Ο Κρίτων Αρσένης Εκπροσωπεί το Ευρωκοινοβούλιο στην Διάσκεψη της Ντόχα για το Κλίμα

Ο Κρίτων Αρσένης Εκπροσωπεί το Ευρωκοινοβούλιο στην Διάσκεψη της Ντόχα για το Κλίμα
energia.gr
Τρι, 4 Δεκεμβρίου 2012 - 11:01
Τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη επέλεξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να το εκπροσωπήσει το στις παγκόσμιες κλιματικές διαπραγματεύσεις στη Ντόχα του Κατάρ. Ο κ. Αρσένης μετέβη στη Ντόχα το Σάββατο προεδρεύοντας της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για την αποτροπή της παγκόσμιας αποδάσωσης και τον περιορισμό των αγροτικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη επέλεξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να το εκπροσωπήσει το στις παγκόσμιες κλιματικές διαπραγματεύσεις στη Ντόχα του Κατάρ.

Ο κ. Αρσένης μετέβη στη Ντόχα το Σάββατο προεδρεύοντας της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για την αποτροπή της παγκόσμιας αποδάσωσης και τον περιορισμό των αγροτικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου θα είναι ομιλητής στην ημερίδα που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τις εκπομπές από τα δάση, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τους υγροτόπους, στην οποία είναι ο εισηγητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την Τετάρτη θα είναι ομιλητής στην ημερίδα με τίτλο “Χρήση βιομάζας για καθαρή ενέργεια: ευκαιρία ή ρίσκο;” την οποία διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Ο Κρίτων Αρσένης απευθυνόμενος στους Έλληνες δημοσιογράφους έκανε τις εξής δηλώσεις:

« Το μεγάλο παγκόσμιο στοίχημα είναι η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και η μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία σήμερα να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι τιμές των οποίων αποφασίζονται στα διεθνή χρηματιστήρια και αυξάνονται διαρκώς για τους πολίτες όλων των αναπτυγμένων χωρών είτε τα εξορύσσουν είτε τα εισάγουν.

Είμαστε η χώρα που έχει από τα πιο σπάταλα – ενεργειακά – σπίτια και κτήρια στην Ευρώπη. Δυόμισι φορές πιο σπάταλα από ότι η παγωμένη Σουηδία και τρεις φορές από ότι η επίσης παγωμένη Φινλανδία. Αν χρησιμοποιούσαμε σήμερα χρήματα από το ΕΣΠΑ για να βελτιώσουμε τη μόνωση στα σπίτια και στα γραφεία μας και να τα κάνουμε πιο ενεργειακά οικονομικά, δεν χρειαζόταν να σπαταλάμε τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να τα θερμάνουμε και να τα ψύξουμε. Η αναπτυξιακή αυτή επιλογή μπορεί να αναθερμάνει την οικονομία μας. Για να μονώσουμε τα σπίτια μας, να βάλουμε διπλά τζάμια, να βελτιώσουμε τα κουφώματα, να εγκαταστήσουμε ηλιακούς θερμοσίφωνες και να τοποθετήσουμε φωτοβολταϊκά πάνελ στις ταράτσες μας, μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε υλικά τα οποία παράγονται στην Ελλάδα. Έχουμε βιομηχανία κουφωμάτων, έχουμε βιομηχανία μονωτικών υλικών, έχουμε υλικά κατασκευής, παράγουμε ηλιακούς θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά πάνελ. Ο κατασκευαστικός κλάδος που πλήγηκε βαθύτατα από την κρίση και έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα από την ανεργία, μπορεί να ανασάνει και να εξυγιανθεί, βοηθώντας τις οικογένειες και τα νοικοκυριά να ανακουφιστούν από τα έξοδα.

Το στοίχημα για τη χώρα μας είναι να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της προχειρότητας και της μη τήρησης των κοινών μας κανόνων και να αξιοποιήσουμε με μεθοδικότητα και σοβαρότητα τις υγιείς αναπτυξιακές ευκαιρίες εξυγιαίνοντας και στηρίζοντας υφιστάμενες παραγωγικές δραστηριότητες».