Απουσιάζουν, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, από την τελική φάση του διαγωνισμού της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) Α.Ε. τα μεγάλα επενδυτικά ονόματα από την ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής ζάχαρης. Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής διαγωνισμός αφορά την εκχώρηση του 82,33% των μετοχών της εισηγμένης ΕΒΖ, που σήμερα κατέχει η ATEbank.
Η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών, από τους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές της ΕΒΖ λήγει στις 28 Μαΐου, καθώς μετετέθη λόγω των εκλογών της 6ης Μαΐου, ενώ η αρχική ημερομηνία ήταν η 30ή Απριλίου.
Οι προσφορές θα περιοριστούν σε 2 με 3 από μικρομεσαίες εταιρείες, καθώς οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, κυρίως από τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία φέρονται να αποφάσισαν να απόσχουν από τη διεκδίκηση της ΕΒΖ. Ως αιτίες πιθανολογούνται καθαρά επιχειρηματικοί λόγοι, αλλά και η γενικότερη πολιτική αβεβαιότητα στην χώρα.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται σημερινό δημοσίευμα της «Ημερησίας», και που, κατά την εφημερίδα, έχουν πρόσβαση στους άμεσα εμπλεκόμενους με τον διαγωνισμό, σοβαρές πιθανότητες να μετάσχουν στη «μάχη» για την ΕΒΖ, συγκεντρώνουν η «Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία», η πολωνική «Polski Cucier SA» κι ενδεχομένως η βουλγαρική «Litex Commerce JSC».
Η ελληνική υποψηφιότητα αν κι επιχειρήθηκε να πλαισιωθεί με ευρωπαϊκή συμμαχία, οι επαφές δεν ευδοκίμησαν και η δεσμευτική προσφορά εκτιμάται ότι θα κατατεθεί αυτόνομα από την εισηγμένη. Οι Πολωνοί πάλι, εμφανίζονται ως σοβαρή περίπτωση, αλλά λέγεται ότι άφησαν να εννοηθεί πως θα αποσυρθούν, εάν αποφασιστεί να δοθεί και δεύτερη παράταση στο διαγωνισμό ώστε να μη συμπέσει με την προεκλογική περίοδο στη χώρα. «Θολό» παραμένει εν πολλοίς το τοπίο και με τον τρίτο εν δυνάμει στρατηγικό εταίρο της ΕΒΖ, τη βουλγαρικής Litex, με τη ζυγαριά, ωστόσο, να γέρνει μάλλον προς την κατάθεση οικονομικής προσφοράς.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, από τους υπόλοιπους «μνηστήρες» της ΕΒΖ -που συμπληρώνουν την τελική δεκάδα του διαγωνισμού- η γερμανική «Nordzucker» που εμφανιζόταν να εξετάζει σοβαρά την κατάθεση προσφοράς, λέγεται ότι έκανε τελικά πίσω φοβούμενη τη ρευστότητα στο πολιτικο-οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της Ελλάδας. Επίσης, η βρετανική ED&F MAN Holding Ltd, όπως και η Sudzucker από τη Γερμανία, για λόγους που άπτονται περιορισμών από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού αποφάσισε να μην «κατεβάσει» προσφορά, ενώ ανάλογα προβλήματα με τη σερβική επιτροπή ανταγωνισμού είχε κι η Sunoko DOO Novi Sad, οπότε δεν αναμένεται να δηλώσουν παρούσες. Η αλγερινή Cevital Spa, η ρωσική ROS Agro Plc και η ελληνική Damco Energy, τέλος, εξαρχής είχαν ξεκαθαρίσει με τη στάση τους πως δεν προτίθενται να υποβάλουν προσφορά, αφού δεν αναζήτησαν ποτέ πρόσβαση στο data room, ούτε επισκέφθηκαν την ΕΒΖ.
Η εισηγμένη, πάντως, τείνει να μετατραπεί σε... εύπορη «νύφη», καθώς στο εννεάμηνο της χρήσης Ιούλιος 2011 - Ιούνιος 2012, θα εμφανίσει αξιοσημείωτα κέρδη μετά φόρων, από ζημιών 20 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ κέρδη θα έχει κι ο όμιλος, από ζημία 6 εκατ. ευρώ.