Σοβαρές επιπλοκές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δημιουργεί για την κυβέρνηση η απόφαση των ρωσικών σιδηροδρόμων να προτείνουν στο ρωσικό δημόσιο να μην μετέχουν στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ και του ΟΛΘ ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας την τακτική που είχαν ακολουθήσει το 2013 για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ

Σοβαρές επιπλοκές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δημιουργεί για την κυβέρνηση η απόφαση των ρωσικών σιδηροδρόμων να προτείνουν στο ρωσικό δημόσιο να μην μετέχουν στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ και του ΟΛΘ ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας την τακτική που είχαν ακολουθήσει το 2013 για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ.

Τον Ιούνιο του 2013 και ενώ είχαν προηγηθεί επισκέψεις σε επίπεδο πρωθυπουργών και στην Ελλάδα και στη Ρωσία όπου παρουσιαζόταν ως δεδομένο το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τις επενδύσεις στη χώρα μας, τελευταία στιγμή οι ρωσικές εταιρείες Gazprom και Sintez δεν κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ αντιστοίχως, προκαλώντας την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού της πρώτης.

Gazprom
Η απόφαση ιδιαίτερα του ενεργειακού κολοσσού Gazprom είχε αιφνιδιάσει απόλυτα την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς ο πρόεδρος της Gazprom είχε έλθει τρεις φορές στην Ελλάδα και είχε πολύωρες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, όπου είχαν συμφωνηθεί όλες οι λεπτομέρειες της πώλησης.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί επίσκεψη αντιπροσώπων της εταιρείας Sintez στο ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία είχαν ενημερώσει ότι τελικά δεν θα καταθέσουν προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ.

Τότε κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι ανασταλτικά για του Ρώσους λειτούργησε το γεγονός ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα έπρεπε να περάσουν από τον έλεγχο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου δεν ήταν καθόλου σίγουρο ότι θα ελάμβανε το «πράσινο φως».

Η αλλαγή της στάσης της ρώσικής πλευράς φαίνεται ότι έγινε μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Αζερμπαϊτζάν, κατά την επιστροφή του από την Κίνα, και τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Αλίεφ.

Από την πλευρά της η Gazprom είχε αποκαλύψει ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις για την ιδιωτικοποίηση. «Δεν λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μέχρι τη στιγμή ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Όλες οι διαδικασίες εξαγοράς μετά το κλείσιμο του διαγωνισμού ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμη και ένα έτος. Ήδη η εταιρεία βαρύνεται με εκκρεμείς πληρωμές από τους πελάτες της», είχε επισημάνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Gazprom, κ. Σεργκέι Κουπριγιάνοφ.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ΕΕΣΣΤΥ
Περίπου ενάμιση μήνα πριν να κληθούν να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ και περίπου τέσσερις μήνες πριν από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ η διοίκηση των ρωσικών σιδηροδρόμων RZD έκανε γνωστό ότι θα εισηγηθεί στη κυβέρνηση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τους τρεις ελληνικούς διαγωνισμούς. Καλά πληροφορημένες πηγές από την εγχώρια αγορά μεταφορών τονίζουν πως τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους οι Ρώσοι άνοιξαν την πόρτα της εξόδου από την Ελλάδα.

Η απόφαση αν και αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά αποδίδεται σε τρεις βασικούς λόγους:

  • Η προ μηνών αποχώρηση του Βλαντιμίρ Γιακούνιν από το τιμόνι των κρατικών σιδηροδρόμων της Ρωσίας. Ισχυρός παράγοντας στη Ρωσία που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και ανήκει στους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται δίπλα στον Πούτιν, ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν, πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων, ήταν ο βασικός εκφραστής του ρωσικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τη ROSCO και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
  • Oι ζημίες ύψους 2 δισ. δολ. που εμφάνισαν οι κρατικοί σιδηρόδρομοι της Ρωσίας.
  • H «σύσφιξη» των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ μετά την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στην Αμερική, αλλά και το ταξίδι-αστραπή του ειδικού απεσταλμένου και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Aμος Χόκστιν. Την κινητοποίηση της αμερικανικής διπλωματίας προκάλεσε η νέα καθυστέρηση στον αγωγό Eλλάδας - Βουλγαρίας (IGB). Ο αγωγός ΙGB που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ενεργειακής διπλωματίας των ΗΠΑ, έρχεται σε σύγκρουση ευθέως με τα συμφέροντα της Ρωσίας. Παράλληλα η εμφάνιση της αμερικανικών συμφερόντων Watco Companies στον διαγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε συνεργασία με τη ρουμανική κοινοπραξία «θορύβησε» του Ρώσους.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι

Δύο ακόμα κοινοπραξίες είχαν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκτός από τους ρωσικούς σιδηροδρόμους σε κοινοπραξία με την ΓΕΚ Τέρνα.

Πρόκειται για τη ρουμανική Grup Feroviar Roma, η οποία θα «κατέβει» στον διαγωνισμό μαζί με την αμερικανική Watco Companies και τους Γαλλικούς Σιδηροδρόμους, οι οποίοι αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για να πάρουν τα οικονομικά στοιχεία της ελληνικής σιδηροδρομικής εταιρείας, πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο Φρασνουά Ολάντ που θα επισκεφτεί τη χώρα μας στις 22 και 23 Οκτωβρίου να εκφράζει το ενδιαφέρον της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας της Γαλλίας για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σε μία τέτοια περίπτωση ο διαγωνισμός της ελληνικής εταιρείας θα ολοκληρωθεί, καθώς θα έχουν παραμείνει δύο ενδιαφερόμενοι. Αγνωστο πάντως μένει, προς το παρόν, τι θα πράξει η ΓΕΚ Τέρνα μετά την αποχώρηση των Ρώσων.

Για την ΕΕΣΣΤΥ μη δεσμευτικές προσφορές είχαν καταθέσει εκτός από τη RZD, η γαλλική Alstom σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου και η γερμανική Siemens.

Σημειώνεται ότι στην τρέχουσα β’ φάση του διαγωνισμού για τον ΟΛΘ είχαν προκριθεί οι APM Terminals, Deutsche Invest, η Duferco, η ICTS, η Mitsui, η P&O, η Yilport και η κοινοπραξία RZD με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Άγνωστο παραμένει εάν η ΓΕΚ Τερνα θα συνεχίσει μόνη της ή με άλλο εταίρο τη συμμετοχή της στη διαγωνιστική διαδικασία για το λιμάνι.

(από την εφημερίδα "Ημερησία", 18/10/2015)

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr