Έκτακτη συνάντηση θα έχουν σήμερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών για να αποφασίσουν ποια θα είναι η περαιτέρω στάση τους απέναντι στη Ρωσία, υπό το βάρος του αεροπορικού δυστυχήματος την προηγούμενη εβδομάδα στην Ανατολική Ουκρανία, όπου σχεδόν 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ορισμένες χώρες, μάλιστα, πιέζουν για την μετάβασης στο πιο σκληρό «στάδιο 3» των οικονομικών κυρώσεων

Έκτακτη συνάντηση θα έχουν σήμερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών για να αποφασίσουν ποια θα είναι η περαιτέρω στάση τους απέναντι στη Ρωσία, υπό το βάρος του αεροπορικού δυστυχήματος την προηγούμενη εβδομάδα στην Ανατολική Ουκρανία, όπου σχεδόν 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ορισμένες χώρες, μάλιστα, πιέζουν για την μετάβασης στο πιο σκληρό «στάδιο 3» των οικονομικών κυρώσεων.

Ειδικότερα, οι ηγέτες και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν προειδοποιήσει τη Μόσχα με περαιτέρω κυρώσεις εάν δεν ασφαλίσει τον τόπο της συντριβής και δεν εγγυηθεί διεξοδική και ανεξάρτητη έρευνα.

«Η Ρωσία πρέπει να ξέρει ότι έπεται δράση αν δεν υπάρξει μια ριζική αλλαγή στον τρόπο που συμπεριφέρονται» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργόςΝτέιβιντ Κάμερον.«Η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα», σημείωσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικώς χθες με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, σημείωσε ότι οι κυρώσεις αυτές μπορεί να πλήξουν προηγμένα βιομηχανικά αγαθά που μπορεί να έχουν διπλή χρήση, για αμυντικούς σκοπούς. Ωστόσο ο Κάμερον δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τα αγαθά αυτά ή τις κυρώσεις.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε εξάλλου ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι υποστηριζόμενοι από την Ρωσία αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία θα χορηγήσουν πλήρη πρόσβαση στον τόπο στον οποίο κατέπεσε το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών και συνέστησε επίσης άνευ περιστροφών στο Κρεμλίνο να σταματήσει να παρέχει όπλα στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Δεν χρειάζεται άλλα όπλα να περάσουν τα σύνορα, άλλα στρατεύματα να περάσουν τα σύνορα, άλλη υποστήριξη για τους αυτονομιστές — σεβασμός για την ουκρανική εδαφική ακεραιότητα, αυτό είναι που χρειάζεται και αυτό πρέπει να προωθηθεί», σημείωσε ο Κάμερον σε απόσπασμα των δηλώσεών του που μεταδόθηκε από την βρετανική τηλεόραση.

Λίγο νωρίτερα εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είχε δηλώσει ότι η ρωσική οικονομία θα αντιμετωπίσει κυρώσεις σε διάφορους κλάδους αν η Μόσχα δεν φροντίσει να χορηγηθεί πρόσβαση στον τόπο στον οποίο κατέπεσε το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών και δεν σταματήσει να τροφοδοτεί την αστάθεια στην Ουκρανία.

«Αν η Ρωσία δεν κάνει βήματα, την προσεχή περίοδο, για μια άμεση ανταπόκριση στην συντριβή, αλλά και τα άμεσα σχετιζόμενα ζητήματα γύρω από την αστάθεια στην ανατολική Ουκρανία, τότε θα τονίσουμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω», όσον αφορά τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κάμερον.

Ωστόσο, η Ιταλία και η Ισπανία είναι συνήθως οι πιο «ήπιες» χώρες-μέλη στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας. Ωστόσο, μετά από μερικές μετριοπαθείς δηλώσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών φέρεται να δήλωσε χθες: «εάν η Ρωσία δεν συνεργαστεί με τις έρευνες στο πεδίο της σύγκρουσης, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις κυρώσεις». Ας σημειωθεί ότι στις 10 Ιουλίου, ο Ιταλός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Sandro Gozi, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, είχε ταχθεί, κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, υπέρ της συνέχισης των εργασιών κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream, παρά τις αντιρρήσεις της Κομισιόν.

Επίσης, μιλώντας χθες το πρωί σε δημοσιογράφους, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Jose Manuel Garcia-Margallo, αρνήθηκε να καταδικάσει τη Ρωσία για τη συντριβή, και πρότεινε να περιμένουμε την έκβαση των ερευνών από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), προτού εξεταστούν περαιτέρω ενέργειες.