Η ξηρασία έχει μειώσει τα επίπεδα των υδάτων στη ζωτικής σημασίας ναυτιλιακή διαδρομή που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 1900, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στη διέλευση των πλοίων

Χιλιάδες προϊόντα, από κινητά τηλέφωνα μέχρι ρούχα, τηλεοράσεις και χριστουγεννιάτικα στολίδια, κινδυνεύουν να μείνουν στα αζήτητα φέτος τις γιορτές, καθώς η ιστορική ξηρασία στη διώρυγα του Παναμά δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις στη διέλευση των πλοίων.

Οι άνευ προηγουμένου συνθήκες έχουν μειώσει τα επίπεδα των υδάτων στη ζωτικής σημασίας ναυτιλιακή διαδρομή που συνδέει τον Ατλαντικό με τον τον Ειρηνικό Ωκεανό στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 1900. Δεκάδες πλοία μεταφοράς κοντέινερ βιώνουν καθυστερήσεις πολλών εβδομάδων, ενώ η συμφόρηση στο κανάλι θα μπορούσε να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Το κόστος στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί, επειδή τα σιτηρά και τα καύσιμα είναι μεταξύ άλλων σημαντικών προμηθειών που μεταφέρονται μέσω του Παναμά.

Αντί για τις οκτώ έως δέκα ώρες που απαιτούνται συνήθως για τη διέλευση, τα πλοία περιμένουν τώρα στην ουρά μία έως δύο εβδομάδες κατά μέσον όρο. Ορισμένες εταιρείες μάλιστα έχουν πληρώσει έως και 4 εκατ. δολάρια για να μετακινηθούν και να παρακάμψουν τους χρόνους αναμονής, ανέφερε το Fox News.

Ο μέσος χρόνος αναμονής έχει αυξηθεί από 4,3 ημέρες στις 7 Νοεμβρίου σε 11,7 αυτόν τον μήνα, αποκάλυψαν τα στοιχεία της Αρχής της διώρυγας του Παναμά. Η Ινγκα Φέτσνερ, οικονομολόγος της ING Research, είπε στο Bloomberg: «Γίνεται πιο δαπανηρό και η αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών θα αυξήσει το κόστος και ίσως επιβαρύνει επίσης τις τιμές στο τέλος», καθώς τα πλοία αναγκάζονται να κάνουν τεράστιες παρακάμψεις, μερικές ακόμη και έως ένα μήνα, μέσω της διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο.

Το 2022 διέσχισαν το κανάλι πάνω από 14.000 πλοία συνολικά. Αλλά με την ποσότητα του νερού να περιορίζεται δραματικά, μόνο 24 πλοία την ημέρα διέσχιζαν το κανάλι από τις 7 Νοεμβρίου.

Από τον Φεβρουάριο, λόγω της ξηρασίας, ο αριθμός των πλοίων που θα διέρχεται ημερησίως θα μειωθεί περαιτέρω στα 18 την ημέρα. Η ξηρή περίοδος του Παναμά ήρθε νωρίς φέτος, με τις προβλέψεις να υποδηλώνουν ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές βροχοπτώσεις τις επόμενες εβδομάδες. Ενα θαύμα της μηχανικής που εγκαινιάστηκε το 1914, η διώρυγα του Παναμά είναι ένας τεχνητός δίαυλος 82 χιλιομέτρων που ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ανησυχία για ευρύτερο αντίκτυπο στις αλυσίδες εφοδιασμού και στις τιμές των προϊόντων.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")