Τους πόρους για την κάλυψη της μαύρης τρύπας, που θα προκύψει στον ήδη ελλειμματικό ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, καλείται τώρα να βρει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά την τροπολογία για την ακύρωση της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, του πρώην τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Τους πόρους για την κάλυψη της μαύρης τρύπας, που θα προκύψει στον ήδη ελλειμματικό ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, καλείται τώρα να βρει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά την τροπολογία για την ακύρωση της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, του πρώην τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιληφθεί η τροπολογία για την ακύρωση της αύξησης, ουσιαστικά μέσω της κατάργησης της σχετικής αρμοδιότητας της ΡΑΕ. Το ΕΤΜΕΑΡ θα παραμείνει το 2015 σταθερό στα επίπεδα του 2014, ενώ σε όσους καταναλωτές ρεύματος έλθει αυξημένος λογαριασμός λόγω ΕΤΜΕΑΡ η διαφορά θα συμψηφιστεί στον επόμενο λογαριασμό.

Αυξημένο τέλος μπορεί να χρεωθεί σε όσους λογαριασμούς εκδοθούν πριν τεθεί σε ισχύ η τροπολογία.

Το πρόβλημα όμως παραμένει. Η αύξηση είχε στόχο να καλύψει τη διαφορά των 15-20 εκατ. ευρώ που θα προκύψει στα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, από την ισόποση μείωση των πόρων που εισρέουν στον Λογαριασμό από τις εισπράξεις των πωλήσεων δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Τα δικαιώματα αντιστοιχούν περίπου στο 40% των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού.

Από φέτος, ένα μέρος των πόρων αυτών διατίθεται για την αντιστάθμιση του κόστους ρύπων των μεγάλων βιομηχανιών, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική. Ο κ. Λαφαζάνης, σε συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες εβδομάδες με τους εκπροσώπους των μεγάλων βιομηχανιών, είχε διαβεβαιώσει ότι πολιτική του είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες, προκειμένου να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα.

Διάφορα τεχνικά σενάρια για «ισοδύναμα μέτρα», που θα ενισχύσουν τον Λογαριασμό, δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα. Πέρα από το σωρευτικό λογιστικό έλλειμμα των περίπου 150 εκατ. ευρώ, με το οποίο έκλεισε το 2014, η ρευστότητα του Λογαριασμού είναι προβληματική, με αποτέλεσμα να καθυστερούν επί μήνες οι πληρωμές προς τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας.

(imerisia.gr, 24/03/2015)