Δυνατότητες για Συνεργασία της Ελλάδας με την Ελβετία στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα, τις ΑΠΕ και το Φ. Αέριο Βλέπει ο Υπουργός Ενέργειας, Β. Στάινμαν

Δυνατότητες για Συνεργασία της Ελλάδας με την Ελβετία στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα, τις ΑΠΕ και το Φ. Αέριο Βλέπει ο Υπουργός Ενέργειας, Β. Στάινμαν
των Κ. Ν. Σταμπολή, Χ. Αποσπόρη
Πεμ, 18 Οκτωβρίου 2012 - 07:25
Δυνατότητες για συνεργασία της Ελλάδας με την Ελβετία σε διάφορους ενεργειακούς τομείς βλέπει ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Βάλτερ Στάινμαν, ο οποίος μίλησε στο Energia.gr για τις προοπτικές αυτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελβετία δίνει μεγάλη έμφαση στις διμερείς επιχειρηματικές δράσεις με αντικείμενο την ενεργειακή αποδοτικότητα στα κτίρια, ενώ παράλληλα σημασία δίνει στις ΑΠΕ, στη διαχείριση αποβλήτων και σε κυβερνητικό επίπεδο στον αγωγό TAP.

Δυνατότητες για συνεργασία της Ελλάδας με την Ελβετία σε διάφορους ενεργειακούς τομείς βλέπει ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Βάλτερ Στάινμαν, ο οποίος μίλησε στο Energia .gr για τις προοπτικές αυτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελβετία δίνει μεγάλη έμφαση στις διμερείς επιχειρηματικές δράσεις με αντικείμενο την ενεργειακή αποδοτικότητα στα κτίρια, ενώ παράλληλα σημασία δίνει στις ΑΠΕ, στη διαχείριση αποβλήτων και σε κυβερνητικό επίπεδο στον αγωγό TAP .

Στα πλαίσια της έμφασης που δίνει η Ελβετία στον τομέα της ενέργειας για τα κτίρια, πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στην Αθήνα το συνέδριο “Energy in Buildings ” με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ομιλητών, καθώς και του ίδιου του κ. Στάινμαν.

Η Ελβετία θεωρεί ότι διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στο θέμα των κτιρίων μετά από 30 χρόνια συνεχών προσπαθειών και προσβλέπει σε συνεργασίες με τους Έλληνες μηχανικούς σε θέματα πιστοποιήσεων και προδιαγραφών έργων. Επίσης, οι Ελβετοί τονίζουν ότι διαθέτουν εμπειρία και στην εξοικονόμηση ενέργειας για τις βιομηχανίες, την οποία μπορούν να μοιραστούν στα πλαίσια μιας πιθανής συνεργασίας. Σε επίπεδο πολιτικής, ο υπουργός ανέλυσε το ελβετικό μοντέλο, με βάση το οποίο επιβάλλεται ήδη από το 2000 ένας φόρος άνθρακα στα ορυκτά καύσιμα πλην των μεταφορών, ο οποίος αποφέρει σε ετήσια βάση έσοδα ύψους 200 εκατ. φράγκων, τα οποία διατίθενται για ενεργειακές αναβαθμίσεις στα κτίρια.

Παράλληλα, η ελβετική πλευρά επιθυμεί και μια συνεργασία που θα αφορά την χρήση των απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας, καθώς όπως εξηγεί ο κ. Στάινμαν, στη χώρα του ο συγκεκριμένος τομέας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος. Μάλιστα, οι Ελβετοί αποκαλούν την όλη διαδικασία ως «αστική εξόρυξη», εννοώντας ότι τα αστικά απορρίμματα αντιμετωπίζονται όπως κάθε άλλη πρώτη ύλη.

Στο θέμα των ΑΠΕ, ο κ. Στάινμαν τόνισε ότι οι ελβετικοί όμιλοι είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως και σε οποιαδήποτε χώρα προσφέρει τα κατάλληλα κίνητρα και έφερε σαν παράδειγμα το ηλιοθερμικό πάρκο προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ που υλοποιούν από κοινού με τοπικούς φορείς στην Ισπανία. Παράλληλα, δεν αποκλείεται και μια συνεργασία που θα αφορά τα υδροηλεκτρικά, άλλον ένα τομέα στον οποίο δίνουν έμφαση οι Ελβετοί.

Όσον αφορά τον αγωγό TAP , ο κ. Στάινμαν στάθηκε ιδιαίτερα στην 180 μοιρών στροφή που πραγματοποίησε η ελληνική κυβέρνηση κατά τους τελευταίους έξι μήνες και υπογράμμισε ότι πλέον η Αθήνα αντιμετωπίζει θερμά το όλο σχέδιο, κάτι που άλλωστε έχει αποδείξει και στην πράξη με την υπογραφή της προκαταρκτικής συμφωνίας με την Αλβανία. Ο κ. Στάινμαν δήλωσε σχετικά ότι η ελληνική κυβέρνηση «αναγνωρίζει πλέον τα πλεονεκτήματα του TAP ». Θεωρεί ότι ο αγωγός θα επιλεγεί τελικά από το Σαχ Ντενίζ και επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει αρκετοί ενεργειακοί όμιλοι για συμμετοχή στο σχέδιο, καθώς «θέλουν να είναι με τους νικητές», όπως εξηγεί.

Η Ελβετία ως γνωστόν, αποτελεί μετακομιστικό σταθμό για το φυσικό αέριο στον άξονα βορρά-νότου. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την συνολική ποσότητα που διέρχεται τη χώρα μέσω του δικτύου αγωγών, μόλις το ένα έκτο χρησιμοποιείται για ιδιοκατανάλωση.