Ο Ελληνοιταλικός αγωγός ITGI, είναι έργο το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί χωρίς κανένα κίνδυνο και να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του. Την απάντηση αυτή έδωσε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο Έλληνας υπουργός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, Χάρη Σαχίνη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ

Ο Ελληνοιταλικός αγωγός ITGI, είναι έργο το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί χωρίς κανένα κίνδυνο και να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του. Την απάντηση αυτή έδωσε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο Έλληνας υπουργός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, Χάρη Σαχίνη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και τον υπουργό Ενέργειας Νατίγκ Αλίγιεφ, όπως και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας της Εθνοσυνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν, Βαλέχ Αλασγκάροφ.

Η επίσκεψη του υπουργού ΠΕΚΑ στο Μπακού, εντάσσεται στον κύκλο των επαφών για την προώθηση του Ελληνοιταλικού αγωγού φυσικού αερίου, καθώς αυτή την περίοδο η αζέρικη εταιρεία πετρελαίου Socar, αξιολογεί τις προτάσεις που κατέθεσαν την 1η Οκτωβρίου οι κοινοπραξίες των αγωγών ITGI, TAP και Nabucco.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός ΠΕΚΑ προς τα τοπικά ΜΜΕ, επεσήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη να ληφθεί γρήγορα η απόφαση για τον αγωγό που θα «ανοίξει» τον λεγόμενο «Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου», προκειμένου να ακολουθήσουν και άλλα παρεμφερή σχέδια.

Αναφορικά με τον Ελληνοιταλικό αγωγό, τόνισε ότι είναι σχέδιο άμεσα χρηματοδοτήσιμο από το τραπεζικό σύστημα, και έχει εξασφαλισμένες κοινοτικές ενισχύσεις.


Σε ερωτήσεις για το αν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, επηρεάζει την υλοποίηση του έργου, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο. Όπως δε εξήγησε, σε παρόμοια έργα η χρηματοδότηση γίνεται μόνο εφ' όσον υπάρξουν εγγυήσεις για την αγορά του αέριου από καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος του Ελληνοιταλικού αγωγού προϋπολογίζεται σε 1,5-2 δισ. ευρώ. Στο σχήμα της χρηματοδότησης θα συμμετάσχει και η ΕΕ τα ταμεία της οποίας θα συμμετάσχουν με 1 δισ. ευρώ. Επίσης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα καλύψει μέρος της χρηματοδότησης, ενώ το υπόλοιπο μπορεί άνετα να χρηματοδοτηθεί από τη ΔΕΠΑ και την ιταλική Edison που είναι οι φορείς υλοποίησης του έργου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης, επεσήμανε ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ΕΕ και κυρίως για τη ΝΑ Ευρώπη, ως πηγή εφοδιασμού με νέες ποσότητες φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

Ακόμη, πρόβαλε τη δυνατότητα που έχει ο αγωγός να υπερδιπλασιάσει τη δυναμικότητά του από 10 σε 24 δισ. κυβικά το χρόνο. Όπως είπε, από την ποσότητα αυτή, τα 5 δισ. κυβικά μπορούν να κατευθυνθούν προς τη ΝΑ Ευρώπη (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία), 3 δισ. κυβικά στην Ελλάδα και 16 δισ. κυβικά μέσω Ιταλίας στην Κεντρική Ευρώπη.

Σε ερωτήσεις για την πρόσφατη πρόταση της ΒΡ, για έναν «τέταρτο δρόμο», ο οποίος θα αξιοποιεί υπάρχουσες υποδομές σε Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία (South East Europe Pipeline) , ο κ. Σαχίνης απάντησε ότι η διαδρομή που προτείνει η ΒΡ, είναι στην ουσία ίδια με την προέκταση του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, ο οποίος ως γνωστόν θα συνδεθεί με το χερσαίο τμήμα του Ελληνοιταλικού, στο ύψος της Κομοτηνής.

«Έτσι» είπε ο κ. Σαχίνης, «το σύστημα του Ελληνοιταλικού αγωγού, περιλαμβάνει και την πρόταση της ΒΡ.

(από www.euro2day.gr, 25/10/11)

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr