Πρόγραμμα διαγραφής ή προνομιακής ρυθμίσεως οφειλών οικονομικά αδύναμων πελατών της ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς. Το εν λόγω πρόγραμμα, που απευθύνεται αποκλειστικώς στους δικαιούχους του νόμου 4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσεως, προβλέπει πως η τράπεζα θα διαγράψει το 100% των συνολικών οφειλών τους μέχρι 20.000 ευρώ για όλα τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, θα παγώσει τα στεγαστικά τους δάνεια και θα διαγράψει τους όλους για όσο διάστημα υπάγονται στις διατάξεις του νόμου.

Σημειώνεται πως για να υπαχθεί κάποιος στις διατάξεις του νόμου 4320/2015 θα πρέπει να έχει πραγματικό ατομικό εισόδημα 2.400 ετησίων, οικογενειακό εισόδημα 3.600 ευρώ ετησίως για το άτεκνο ζευγάρι, εισόδημα 4.200 ευρώ για οικογένεια με ένα εξαρτώμενο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δυο εξαρτώμενα μέλη, εισόδημα 4.800 ευρώ για οικογένεια με δυο εξαρτώμενα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία εξαρτώμενα μέλη, εισόδημα 5.400 ευρώ για οικογένεια με τρία εξαρτώμενα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη και εισόδημα 6.000 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα και άνω εξαρτώμενα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε εξαρτώμενα μέλη.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 200.000 ευρώ. Το δε συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας δεν πρέπει να υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014( χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για την λήψη των παροχών.