Στην Κίνα στρέφει και πάλι την προσοχή της η ελληνική κυβέρνηση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ ημεδαπών και κινεζικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών προς τη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως. Η πρόθεση αυτή αποτυπώνεται και στο Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας που υπέγραψαν χθες βράδυ στην Αθήνα ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Zhong Shan στο πλαίσιο επιχειρηματικού δείπνου που διοργάνωσε το Ελληνο-Κινεζικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ

Στην Κίνα στρέφει και πάλι την προσοχή της η ελληνική κυβέρνηση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ ημεδαπών και κινεζικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών προς τη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως. Η πρόθεση αυτή αποτυπώνεται και στο Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας που υπέγραψαν χθες βράδυ στην Αθήνα ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Zhong Shan στο πλαίσιο επιχειρηματικού δείπνου που διοργάνωσε το Ελληνο-Κινεζικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ.

Το Μνημόνιο Κατανόησης Αφορά κυρίως τη συνεργασία των δύο πλευρών στα θέματα υποδομών και μεταποίησης, καθώς και κατασκευής δομικών υλικών. Επίσης, αφορά την παροχή πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και τη διευκόλυνση των δύο κρατών στην άρση των εμποδίων στο διμερές εμπόριο.

Μιλώντας στο δείπνο ο πρόεδρος της κινεζικής Γερουσίας, Jia Qinglin, αναφέρθηκε στις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη λέγοντας: «Το ευρώ αποτελεί ένα σημαντικό στήριγμα για την ποικιλομορφία του αποθέματος συναλλάγματος της Κίνας. Μια ευημερούσα και σταθερή Ευρώπη διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα και ανάπτυξη του κόσμου και συμβάλλει στην υγιή, σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Υποστηρίζουμε το πακέτο μέτρων σταθεροποίησης της Ε.Ε. της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και με ουσιαστικές πράξεις κάναμε ό,τι μπορέσαμε για να υποστηρίξουμε τις ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν την κρίση. Η Κίνα είναι ο μακροπρόθεσμος επενδυτής στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων και θα συνεχίζει να υποστηρίζει. Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει η Ελλάδα.

Το 2010 το διμερές εμπόριο ανήλθε σε 4,35 δισ. δολάρια, αύξηση 18,4% σε σχέση με το 2009. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Κίνα ανέρχονται σε 100 εκατ. δολ. και οι κινεζικές στην Ελλάδα σε 500 εκατ. δολ.

Ταυτόχρονα θα ενθαρρύνουμε περισσότερα κινέζικα φορτηγά πλοία να πλέουν στα ελληνικά λιμάνια και θα προωθήσουμε τις κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στα έργα οικοδόμησης των ελληνικών λιμένων και να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση στον τομέα της ναυτιλίας.

Στόχος είναι να διπλασιασθεί το διμερές εμπόριο και να φτάσει τα 8 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλεσε τις κινεζικές επιχειρήσεις να στηρίξουν δυναμικά την προσπάθεια της Ελλάδας για οικονομική ανάκαμψη με επενδύσεις που θα είναι αμοιβαία επωφελείς. Παράλληλα, όπως τόνισε ο υπουργός, «μέσα και από την υπογραφή του Μνημονίου Οικονομικής Συνεργασίας, προχωρούμε στην οικοδόμηση μιας επωφελούς και για τις δύο χώρες συνεργασίας που θα διερευνήσει και θα χαρτογραφήσει άμεσα όλες τις πιθανές επενδυτικές προοπτικές που παρουσιάζονται σήμερα στην Ελλάδα, για τις κινεζικές επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι απαραίτητη «η υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν ξανά την ελληνική οικονομία σε πορεία ανάπτυξης. Μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται όμως στην πραγματική οικονομία. Στην ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την παραγωγική διαδικασία».

Εκτός από το Μνημόνιο χθες υπεγράφησαν και τέσσερις επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιρειών, συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, όπως σημείωσε χθες ο κ. Χρυσοχοΐδης, αν και αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% των συνολικών εξαγωγών, φέτος σημείωσαν αύξηση κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιρειών.

Επένδυση Cosco

Στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κίνα χαρακτήρισε την παρουσία της Cosco στον προβλήτα ΙΙ του εμπορευματικού λιμένος Πειραιώς ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκεπτόμενος, χθες, τις εγκαταστάσεις της κινεζικής εταιρείας στο Κερατσίνι μαζί με τον πρόεδρο της κινεζικής Γερουσίας Jia Qinglin.«Η συγκεκριμένη επένδυση της Cosco στον Πειραιά είναι σημαντική και για τους Κινέζους και για εμάς που θέλουμε να προσελκύσουμε συνάλλαγμα και ναυτιλιακό και παραναυτιλιακό», δήλωσε ο Ελληνας υπουργός. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κινεζικής Γερουσίας ανέφερε ότι« η κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης έχει έρθει ήδη σε επαφή με Ελληνες εφοπλιστές, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το ποσό των 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Στήριξης προς τους Ελληνες για επενδύσεις στον ναυτιλιακό τομέα στην Κίνα».

Εν τω μεταξύ διευρύνεται το ενδιαφέρον για την εξαγορά του 23% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ Α.Ε.). Oι άνθρωποι της Cosco θεωρούν ότι η διεύρυνση της συμμετοχής τους στο εμπορευματικό λιμάνι του Πειραιά αποτελεί σημαντική επενδυτική ευκαιρία, η οποία υλοποιεί τον στόχο τους να μετατραπεί σε πύλη διακίνησης κινεζικών προϊόντων προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Κατά πληροφορίες η κινεζική πλευρά αναμένει την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την εξαγορά του 23% του ΟΛΠ, προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσει τις όποιες προτάσεις της.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 25/10/2011)

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr