Εξοικονόμηση Eνέργειας & Eξηλεκτρισμός Προσφέρουν Μεγαλύτερη Εξοικονόμηση στη Θέρμανση– Τι Δείχνει Έρευνα για την Πελοπόννησο

Εξοικονόμηση Eνέργειας & Eξηλεκτρισμός Προσφέρουν Μεγαλύτερη Εξοικονόμηση στη Θέρμανση– Τι Δείχνει Έρευνα για την Πελοπόννησο
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 29 Οκτωβρίου 2021 - 08:05

Η απανθρακοποίηση της θέρμανσης των κτιρίων, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά ερωτήματα όπως εάν με το φυσικό αέριο θα μπορέσουν να πετύχουν τα νοικοκυριά μεγαλύτερη εξοικονόμηση κόστους και κατά πόσο πιο συμφέρουσα είναι η ενεργειακή απόδοση 

των κτιρίων. Ο κ. Βλάσιος Οικονόμου διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα (IEECP) και ο κ. Βασίλης Σταύρακας οικονομικός διευθυντής του IEECP παρουσίασαν στην αρχή της εβδομάδας μια μελέτη σχεδιασμού για τη θέρμανση των νοικοκυριών στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Η μελέτη αυτή είναι αποτέλεσμα τριών ευρωπαϊκών έργων.

Ειδικότερα, του ENPOR ενός προγράμματος που αφορά στους τρόπους αντιμετώπισης της ενεργειακής ένδειας στα νοικοκυριά, του Sentinel που αφορά την ενεργειακή μετάβαση και του Ensmov που σχετίζεται με τους τρόπους που μπορούν οι ευρωπαϊκές χώρες να εφαρμόσουν καλύτερα την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταύρακας η μελέτη στηρίζεται σε δύο σενάρια. Στο βασικό σενάριο που συνάδει με τα προδιαγραφές του ΕΣΕΚ θέτει υψηλή προτεραιότητα στον εξηλεκτρισμό, με αύξηση των αντλιών θερμότητας κατά 300%, έως το 2030 και ήπια εισαγωγή φυσικού αερίου από 0% που είναι τώρα στην Πελοπόννησο στο 10% της τελικής κατανάλωσης, το 2030. Το δεύτερο σενάριο(σενάριο πολιτικής) ως επακόλουθο του πρώτου μιλά για απομάκρυνση των νέων λεβήτων φυσικού αερίου και των υφιστάμενων καυστήρων με αντικατάστασή τους με αντλίες θερμότητας. Παράλληλα, η μελέτη κάνει δύο υποθέσεις σε σχέση με τους ρυθμούς ανακαίνισης κτιρίων έως το 2030, στην πρώτη υπόθεση: υπάρχει ρυθμός ανακαίνισης κτιρίων με ποσοστό 1% όπου ανακαινίζονται 3.863 κατοικίες, ενώ στην περίπτωση που έχουμε ρυθμό 2% ανακαινίζονται 7.726 κατοικίες. Οι ανακαινίσεις σύμφωνα με τη μελέτη αφορούν κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, ενώ αντλίες θερμότητας εγκαθίστανται μόνο σε σπίτια κατασκευασμένα μετά το 2000. Ενδιαφέρον στοιχείο πως στη μελέτη υπολογίζεται το κόστος της τεχνολογίας (λέβητες φυσικού αερίου/αντλίες θερμότητας) το διάστημα 2020-2040.

 
Να σημειωθεί πως όλα τα σενάρια της μελέτης που παρουσίασαν οι ομιλητές θέτουν ως προϋπόθεση μια βαθιά ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της μελέτης στο σενάριο όπου έχουμε ρυθμό ανακαίνισης κτιρίων 1% τότε διαπιστώνεται μια σημαντική μείωση του πετρελαίου θέρμανσης για την περιφέρεια Πελοποννήσου, ο εξηλεκτρισμός αυξάνεται, αλλά όχι αρκετά, ενώ σταθερή αύξηση παρατηρείται σε φυσικό αέριο και βιομάζα. Η περεταίρω δε μείωση του πετρελαίου θέρμανσης επιτυγχάνεται με ετήσιο ρυθμό ανακαίνισης κτιρίων 2%, ενώ το διάστημα 2035-2040 παρατηρείται και μια μείωση του φυσικού αερίου που οφείλεται στο γεγονός ότι ανακαινίζονται και σπίτια που έχουν ήδη εγκατεστημένο λέβητα φυσικού αερίου.

Όπως παρατήρησαν οι δύο ομιλητές η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων μπορεί να μειώσει το κόστος της θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα. Επισημαίνουν πως η στόχευση θα πρέπει να είναι στην ενεργειακή αναβάθμιση με μείωση του φυσικού αερίου πριν το 2030-2035. Επίσης, παρατηρούν πως στην περίπτωση που το κόστος διοξειδίου του άνθρακα δεν ξεπερνούσε τα 30 ευρώ ανά τόνο και που είχαμε ρυθμό ανακαινίσεων κτιρίων 1%, θα επιτυγχανόταν εξοικονόμηση κόστους 87%, σε σχέση με το 2020, με βάση όμως το σενάριο που θα είχαμε απομάκρυνση του φυσικού αερίου (σενάριο πολιτικής) και 81,7% με βάση το βασικό σενάριο(αύξηση του φυσικού αερίου 10%). Τα ποσοστά αυτά βέβαια αυξάνονται σε περίπτωση αύξησης του ρυθμού ανακαίνισης των κτιρίων στο 2% και φυσικά διαφοροποιούνται με βάση την τιμή του CO2. Οι δύο ομιλητές συμπεραίνουν πως «όσο πιο γρήγορα πάμε στον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης και αναβαθμίσουμε ενεργειακά τα σπίτια μας θα έχουμε μεγαλύτερη εξοικονόμηση κόστους σε σχέση με το να μπούμε στο φυσικό αέριο». Τέλος, σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου το υδρογόνο για την θέρμανση είναι εντελώς ασύμφορο και θα στοίχιζε 73% περισσότερο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο καύσιμο.