Με συνολικά χρέη ύψους 850 εκατομμυρίων δολαρίων η κοινοπραξία του Έλληνα εφοπλιστή Θόδωρο Αγγελόπουλου (60%) με τους Νορβηγούς της Odfjell (40%) που ελέγχει τα δυο πλοία τρυπάνια Deep Sea Metro I και ΙΙ το πρώτο τρίμηνο του 2015 ενέγραψε μετά φόρων ζημίες ύψους 34 εκατομμυρίων δολαρίων.
Κατά τη χρήση του 2014 έχασε άλλα 181 εκατομμύρια δολάρια.
Τούτο είναι αποτέλεσμα του υψηλότατου κόστους εξυπηρέτησης της χρηματοδότησης που αντλήθηκε για τη ναυπήγηση των δυο αυτών πλοίων η αθροιστική αξία των οποίων στον ισολογισμό της διαχειρίστριας νορβηγικής ναυτιλιακής Οdfjell Drilling (Deep Sea Metro Ltd Group - Key financials σελ. 20) αναφέρεται στα 1,328 δισ. δολ.
Οι ταμειακές ροές που πρέπει να παράγουν με τις εργασίες τους (υπεράκτιες γεωτρήσεις μεγάλου βάθους γα την έρευνα υδρογονανθράκων) για να εξυπηρετηθεί αυτός ο δανεισμός έχουν πάψει να είναι εφικτές εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της τιμής του πετρελαίου και της επακόλουθης αποκλιμάκωσης των επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων. Έτσι οι εταιρείες αυτές όπως του Θ. Αγγελόπουλου, που τυπικά νοικιάζουν τα πλοία τους (ή πλατφόρμες) σε πελάτες για χρονικές περιόδους, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα να βρουν ικανοποιητικούς ναύλους. Πολλά μάλιστα εκ των πλοίων αυτών παραμένουν χωρίς εργασία. Έτσι παρέμεινε επί 6 σχεδόν μήνες και το ένα από τα δύο πλοία της κοινοπραξίας του Έλληνα εφοπλιστή.
Μάλιστα τώρα που το Deepsea Metro I βρήκε ναυλοσύμφωνο στο Βιετνάμ αυτό έκλεισε σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα προ έτους και σίγουρα χαμηλότερα από αυτά που απαιτούνται για να εξυπηρετηθεί υγιώς η χρηματοδότηση της απόκτησής τους και λειτουργίας τους, αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Deepsea Metro I έκλεισε με την VietGazprom στα 255 χιλιάδες δολάρια την ημέρα έναντι 423 χιλιάδων δολαρίων την ημέρα για τα οποία δούλευε, μέχρι τώρα, το αδελφό πλοίο Deepsea Metro IΙ στην Petrobras στην Βραζιλία. Το τελευταίο δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα νέο ναυλοσύμφωνο, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς.
Έτσι ο όμιλος Θ. Αγγελόπουλου προφανώς έκρινε πως δεν είναι σκόπιμο να χρηματοδοτεί άλλο την ζημιογόνο λειτουργιά τους και "τράβηξε την πρίζα" αναφέρουν ναυλομεσιτικές πηγές. Δεν προχώρησε στην αποπληρωμή ομολόγου και πυροδότησε έτσι την διαδικασία αποεπένδυσης την οποία και ανακοίνωσε χθες σε απάντηση δημοσιεύματος του Βήματος για το γεγονός.
(capital.gr, 09/06/2015)