Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, καθώς η Πρίστινα αύξησε την παρουσία αστυνομικών για να εφαρμόσει έναν νέο νόμο σύμφωνα με τον οποίο αφαιρεί τις πινακίδες των σερβικών αυτοκινήτων που εισέρχονται στη χώρα. Εκατοντάδες Σέρβοι του Κοσόβου μετέβησαν στα σύνορα για να διαμαρτυρηθούν για την κίνηση, αποκλείοντας ένα από τα σημεία διέλευσης μεταξύ των δύο κρατών

Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από την αστυνομία της Σερβίας, η οποία αφαιρεί πινακίδες κυκλοφορίας από οχήματα που ταξίδεψαν στο Κόσοβο και εισέρχονται στη Σερβία. Η τελευταία κίνηση των Αρχών της χώρας φαίνεται να αναδεικνύει μια πολιτική οφθαλμού αντί οφθαλμού από την πλευρά της Πρίστινας, καθώς αξιωματούχοι του Κοσόβου ξεκαθάρισαν χθες πως οι πινακίδες που εκδίδονται στη Σερβία θα αντικατασταθούν με νέες προσωρινές και πως η πρόσθετη αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε για την εφαρμογή μιας πολιτικής «αμοιβαιότητας».

Η Σερβία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την πρώην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου ως ξεχωριστό κράτος, θεωρώντας τα σύνορα μεταξύ τους μονάχα ως «διοικητικό» και προσωρινό όριο. Παρότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του 2014 –υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης–, να επιτρέψουν την ελεύθερη κυκλοφορία, αξιωματούχοι της Πρίστινας δηλώνουν ότι η συμφωνία έχει πλέον λήξει και πως μόνο τα αναγνωρισμένα εθνικά σύμβολα του Κοσόβου θα κυκλοφορούν στην περιοχή.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες κινητοποιήσεις στο Βελιγράδι, με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του κρατικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, έπειτα από την έκκληση τοπικών Σέρβων αξιωματούχων από το Κόσοβο. Μάλιστα ο κορυφαίος Σέρβος αξιωματούχος του Κοσσυφοπεδίου, Γκόραν Ράκιτς, χαρακτήρισε την εφαρμογή του νόμου «άμεση απειλή», συμπληρώνοντας πως ενημέρωσε τον μεσολαβητή της Ε.Ε. Μίροσλαβ Λάιτσακ και άλλους διεθνείς αξιωματούχους για τις νέες εξελίξεις.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")