Υπ. Οικ Βουλγαρίας: Σημαντική η Διασυνδεσιμότητα με την Ελλάδα σε Φ. Αέριο και Ηλεκτρισμό

Υπ. Οικ Βουλγαρίας: Σημαντική η Διασυνδεσιμότητα με την Ελλάδα σε Φ. Αέριο και Ηλεκτρισμό
energia.gr
Τετ, 10 Απριλίου 2024 - 19:34

Τη σημασία της στενότερης συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδος, αλλά και τη σημαντική βελτίωση της οικονομίας της γειτονικής χώρας, ανέδειξε ο Assen Vassilev, Υπουργός Οικονομικών (2021-2024) της Βουλγαρίας, μιλώντας στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Ο κ. Vassilev υπογράμμισε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει διασυνδεσιμότητα στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, με τη Βουλγαρία να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό. Τόνισε ότι πολλές επιχειρήσεις ασκούν δραστηριότητα και στις δύο χώρες και στάθηκε στη σημασία της συνεργασίας Βουλγαρίας – Ελλάδος για την κατασκευή ενός οδικού άξονα, που θα τις καταστήσεις πύλες εισόδου.

Στη συζήτηση που είχε με τον Αιμίλιο Περδικάρη, Πρόεδρο του Δ.Σ. και Γενικό Διευθυντή του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο υπουργός υποστήριξε ότι θα βοηθήσει τη Βουλγαρία, η ένταξη στην Ευρωζώνη (από την 1η Ιανουαρίου 2025). «Θα αλλάξει το νόμισμα όχι όμως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Θα μας ωφελήσει η υιοθέτηση του ευρώ» είπε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, προσθέτοντας ότι η οικονομία της είναι ουσιαστικά συνδεδεμένη με το ευρώ εδώ και 25 χρόνια.

Ερωτηθείς για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, την έκτη τα τελευταία χρόνια, ο κ. Vassilev σημείωσε ότι η οικονομία δεν έχει επηρεαστεί, αντιθέτως καταγράφει ανάπτυξη. «Από το 2021 μέχρι σήμερα ανεβήκαμε από το 54% στο 65% του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ, δηλαδή με τριπλάσιους ρυθμούς προσέγγισης σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία» είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε ότι άλλαξε άρδην η οικονομική φιλοσοφία της Βουλγαρίας, ξεφεύγοντας από τη λογική χώρας της Λατινικής Αμερικής και διοχετεύοντας κεφάλαια σε υγεία, περίθαλψη, συντάξεις και κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με τον κ. Vassilev, την περίοδο 2022-23 υπήρξε η μεγαλύτερη αύξηση μισθών, η χώρα έσπασε όλα τα ρεκόρ στις ξένες επενδύσεις, έφθασε όμως σε ένα σημείο που δεν μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω λόγω των ατελών θεσμών, γι’ αυτό και απαιτείται μία πιο αξιοκρατική προσέγγιση. Προσέθεσε ότι υπάρχει ρωσική επιρροή σε κάποιους θεσμούς, όμως η Βουλγαρία έχει απομακρυνθεί από τη Ρωσία την τελευταία τριετία, δεν έχει πλέον καμία εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και τα φιλορωσικά ρεύματα είναι γύρω στο 15% έναντι 70% των φιλοευρωπαϊκών, γι’ αυτό θεωρείται δύσκολο να υπάρξει μια αλλαγή υπέρ της Ρωσίας.