Υπάρχει ιδιωτικός τομέας που είναι ζωντανός στην Ελλάδα, αλλά χρειάζεται κεφάλαια τονίζει ο Θ. Φέσσας. Η μάχη για το «πακέτο Γιούνκερ» και η αγωνία των Ευρωπαίων βιομηχάνων για τις φθίνουσες επενδύσεις. Παζάρια σε Βρυξέλλες για τους όρους του ταμείου-αιμοδότη.
Υπάρχει ιδιωτικός τομέας που είναι ζωντανός στην Ελλάδα, αλλά χρειάζεται κεφάλαια τονίζει ο Θ. Φέσσας. Η μάχη για το «πακέτο Γιούνκερ» και η αγωνία των Ευρωπαίων βιομηχάνων για τις φθίνουσες επενδύσεις. Παζάρια σε Βρυξέλλες για τους όρους του ταμείου-αιμοδότη.

Τη στιγμή που η Ελλάδα αναζητεί τρόπους να προσελκύσει επενδυτές και να αιμοδοτήσει την οικονομία, από τη φετινή δεύτερη συνάντηση των Ευρωπαίων βιομηχάνων, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, προκύπτει πως οι ξένοι επενδυτές σπανίζουν πλέον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη φετινή εκδήλωση της Business Europe, της ομοσπονδίας των ευρωπαϊκών βιομηχανικών συνδέσμων, ενώ το 2007 το μερίδιο της Ευρώπης ως προορισμού ξένων επενδύσεων ήταν 40%, το 2013 περιορίστηκε στο 17%, ποσοστό ανησυχητικό. Ταυτόχρονα οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν υποχωρήσει 11% από το ανώτερο σημείο που είχαν βρεθεί το 2007.

Γι' αυτό και το πακέτο Γιούνκερ ή το "Ευρωπαϊκό Ταμείο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις" (EFSI) όπως ονομάζεται αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα και στη συνάντηση των Ευρωπαίων βιομηχάνων.

Ομως, η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που αναζητούν περισσότερα οφέλη, αλλά την ίδια στιγμή χρειάζονται αλλαγές στους όρους ώστε να υπάρξει ουσιαστική στήριξη. Στην εκδήλωση της Business Europe μίλησαν ή μιλούν τις επόμενες ώρες σχεδόν οι μισοί κοινοτικοί επίτροποι. Στελέχη της Κομισιόν εξηγούσαν στο Euro2day.gr πως έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά "όχι ένα σχέδιο ασύνδετων παραγράφων με βούλες, αλλά ένα συνεκτικό κείμενο, ένα πολυετές στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας".

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον καλούνται να κινηθούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, που συμμετείχε στην εκδήλωση του Business Europe να δηλώνει στο Euro2day.gr πως κατά τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα επιχείρησε να εξηγήσει στους κοινοτικούς αξιωματούχους πως στην Ελλάδα "υπάρχει ιδιωτικός τομέας που είναι ζωντανός, παλεύει και επενδύει στη χώρα". Η χρηματοδότησή του και η στήριξη των μεταρρυθμίσεων ήταν στην ατζέντα των συναντήσεων που είχε ο κ. Φέσσας με ανώτατα στελέχη της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος και η διοίκηση του ΣΕΒ είχαν συναντήσεις με τους αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν (υπεύθυνος για επενδύσεις, ανάπτυξη, απασχόληση και ανταγωνιστικότητα), και Βάλντις Ντομπρόβσκις (υπεύθυνος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο) καθώς και με τον Ντομινίκ Ριστόρι, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν.

Στον ΣΕΒ θεωρούν πως η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί από το πακέτο Γιούνκερ που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο επεξεργασίας, κυρίως γιατί παρακάμπτει το δημόσιο και χρηματοδοτεί κατευθείαν επενδύσεις είτε ιδιωτικών επιχειρήσεων, είτε κρατικών φορέων. Το μοντέλο που προωθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προβλέπει πως θα διατεθούν κοινοτικά κονδύλια (που μπορεί να φτάσουν και τα 70 δισ. ευρώ) ώστε να κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια άνω των 250 δισ. ευρώ.

Ομως, όπως εξήγησε η διοίκηση του ΣΕΒ στους κοινοτικούς επιτρόπους, το ρίσκο χώρας καθιστά την Ελλάδα μη επιλέξιμη από ιδιωτικά κεφάλαια με κίνδυνο να μην επωφεληθεί από το πακέτο Γιούνκερ ανεξάρτητα από την ελκυστικότητα του ίδιου του έργου που προτείνεται προς χρηματοδότηση. "Χρειάζονται ειδικοί όροι" για την ελληνική περίπτωση λέει ο κ. Φέσσας και προσθέτει πως η χρηματοδότηση αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού δημοσίου δανείζονται όσοι μπορούν να δανείζονται, με υψηλότατα επιτόκια. "Ακόμα και επιχειρήσεις με σοβαρό εξαγωγικό προσανατολισμό που κατορθώνουν να αναπτύσσονται στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον", ανέφερε.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΣΕΒ υποστηρίζει πως στις επαφές που είχε ο σύνδεσμος με την κυβέρνηση εξήγησε πως μπορεί να βοηθήσει κατά τη σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου που επεξεργάζεται η τελευταία. "Μπορούμε να βοηθήσουμε αποφασιστικά όταν η κυβέρνηση φτάσει στις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου", είπε. "Με ανθρώπους και φορείς".

