«Κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα αποφασίστηκε μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν όλη την νύχτα εχθές ανάμεσα στο IIF και τους ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. Όπως αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η συμφωνία προβλέπει την απομείωση κατά 50% μέρους του ελληνικού χρέους ή κατά 100 δις ευρώ, οδηγώντας το σε συρρίκνωση στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Επίσης, συστήνεται επιτόπιος εποπτικός μηχανισμός στην Ελλάδα για την εποπτεία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων (Βλ. Εδώ την ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ)‏

«Κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα αποφασίστηκε μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν όλη την νύχτα εχθές ανάμεσα στο IIF και τους ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. Όπως αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η συμφωνία προβλέπει την απομείωση κατά 50% μέρους του ελληνικού χρέους ή κατά 100 δις ευρώ, οδηγώντας το σε συρρίκνωση στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Επίσης, συστήνεται επιτόπιος εποπτικός μηχανισμός στην Ελλάδα για την εποπτεία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων (Βλ. Εδώ την ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ)‏.

Η χώρα μας, επίσης, δεσμεύεται ότι τα έσοδα του προγράμματος «Ήλιος» και των ιδιωτικοποιήσεων θα χρησιμοποιηθούν, μέσω τιτλοποίησης, κατά 15 δισ. ευρώ για τη μείωση του χρέους και την αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Άλλη μία σημαντική απόφαση που ελήφθη εχθές είναι η σύναψη νέου δανείου προς την χώρα μας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ύψους 100 δις ευρώ. Επίσης, οι χώρες της Ευρωζώνης θα δώσουν επιπλέον 30 δις ευρώ για το πρόγραμμα PSI.

H νέα δανειακή σύμφωνα θα είναι έτοιμη έως το τέλος του 2011. Έτσι, το νέο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από το 2012, με ορίζοντα το 2014.

Όσον αφορά το θέμα της εποπτείας, στο κείμενο αναφέρεται ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών».

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, συστήνεται, με ευθύνη της Κομισιόν και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της τρόϊκα, για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, ένας επιτόπιος εποπτικός μηχανισμός, με εμπλοκή εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα για την παροχή συμβουλών και βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Προβλέπεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την Τρόικα, αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, περιέγραψε τον μηχανισμό εφαρμογής της ενισχυμένης εποπτείας, ως ένα μόνιμο κλιμάκιο στην Ελλάδα που θα ελέγχει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν «να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικώς αυτό απεφεύχθη. Διασαφήνισε ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αφορά όλες τις τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr