Πιο επιθετική προς τη Ρωσία εμφανίστηκε σε ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η νέα επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας, Federica Mogherini, γεγονός που ικανοποίησε τους περισσότερους ευρωβουλευτές

Πιο επιθετική προς τη Ρωσία εμφανίστηκε σε ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η νέα επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας, Federica Mogherini, γεγονός που ικανοποίησε τους περισσότερους ευρωβουλευτές.

Η ιταλίδα υπουργός εξωτερικών έχει τη φήμη της φιλικά προσκείμενης, προς το Κρεμλίνο, ιδίως μετά τη συνάντησή της με των Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ιούλιο, όταν δήλωσε πως ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου, South Stream αποτελεί καλή λύση για την Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως ανέφερε μιλώντας στην Ευρωβουλή χθες στις Βρυξέλλες, «οι κυρώσεις της ΕΕ για τη Ρωσία προκαλούν οικονομικό πονοκέφαλο, έστω και αν ακόμη δεν έχουν αλλάξει μυαλά στον Πούτιν».

Ερωτηθείς ποια στάση θα πρέπει να κρατήσει η ΕΕ σε περίπτωση εισβολής του Πούτιν στην Νότια Ουκρανία, η κα Mogherini απάντησε: «Χρειαζόμαστε ένα μείγμα δυναμισμού και διπλωματίας. Θα μπορούσαμε να επιβάλλουμε και νέες επιπλέον κυρώσεις, εάν τα πράγματα χειροτερέψουν».

Πρόσθεσε δε, ότι οι «πολιτικές συνθήκες για την κατασκευή του South Stream, δεν είναι σωστές ακόμη και αν συμμορφωθεί τελικά με τη νομοθεσία της ΕΕ, σχετικά με το σπάσιμο των ενεργειακών μονοπωλίων».

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε πάντως, ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πεδίο συγκρούσεων» και δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και στήριξης προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko, ώστε να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να είναι εταίρος μας, αυτή τη στιγμή, αλλά είναι ακόμα μια χώρα με στρατηγική σημασία στις παγκόσμιες υποθέσεις, οπότε υποθέτω ότι θα πρέπει να επανεκτιμήσει βαθιά τις σχέσεις μας, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», τόνισε η κα Mogherini, διευκρινίζοντας επίσης, ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί με τη Ρωσία για τον πυρηνικό αφοπλισμό, παρά την κρίση στις σχέσεις της χώρας με την γειτονική της Ουκρανία και ότι ο South Stream θα μπορούσε τελικά να προχωρήσει αν τα πράγματα επανέλθουν στο φυσιολογικό πλαίσιο συνεργασίας.