«Σωσίβιο» σε συνολικά 73 φωτοβολταϊκά πάρκα ανά την Ελλάδα, που έχουν μείνει χρηματοδοτικά... ορφανά μετά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε η εταιρεία KLT και την οδήγησαν σε αδυναμία να ολοκληρώσει την εγκατάστασή τους, εμφανίζεται έτοιμο να παράσχει το τραπεζικό σύστημα.
«Σωσίβιο» σε συνολικά 73 φωτοβολταϊκά πάρκα ανά την Ελλάδα, που έχουν μείνει χρηματοδοτικά... ορφανά μετά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε η εταιρεία KLT και την οδήγησαν σε αδυναμία να ολοκληρώσει την εγκατάστασή τους, εμφανίζεται έτοιμο να παράσχει το τραπεζικό σύστημα.

Υστερα από περίπου έξι μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων, εννέα πιστώτριες τράπεζες, με το συντονισμό της Emporiki Bank, «έδωσαν τα χέρια» και θα στηρίξουν, εκτός απροόπτου, το εγχείρημα της ολοκλήρωσης των επενδύσεων που παραμένουν στον... αέρα επί μακρόν, αντιμετωπίζοντας ακόμη και τον κίνδυνο της ματαίωσης.

Διάσωση

Η συμφωνία, όπως αναφέρθηκε στην «Η», επετεύχθη μόλις την περασμένη Πέμπτη και λέγεται πως προβλέπει και haircut σε ποσοστό περίπου 38%-40% επί της αξίας των επιταγών τις οποίες είχαν δώσει οι επενδυτές στην KLT. Στο τραπεζικό σχήμα «διάσωσης», κατά τις ίδιες πηγές, εκτός της Emporiki Bank περιλαμβάνονται και οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελληνική, Proton, Probank και FBB, οι οποίες θα ανοίξουν τη «στρόφιγγα» παρέχοντας χρηματοδότηση της τάξης των περίπου 12-15 εκατ. ευρώ για να «κλείσει» η συγκεκριμένη... τρύπα.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει βαθιά ανάσα σε περίπου εξήντα επενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τα εν λόγω φωτοβολταϊκά πάρκα και χθες πραγματοποίησαν συνέλευση σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποδεχθούν τους όρους που προτάθηκαν από τις πιστώτριες τράπεζες. «Σανίδα σωτηρίας» θα αποτελέσει, όμως, η συμφωνία και για τουλάχιστον δύο εταιρείες που είναι εμπλεκόμενες στα ανολοκλήρωτα project κι εξαιτίας τους είχαν φθάσει στο χείλος της χρεοκοπίας, αφού έχουν τοποθετήσει αρκετά κεφάλαια και απειλήθηκαν να τα χάσουν.

Εργα

Το έργο της εγκατάστασης των 73 φωτοβολταϊκών πάρκων (σ.σ. τα περισσότερα σε κεντρική και αν. Μακεδονία-Θράκη, Θεσσαλία, Χίο, Ρόδο και Πελοπόννησο), με συνολική ισχύ 5,5 MW, ανάλαβε να εκτελέσει η κοινοπραξία των εταιρειών BigSolar -ως επικεφαλής- με τις ΕΛΒΙΤΥΛ Α.Ε. και Μωραϊτάκης Α.Ε. Σύμφωνα με το σχετικό σχεδιασμό, η ανωτέρω κοινοπραξία θα παραδώσει εντός διμήνου τα φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαφορετικά στάδια κατασκευής, και κατόπιν θα εκταμιεύσει τη δανειοδότηση από τις πιστώτριες τράπεζες.

Αρχικώς ο συνολικός αριθμός των φωτοβολταϊκών που άφησε «μετέωρα» η KLT Α.Ε. ήταν περίπου ενενήντα, αλλά ορισμένα από αυτά, όπως επισημαίνεται, ήδη ολοκληρώθηκαν και άλλα πωλήθηκαν ή ματαιώθηκαν. Γενικότερα ο κλάδος των φωτοβολταϊκών είναι μία επένδυση στην οποία «πόνταραν» χιλιάδες ιδιώτες τα τελευταία τρία χρόνια και αναμένεται να δώσει σημαντικά εταιρικά πλεονεκτήματα όταν ο χρόνος απόδοσης της επένδυσης ωριμάσει. Σύμφωνα με στοιχεία από την αγορά, η ωρίμαση της επένδυσης ξεκινά από τα τρία χρόνια και η μέση απόδοσή της (ROI) ξεπερνά το 5% ετησίως. Αυτό βέβαια κάτω από φυσιολογικές συνθήκες αγοράς και όχι κάτω από συνθήκες μειωμένης ρευστότητας, όπως αυτές που επικρατούν σήμερα.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 08/05/2012)
Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr