Στις 19 Νοεμβρίου θα συζητηθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η συνταγματικότητα ή μη για το «χαράτσι» (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, μετά την αναβολή που ζήτησαν, την Πέμπτη, κατά την έναρξη της διαδικασίας οι δικηγόροι του Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι το Πρωτοδικείο έχει κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και ότι δεν μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να παρέχει ατομικά στοιχεία φορολογουμένων στην ΔΕΗ, όπως για παράδειγμα η επιφάνεια των κατοικιών τους.
Ο -πρώην- υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε ζητήσει να αναστείλει η απόφαση του Πρωτοδικείου που είχε δικαιώσει τα σωματεία των καταναλωτών.
Το Δ΄Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε κρίνει κατά πλειοψηφία ότι το «χαράτσι» παραβιάζει διατάξεις του Συντάγματος και του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Αν η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κρίνει ότι το «χαράτσι» είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ, η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει είναι συνταγματικό, αλλά δεν μπορεί να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπτωση που δεν πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Σε περίπτωση αντισυνταγματικότητας, το Δημόσιο θα έχει εισπράξει παράνομα περί τα 2 δισ. ευρώ τη διετία 2011-2012 και 1 δισ. ευρώ το 2013.