Η Κομισιόν Ετοιμάζει Μεταρρυθμίσεις στις Εισαγωγές Γενετικά Τροποποιημένων Προϊόντων

Η Κομισιόν Ετοιμάζει Μεταρρυθμίσεις στις Εισαγωγές Γενετικά Τροποποιημένων Προϊόντων
Euractiv.gr
Παρ, 10 Απριλίου 2015 - 12:57
Η Κομισιόν σκοπεύει να παρουσιάσει ένα νέο νομικό πλαίσιο για τις εισαγωγές γενετικά τροποποιημένων προϊόντων (ΓΤΠ) μέχρι το τέλος του μήνα. Τα κράτη μέλη θα έχουν τον τελευταίο λόγο για τις εισαγωγές, ένα σενάριο που απογοητεύει τους οικολόγους

Η Κομισιόν σκοπεύει να παρουσιάσει ένα νέο νομικό πλαίσιο για τις εισαγωγές γενετικά τροποποιημένων προϊόντων (ΓΤΠ) μέχρι το τέλος του μήνα. Τα κράτη μέλη θα έχουν τον τελευταίο λόγο για τις εισαγωγές, ένα σενάριο που απογοητεύει τους οικολόγους.

Αφού άφησε πρώτα στα χέρια των κρατών μελών την καλλιέργεια των ΓΤΠ, η Κομισιόν προτίθεται να υιοθετήσει την ίδια προσέγγιση και για τις εισαγωγές των ΓΤΠ.

Η Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει μια νέα διαδικασία για τη χορήγηση άδειας για τις εισαγωγές ΓΤΟ στην ΕΕ. Το θέμα έχει διχάσει τα κράτη μέλη για χρόνια και έχει προκαλέσει αμηχανία στην Κομισιόν.

Ο Jean-Claude Juncker υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει το ζήτημα από την αρχή του πολιτικού του προγράμματος. «Θα βεβαιώσω ότι οι διαδικαστικοί κανόνες που διέπουν τις διάφορες άδειες για τους ΓΤΟ θα αναθεωρηθούν. Δεν θα ήθελα η Επιτροπή να είναι σε θέση να λαμβάνει μια απόφαση, όταν η πλειοψηφία των κρατών μελών δεν την έχει ενθαρρύνει να το πράξει», είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2014.

Διαδικασίες αδειοδότησης

Στη γραμμή του πυρός είναι οι υφιστάμενες διαδικασίες έκδοσης άδειας για τους ΓΤΟ, οι οποίες απαιτούν ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο, και όχι απλή πλειοψηφία. Ο περιορισμός αυτός έχει ήδη προκαλέσει σύγκρουση του Συμβουλίου και της Επιτροπής για το θέμα.

Προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στη νομοθεσία, η Επιτροπή έπρεπε να προσφέρει ένα σύστημα “à la carte”, σύμφωνα με το οποί τα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, θα μπορούσαν να επιλέξουν να απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών εντός των συνόρων τους.

Αυτή η ρήτρα εξαίρεσης δίνει στα κράτη μέλη τον τελευταίο λόγο για την καλλιέργεια ΓΤΟ, χωρίς να καταργεί πλήρως τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Ωστόσο έχει επικριθεί για τη νομική ασάφειά του.

Η Justine Maillot από την Greenpeace είπε: «Σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης για τα προϊόντα ΓΤΟ για ζωική ή ανθρώπινη κατανάλωση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει για το ίδιο σύστημα απαλλαγής, ενώ περιμέναμε μια πραγματική μεταρρύθμιση των διαδικασιών», προσθέτοντας ότι το να επιτραπούν οι εισαγωγές ΓΤΟ οπουδήποτε στην ενιαία αγορά ισοδυναμεί με το να επιτραπεί σε όλα τα κράτη μέλη.

Οι Βρυξέλλες είναι επί του παρόντος ασχολούνται με 17 αιτήσεις για χορήγηση έγκρισης για εισαγωγές ΓΤΟ που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο ή ζώα.

Cécile Barbière, EurActiv Γαλλίας