Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με το λογισμικό που παραποιούσε τα στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων σε ντιζελοκίνητα οχήματα της Volkswagen, δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο υπογράμμιζαν, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί και μία «ευκαιρία» για να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης.
Και δεν ήταν μόνο τα δημοσιεύματα σε ΜΜΕ όπως ο Economist. Ακόμα και επιφανείς παράγοντες της διεθνούς αγοράς, όπως ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ, προέβησαν σε ανάλογες δηλώσεις.
Όμως, ένας από τους πρωτοπόρους της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (
ΕΛΙΝΗΟ), Δρ. Γιώργος Αγερίδης, έχει μάλλον διαφορετική άποψη.
Η υπονόμευση της εμπιστοσύνης
Για την ακρίβεια, μιλώντας ατο energia.gr, ενώ τονίζει την υπεροχή των ηλεκτροκίνητων οχημάτων έναντι των «συμβατικών» σε πολλούς τομείς, ταυτόχρονα, επισημαίνει το θέμα -της υπονόμευσης- της εμπιστοσύνης.
Η υπόθεση της VW είναι μία «ατυχής στιγμή, καθόλου καλή για την αυτοκίνηση, τον ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα. Επίσης δεν είναι καλό για την ηλεκτροκίνηση, λόγω της απώλειας εμπιστοσύνης στις μεγάλες εταιρείες», που προκαλούν στο κοινό τέτοια γεγονότα, σημειώνει.
«Η ηλεκτροκίνηση δεν μπορεί να προχωρήσει με τέτοιες αφορμές», αναφέρει. Τα ηλεκτρικά οχήματα διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα, τόσο σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όσο και στο θέμα της κατανάλωσης, προσθέτει.
Πρόκειται για μία καθαρή τεχνολογία, εφόσον η παραγωγή της ενέργειας που καταναλώνεται προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ ο έλεγχος των εκπομπών είναι σε κάθε περίπτωση. οικονομικά και τεχνικά, πιο αποτελεσματικός, τονίζει.
Χαμηλή κατανάλωση και αξιοπιστία
Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης είναι η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, που καθιστά τη χρήση ενός οχήματος εξαιρετικά οικονομική.
Αναφερόμενος στο Hi Tech EKO Mobility Rally 2015, που διοργάνωσε το ΕΛΙΝΗΟ στις 3-4 Οκτωβρίου, για ένατη συνεχόμενη συνεχόμενη χρονιά στη χώρα μας, ο κ. Αγερίδης επισημαίνει ότι μέσα από πραγματικές συνθήκες προκύπτει ότι η ηλεκτροκίνηση είναι αξιόπιστη.
Τα αυτοκίνητα διένυσαν αρκετά χιλιόμετρα σε «μεικτό» έδαφος και αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά το γεγονός ότι η κατανάλωση ενέργειας κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Η διαφορά της κατανάλωσης από τον αγώνα ράλι σε πραγματικές, καθημερινές συνθήκες, όπως και η διαφορά από τις μετρήσεις σε σχέση με την πραγματικότητα, είναι πολύ μικρή, σημειώνει.
Η κατανάλωση σε ένα ηλεκτροκίνητο όχημα εξαρτάται κυρίως από τις συνθήκες οδήγησης και κυκλοφορίας, όπως αναφέρει ο κ. Αγερίδης.
Ραγδαία πρόοδος κάθε εξάμηνο
Οι τεχνολογικές εξελίξεις, πάντως, σε διεθνές επίπεδο είναι ραγδαίες και εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Σταδιακά, απ' ότι φαίνεται, ο κλάδος των ηλεκτροκίνητων οχημάτων μπορεί να αντιμετωπίσει δύο βασικές προκλήσεις: τη διάρκεια της φόρτισης, καθώς και τη χωρητικότητα των συσσωρευτών (μπαταρίες).
Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως ιόντων λιθίου με ορισμένες βελτιώσεις και διαφοροποιήσεις.
Όπως μας λέει ο κ. Αγερίδης, μέσα στο 2016 αναμένεται να κυκλοφορήσουν στη διεθνή αγορά μπαταρίες με τις οποίες ένα κινητό τηλέφωνο θα μπορεί να φορτίζεται μέσα σε 3 λεπτά και ένα όχημα μέσα σε 10 λεπτά. Επιπλέον, θα τριπλασιαστεί η αυτονομία στα 600 χιλιόμετρα περίπου, από 200 σήμερα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζουν οι εταιρείες που θα τα λανσάρουν στην αγορά.
«Σε μία πενταετία, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι τελείως διαφορετικά», σε σχέση με σήμερα, τονίζει.
Αυτές οι εξελίξεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν και στην πτώση των τιμών αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οποίες είναι υψηλότερες συγκριτικά με τα βενζινοκίνητα ή τα ντίζελ.
Τα κίνητρα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη χώρα μας, η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό επίπεδο. Σήμερα, υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν περί τα 80-85 ηλεκτροκίνητα οχήματα στην Ελλάδα, αποκλειστικά από ιδιώτες. Στις μοτοσικλέτες η εικόνα είναι λίγο καλύτερη, ενώ αυξάνεται συνεχώς η χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων, που βεβαίως αποτελούν διαφορετική περίπτωση.
Ορισμένοι δήμοι επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτροκίνηση σε διάφορες υπηρεσίες, για παράδειγμα τα μικρά ηλεκτρικά απορριμματοφόρα, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά να γίνουν.
Ποια είναι τα κίνητρα τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας;
Ο κ. Αγερίδης αναφέρεται κατ' αρχάς στο θέμα της φορολογίας. Σήμερα, στα αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία άνω των 20.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος πολυτελείας, με αποτέλεσμα η τελική τιμή αγοράς να εκτοξεύεται στα ύψη, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες. Εξαιρούνται μόνο τα αυτοκίνητα που κινούνται με την ενέργεια των συσσωρευτών τους (BEV).
Αυτό που θα μπορούσε να γίνει, σημειώνει ο κ. Αγερίδης, αν και προς το παρόν δεν φαίνεται εφικτό, είναι η απαλλαγή από το φόρο πολυτελείας κατά την ταξινόμηση (και όχι τη διαβίωση, δηλαδή τον υπολογισμό του τεκμηρίου διαβίωσης).
Όπως επισημαίνει, διεθνώς ο όρος «ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα» περιλαμβάνει όλες τις σήμερα εφαρμοσμένες τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης, με κοινό γνώρισμα την ύπαρξη της δυνατότητας σύνδεσης του αυτοκινήτου με το ηλεκτρικό δίκτυο (Plug-in Electric Vehicles) και όχι αποκλειστικά και μόνο τα BEV.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το Νοέμβριο του 2016 να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο τη σχετική κοινοτική Οδηγία, οπότε ίσως σε αυτό το θέμα να έχουμε θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
Η ηλεκτροκίνηση μπορεί να επεκταθεί στη χώρα μας, τονίζει ο κ. Αγερίδης, μόνο από τον επαγγελματικό τομέα, όπως για παράδειγμα από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μεταφορών. Από την αγορά το ενδιαφέρον είναι δεδομένο, αν και βεβαίως υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως το κόστος που προκύπτει από τη συντήρηση, το θέμα των ανταλλακτικών κ.ά.
Εικάζεται ότι στο νέο ΕΣΠΑ ίσως υπάρξουν προγράμματα που θα επιδοτούν τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρείται ότι, ανάλογα και με τα κίνητρα, η αγορά θα ανταποκριθεί, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.