Ενα από τα ζητήματα που θέτουν οι φορείς των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πως κατά τη σύνταξη του πρώτου καταλόγου υποψηφίων έργων προς χρηματοδότηση (που αποσύρθηκε από τη νέα κυβέρνηση) δεν υπήρξε καθόλου διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα. Ετσι υπάρχει ο κίνδυνος ένταξης έργων με περισσότερο πολιτικά και λιγότερο τεχνοκρατικά κριτήρια.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Κατάινεν η διοίκηση του ΣΕΒ υποστήριξε πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων. Θεωρεί πως η ελληνική πρόταση επενδύσεων προς χρηματοδότηση από το EFSI πρέπει να μετατοπιστεί από τη γνωστή συνταγή της χρηματοδότησης έργων υποδομής του δημοσίου (μόνο τέτοιες επενδύσεις περιελάμβανε η αρχική πρόταση, της προηγούμενης κυβέρνησης που αποσύρθηκε) προς "την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας", ώστε να υπάρξει σοβαρός αντίκτυπος στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη.

Ο σύνδεσμος, όπως λέει ο κ. Φέσσας, έχει επεξεργαστεί τις κατηγορίες επενδύσεων που στηρίζουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προωθούν την ανταγωνιστικότητα και ενισχύουν την ανάπτυξη. Μάλιστα, σε συνεργασία με τα μέλη του, σχεδιάζει την υποβολή συγκεκριμένου καταλόγου επενδύσεων.

Κατά πληροφορίες, στις προτάσεις που κατέθεσε στους κοινοτικούς επιτρόπους περιλαμβάνεται η ανάγκη στήριξης μεγάλης έκτασης βιομηχανικών επενδύσεων π.χ. για αναβάθμιση και επέκταση μονάδων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, ώστε να περιοριστεί η περιβαλλοντική όχληση (διαχείριση αποβλήτων, ενεργειακή αποδοτικότητα), καθώς και σειρά επενδύσεων στον τομέα των δικτύων και των υποδομών. Τέτοιο παράδειγμα είναι ενεργειακές επενδύσεις (τερματικό LNG στη Βόρεια Ελλάδα, ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών), έργα στον τομέα των logistics και για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και επενδύσεις σε ευρυζωνικά δίκτυα (δίκτυο οπτικών ινών κλπ), έργα ανακύκλωσης κλπ.

Η πρόεδρος των Ευρωπαίων βιομηχάνων Emma Marcegaglia υποστήριξε σήμερα πως το επίπεδο των επενδύσεων στην Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε χαμηλό 20 ετών. Τόνισε πως η Business Europe βλέπει θετικά τις προτεραιότητες της Κομισιόν υπό τον κ. Γιούνκερ. Ζήτησε, όμως, παρεμβάσεις στον τρόπο που θα λειτουργήσει το EFSI ("όχι διάσπαση των πόρων σε πολλά μικρά έργα, αλλά επικέντρωση σε καίριες παρεμβάσεις" είπε).

Είπε, επίσης, πως τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να εφυσηχάσουν από το παράθυρο ευκαιρίας που δημιουργεί η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Θεωρεί πως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε επενδύσεις υποδομών που βελτιώνουν τη διασύνδεση μεταξύ κρατών μελών στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Η κ. Marcegaglia υποστήριξε πως το πακέτο Γιούνκερ πρέπει, επίσης, να στηρίξει επενδύσεις στον τομέα της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και κυρίως της ψηφιακής οικονομίας. "Είμαστε η μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες όπου οι κατά κεφαλήν επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία υποχώρησαν μεταξύ του 2008 και του 2013", είπε η πρόεδρος της Business Europe.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που μίλησε στην εκδήλωση, είπε πως ο κύριος φόβος του είναι να μη χάσει η Ευρώπη αυτή την ευκαιρία γιατί οι γενικότερες συνθήκες για την οικονομία είναι θετικές. Οσο για το πακέτο Γιούνκερ είπε πως "δεν είναι παλιά λεφτά που πάνε σε παλιά έργα. Είναι νέο χρήμα που θα πάει σε νέα έργα". "Είναι μια ευκαιρία για τον ιδιωτικό τομέα να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για τον κοινό σκοπό". Ο κ. Γιούνκερ επιτέθηκε στις κυβέρνήσεις που θεωρούν πως το πακέτο δεν είναι αρκετό. "Θα ήταν αρκετό αν ξόδευαν λιγότερα για τις πολιτικές επιδιώξεις" είπε και τους κάλεσε να αναζητήσουν περισσότερα κεφάλαια σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Μέχρι τον Μάιο η Κομισιόν θα διαβουλευτεί με τον ιδιωτικό τομέα για τον τρόπο που θα δομηθεί το EFSI είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Τον ίδιο μήνα θα δημοσιοποιηθούν και οι προτάσεις της Κομισιόν ανά χώρα, όσον αφορά τις προτεραιότητες στο μέτωπο των επενδύσεων, με τον κ. Γιούνκερ να τονίζει πως η Επιτροπή "δεν θα καπελώσει" τις κυβερνήσεις και πως είναι ανοικτή στο να ακούσει τις προτάσεις και τα δικά τους σχέδια.

Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία για το πακέτο μέχρι το τέλος του χρόνου, υπογράμμισε.