Ράλι Τιμών για Αλουμίνιο, Νικέλιο και Χαλκό Μετά τις Κυρώσεις Εναντίον της Ρωσίας

Ράλι Τιμών για Αλουμίνιο, Νικέλιο και Χαλκό Μετά τις Κυρώσεις Εναντίον της Ρωσίας
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Πεμ, 18 Απριλίου 2024 - 08:36

Οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας επιδρούν στις δυτικές αγορές για ακόμα μία φορά, μετά την απόφαση Λονδίνου και Ουάσιγκτον να απαγορεύσουν τις ρωσικές εξαγωγές αλουμινίου, νικελίου, και χαλκού. Τα συγκεκριμένα υλικά κατέγραψαν δραματικές ανόδους στις διεθνείς αγορές, με το αλουμίνιο να σημειώνει 

τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από το 1987. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι συνεχίζει να επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία δύο και πλέον χρόνια αργότερα. Παράλληλα, ο διεθνής ανταγωνισμός για τις κρίσιμες πρώτες ύλες εντείνεται καθημερινά.

Την προηγούμενη εβδομάδα, Βρετανία και ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα απαγορεύσουν τις νέες εισαγωγές ρωσικών πρώτων υλών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου και το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο αντίστοιχα. Η απαγόρευση αφορά στο αλουμίνιο, το νικέλιο, και τον χαλκό, και ισχύει για ρωσικά προϊόντα που παράχθηκαν μετά τις 13 Απριλίου. Τα υλικά αυτά δεν θα μπορούν να αποθηκεύονται στις προαναφερθείσες υποδομές σε Λονδίνο και Σικάγο, αλλά θα συνεχίζουν να πωλούνται εκτός αυτών.

Παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για καθολική απαγόρευση, οι τιμές αυτών των υλικών εκτινάχθηκαν. Η τιμή του αλουμινίου έχει αυξηθεί 2,45% μετά την ανακοίνωση, του νικελίου 0,28%, και του χαλκού 2,83%.Και τα τρία μέταλλα αποτελούν σημαντικά συστατικά για την παγκόσμια βιομηχανία σε μία σειρά τομέων. Ως εκ τούτου, η αύξηση των τιμών τους θα επιφέρει αντίστοιχες επιβαρύνσεις στον δευτερογενή τομέα.

Η Ρωσία είναι ένας παίκτης-κλειδί στην αγορά των συγκεκριμένων μετάλλων, καθώς παράγει το 6% του αλουμινίου, το 11% του νικελίου, και το 4% του χαλκού παγκοσμίως. Το βασικό ζήτημα των τελευταίων μηνών για τα διεθνή χρηματιστήρια ήταν τα αυξανόμενα στοκ ρωσικών πρώτων υλών που δεν πωλούνταν. Έτσι, οι αποθήκες στη δύση είχαν τεράστια αποθέματα ρωσικού αλουμινίου, νικελίου, και χαλκού, γεγονός που δεν αντιστοιχούσε στην πραγματική ζήτηση.

Από την άλλη πλευρά, οι ρωσικές εταιρείες εμφανίζονται αδιάφορες για τις συγκεκριμένες εξελίξεις. Όπως συνέβη και σε άλλους τομείς της οικονομίας, η μείωση του εμπορίου με τη Δύση σημαίνει μία μεταστροφή προς τον Παγκόσμιο Νότο, με τη Ρωσία να ανοίγει νέες εμπορικές ευκαιρίες.