδύσει πολύ ενεργά στη Βραζιλία, τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, σε ένα περιβάλλον όπου οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές απέφευγαν,» δήλωσε.

Η Mubadala Capital είχε επενδύσει πλήρως το δεύτερο φαντ της με επίκεντρο τη Βραζιλία, το οποίο έκλεισε με δεσμεύσεις ύψους 710 εκατ. δολαρίων πέρυσι, πρόσθεσε. Η Americas Trading Group, μια πλατφόρμα διαπραγμάτευσης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που αγόρασε το 2023, ελπίζει να ανοίξει ένα χρηματιστήριο στη Βραζιλία το επόμενο έτος για να ανταγωνιστεί το καθιερωμένο B3 στο Σάο Πάολο.

«Η Βραζιλία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα. Έχει μόνο ένα χρηματιστήριο. Και νομίζω ότι αυτή η υποδομή δεν είναι η βέλτιστη για τους παίκτες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το τμήμα,» δήλωσε ο Fahlgren. «Πιθανώς θα είναι ένα σταδιακό λανσάρισμα - ίσως να ξεκινήσει με μετοχές και στη συνέχεια να επεκταθεί. Καμία κατηγορία περιουσιακών στοιχείων δεν αποκλείεται.»

Μια άλλη εστίαση είναι η Zamp, η οποία παρέχει franchising σε εστιατόρια Burger King στη Βραζιλία. Η Mubadala Capital έχει αυξήσει σταθερά το μερίδιό της στο 58% και πρόσφατα εξέλεξε την πλειοψηφία των θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει πλέον και ένα στέλεχος από τον συμμέτοχο Affinity Partners, την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων που διευθύνει ο Τζάρεντ Κούσνερ. Η επένδυση της Affinity αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους New York Times.

Ο Fahlgren δήλωσε ότι είναι «πολύ ευχαριστημένος» με τη συνεργασία με την Affinity. «Απλώς συνέβη και δεν έχουμε προγραμματίσει άλλες συγκεκριμένες επενδύσεις, αλλά δεν θα το απέκλεια,» πρόσθεσε. Η Mubadala Capital εμπλέκεται επίσης σε συνομιλίες για ένα προτεινόμενο νέο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στη Βραζιλία, στόχος του οποίου είναι να συγκεντρώσει και να πουλήσει τα εμπορικά δικαιώματα.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το επενδυτικό κλίμα στη Βραζιλία αυτή τη στιγμή και τις ευκαιρίες που βλέπουμε,» δήλωσε ο Fahlgren. «Έχουμε έναν αριθμό περιουσιακών στοιχείων που είναι σχετικά ώριμα σήμερα και θα μπορούσαν να είναι δυνητικοί υποψήφιοι για έξοδο στο όχι πολύ μακρινό μέλλον,» πρόσθεσε.