Τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας, με αφορμή την αύξηση αναφορών κρουσμάτων πειρατείας το πρώτο τρίμηνο του 2024, κρούει το κέντρο πειρατείας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου IMB

Η επιστροφή των Σομαλών πειρατών, που στοχεύουν πλοία σε μεγάλες αποστάσεις από τις ακτές της Σομαλίας, έρχεται σε μια εποχή που οι αντάρτες Χούθι από την Υεμένη βάλλουν ήδη εναντίον εμπορικών πλοίων που περνούν από τις ακτές τους, με περίπου 80 πλοία να έχουν γίνει έως σήμερα στόχοι των επιθέσεών τους.

Σύμφωνα με το διεθνές ναυτιλιακό γραφείο, τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 έχουν καταγραφεί συνολικά 33 αναφορές πειρατείας σε πλοία, από 27 περιστατικά που ήταν την ίδια περίοδο του 2023.

Από αυτά τα περιστατικά που αναφέρθηκαν φέτος, σε 24 πλοία επιβιβάστηκαν ένοπλοι πειρατές, σε έξι έγινε απόπειρα κατάληψης, σε δύο κατάληψη και σε ένα έπεσαν πυρά.

Επίσης, αναφορικά με τα πληρώματα των πλοίων, έως σήμερα έχουν απαχθεί 9 άτομα, 35 κρατήθηκαν ως όμηροι και ένα απειλήθηκε.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση η δραστηριότητα των Σομαλών πειρατών, αφού το πρώτο τρίμηνο του 2024 έγιναν πέντε αναφορές για πειρατεία, σε σχέση με κανένα περιστατικό το ίδιο διάστημα του 2023.

Από αυτά, σε δύο περιστατικά οι πειρατές κατέλαβαν τα πλοία, ενώ στα υπόλοιπα τρία, σε ένα έριξαν πυρά κατά του πλοίου, σε ένα επιβιβάστηκαν και σε ένα έγινε απόπειρα προσέγγισης.

Την ίδια ώρα τα περιστατικά στα ύδατα του Κόλπου της Γουινέας συνεχίζουν να βρίσκονται σε σταθερό επίπεδο. Έξι περιστατικά αναφέρθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024, έναντι πέντε την ίδια περίοδο του 2023.

Ωστόσο, η IMB προτρέπει σε συνεχή προσοχή, καθώς την 1η Ιανουαρίου 2024 απήχθησαν εννέα μέλη του πληρώματος από δεξαμενόπλοιο μεταφοράς προϊόντων περίπου 45 ν.μ. νότια της νήσου Μπιόκο, Ισημερινή Γουινέα.

Στα Στενά της Σιγκαπούρης επίσης καταγράφηκαν πέντε περιστατικά κατά τεσσάρων μεγάλων πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου και ενός πλοίου γενικού φορτίου.

Σημειώνεται ότι μια 40ωρη επιχείρηση του ινδικού πολεμικού ναυτικού στον Ινδικό Ωκεανό στις 15 Μαρτίου 2024 κατέληξε στη σύλληψη 35 Σομαλών πειρατών που είχαν καταλάβει το φορτηγό πλοίο MV Ruen, σημαίας Μάλτας, με 17μελές πλήρωμα. Οι πειρατές είχαν καταλάβει το πλοίο τον περασμένο Δεκέμβριο και το χρησιμοποιούσαν για να καταλαμβάνουν άλλα πλοία που διέρχονταν από την περιοχή.

Επίσης ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, στο οποίο είχαν επιτεθεί πειρατές στις 4 Ιανουαρίου σε απόσταση 450 ν.μ. από τις ανατολικές ακτές της Σομαλίας, κατέστη ασφαλές μαζί με τα 21 μέλη του πληρώματός του από σκάφος του ινδικού πολεμικού ναυτικού.

Ο γ.γ. του ICC, John Denton, είπε ότι η αναζωπύρωση της δραστηριότητας των Σομαλών πειρατών είναι ανησυχητική, αναφέροντας ότι τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ζωτικής σημασίας η προστασία του εμπορίου, η διασφάλιση των δρομολογίων και η ασφάλεια των ναυτικών που διατηρούν το εμπόριο σε κίνηση.

Μάλιστα, τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ελεύθερης ροής των εμπορευμάτων σε όλες τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")