Τι έγινε την Παρασκευή στο Νοβοροσίσκ; Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο ρωσικό λιμάνι, 500 χιλιόμετρα μακριά από τα εδάφη που ελέγχει η Ουκρανία, δέχθηκαν πλήγμα από ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, δεν συνέβη τίποτα τέτοιο

Το Νοβοροσίσκ, στρατηγικής σημασίας ρωσικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελεί σταθμό μεταφόρτωσης πετρελαίου από ρωσικό αγωγό σε δεξαμενόπλοια, ενώ ιδίως μετά το ουκρανικό πλήγμα στη γέφυρα Κερτς, στις αρχές Οκτωβρίου, έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος του λιμανιού αυτού για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. «Ακόμη δεν είναι γνωστές όλες οι λεπτομέρειες του περιστατικού», ανέφερε η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας. «Κάθε ένδειξη, ωστόσο, ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να απειλήσει το Νοβοροσίσκ συνιστά νέα στρατηγική πρόκληση για τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Κάτι τέτοιο θα υπέσκαπτε την ήδη μειωμένη επιρροή της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα».

Μετά την ουκρανική επίθεση στη Σεβαστούπολη, τον περασμένο μήνα, τμήμα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει μεταφερθεί στο Νοβοροσίσκ, ενώ η Σεβαστούπολη, επί αιώνες έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, παραμένει στο στόχαστρο των ουκρανικών δυνάμεων. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι χθες κατερρίφθησαν από την αεράμυνα της πόλης δύο ουκρανικά drones.

Πιέσεις στον Μπάιντεν

Στην Ουάσιγκτον 16 γερουσιαστές –προερχόμενοι και από τα δύο κόμματα– πίεσαν την αμερικανική κυβέρνηση να γείρει αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ των ουκρανικών δυνάμεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, οι γερουσιαστές ζήτησαν από τον υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν να αποστείλει στην Ουκρανία οπλισμένα drones τύπου Grey Eagle, τα οποία έχουν δυνατότητα πτήσης 24 ωρών σε μεσαίο ύψος. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει απορρίψει παρόμοια αιτήματα στο παρελθόν προκειμένου να αποτραπεί ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.

Πάντως, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της εφημερίδας «Ζιντόιτσε», κάλεσε τους συμπατριώτες του να είναι έτοιμοι για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης, «περιλαμβανομένων και επιθέσεων σε υποδομές». Ο Σολτς δεν ξεκαθάρισε σε ποιας χώρας τις υποδομές αναφέρεται.

Σε κάθε περίπτωση, οι υποδομές της Ουκρανίας έχουν σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί. «Η ζημιά είναι κολοσσιαία», δήλωσε χθες στην ουκρανική τηλεόραση ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας Ukrenergo, Βολοντίμιρ Κουντρίσκι. Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, η Ρωσία έχει πλήξει όλα ανεξαιρέτως τα θερμοηλεκτρικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της χώρας, κάποια σε μεγαλύτερο και κάποια σε μικρότερο βαθμό.

Οι συνέπειες για τον ουκρανικό πληθυσμό αναμένονται δραματικές, για τον λόγο αυτό οι αρχές γερμανικών κρατιδίων, όπως η Σαξονία, ετοιμάζονται να υποδεχθούν νέο κύμα προσφύγων. Παράλληλα, εντείνονται οι ανησυχίες για τη Μολδαβία, μετά την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας Gazprom ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα περιορίσει κι άλλο τη ροή αερίου προς τη χώρα. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία, από το έδαφος της οποίας διέρχεται ο αγωγός προς Μολδαβία, έχει κατακρατήσει ποσότητα 52 εκ. κυβικών μέτρων αερίου. Το Κίεβο διαψεύδει και υποστηρίζει ότι πρόκειται για πρόφαση για να δικαιολογηθεί η ειλημμένη απόφαση της Μόσχας να περιορίσει περισσότερο τις εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη.

Παρελθόν ο «Διάλογος»

Εν τω μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε ότι ο «Διάλογος της Πετρούπολης», η τακτική συνάντηση Γερμανών και Ρώσων εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, που καθιερώθηκε επί καγκελαρίας Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2001 αποτελεί παρελθόν. Το επίσημο ανακοινωθέν αναφέρει ότι ο διάλογος «δεν είναι πλέον εφικτός λόγω του εγκληματικού επιθετικού πολέμου και της αντιπαράθεσης με τις δυτικές δημοκρατίες».

Τέλος, η ρωσική Βουλή ενέκρινε χθες ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζει την εκτέλεση Ρώσων αιχμαλώτων από την Ουκρανία ως κατάφωρη παραβίαση των συνθηκών της Γενεύης και ζητεί την πλήρη διερεύνηση των εγκλημάτων. Το Κίεβο απορρίπτει τις κατηγορίες.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")