Νέες γεωτρήσεις, την επόμενη χρονιά, στον Πρίνο, πλήρη ανάπτυξη, το 2013, του κοιτάσματος Έψιλον και πλήρη επανερμηνεία της λεκάνης του Πρίνου για την αξιοποίηση κοιτασμάτων που έχουν εντοπισθεί, συμπεριλαμβάνονται στα άμεσα σχέδια της Energean Oil & Gas. Παράλληλα, η εταιρία επιμένει σταθερά να αναλάβει την κατασκευή της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα

Νέες γεωτρήσεις, την επόμενη χρονιά, στον Πρίνο, πλήρη ανάπτυξη, το 2013, του κοιτάσματος Έψιλον και πλήρη επανερμηνεία της λεκάνης του Πρίνου για την αξιοποίηση κοιτασμάτων που έχουν εντοπισθεί, συμπεριλαμβάνονται στα άμεσα σχέδια της Energean Oil & Gas. Παράλληλα, η εταιρία επιμένει σταθερά να αναλάβει την κατασκευή της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, στοχεύει στην έρευνα για νέα κοιτάσματα στο Θρακικό Πέλαγος και δεν κρύβει το ενδιαφέρον συμμετοχής της στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις προτεινόμενες περιοχές που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, ήτοι, τον Πατραϊκό Κόλπο, την Ήπειρο και το Δυτικό Κατάκωλο. Μάλιστα, η εταιρία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους, για τη σύμπραξη, τουλάχιστον στην περιοχή του Πατραϊκού.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας σε συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, χθες (12/10) το μεσημέρι, ανακοίνωσε ότι οι νέες επενδύσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση του Πρίνου εκτιμάται ότι μπορεί να δώσουν 4.000 βαρέλια ημερησίως, από 2000 βαρέλια που είναι σήμερα. Την τελευταία 4ετία έχουν επενδυθεί στην περιοχή από την εταιρία περί τα 200 εκατ. δολάρια. Τα απολήψιμα αποθέματα του Πρίνου σήμερα υπολογίζονται σε 11 εκατ. βαρέλια. Αρχικά είχαν εντοπισθεί 300 εκατ. βαρέλια, από τα οποία ήδη έχουν παραχθεί τα 110 εκατ. βαρέλια. Μελέτη που έχει στα χέρια της η Energean από την εταιρία Ρόμπερτσον διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο Πρίνος μπορεί να δώσει 1 δισεκατομμύριο βαρέλια.

Εκτός από τον Πρίνο η εταιρία σχεδιάζει την επανερμηνία όλης της λεκάνης του, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει από μικρά και μεγάλα κοιτάσματα που έχουν εντοπισθεί 30.000 βαρέλια ημερησίως.

Για να μπορέσει, όμως, να προχωρήσει η Energean σε νέες γεωτρήσεις χρειάζεται να έχει τα Δεδομένα Πεδίου, τα οποία φυλάσσονται σήμερα για λογαριασμό του δημοσίου από τα ΕΛ.ΠΕ. Όπως είπε ο κ. Ρήγας, η εταιρία έχει ζητήσει από το 2009 τα σεισμικά δεδομένα της περιοχής, αλλά δεν έχουν δοθεί ως τώρα, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει ότι ανήκουν στην παραχώρηση. Σε κάθε περίπτωση, η Energean έχει δεσμευθεί να προχωρήσει στην περιοχή και σε νέες σεισμικές έρευνες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το κοίτασμα Έψιλον, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2001, η εταιρία προτίθεται να ξεκινήσει την πλήρη ανάπτυξη του σε δύο χρόνια και έχει επιβεβαιωθεί ότι διαθέτει αποθέματα 32 εκατ. βαρελιών. Εκτός, όμως, από αυτό υπάρχει εκτίμηση ότι μπορεί να δώσει και άλλα 20 εκατ. βαρέλια, πράγμα που ανεβάζει την αποληψιμότητα του κοιτάσματος σε πλέον των 50 εκατ. βαρελιών. Το Έψιλον, όπως είπε ο κ. Ρήγας, χρειάζεται αυτόνομη ανάπτυξη. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε 100 εκατ. δολ. «Αγκάθι» για την προώθηση της εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου κοιτάσματος αποτελεί η έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών, που καθυστερεί εδώ και τέσσερα χρόνια, όπως είπε ο κ. Ρήγας. Παρόλα αυτά η εταιρία σχεδιάζει στο επόμενο τρίμηνο να καταθέσει την επίσημη πρόταση της στο υπουργείο.

Εκτός από τα κοιτάσματα του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας η Energean προσβλέπει και στην έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Θρακικό Πέλαγος, κυρίως, στις περιοχές δυτικά της Θάσου, καθώς ανατολικά του νησιού υπάρχουν αμφισβητούμενες περιοχές, λόγω των 6 μιλίων. Για να μπορέσει όμως η εταιρία να προχωρήσει στις έρευνες αυτές απαιτείται η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 70% των δικαιωμάτων έρευνας από την καναδική Calfrac στην Energean. Κι εδώ, ωστόσο, εξακολουθεί και υφίσταται ένα πρόβλημα, καθώς, για τη μεταβίβαση αυτή απαιτείται η συναίνεση των ΕΛ.ΠΕ. που διαθέτουν το 25% των δικαιωμάτων. Και ενώ φάνηκε ότι διευθετείται το ζήτημα αυτό μεταξύ Energean και ΕΛ.ΠΕ., πριν από δύο μήνες, όπως είπε ο κ. Ρήγας, τα ΕΛ.ΠΕ. απέσυραν τη συναίνεση τους. Το θέμα αυτό παραμένει στον αέρα και για έναν ακόμη λόγο. Δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη οι απαιτήσεις των εργαζομένων για αποζημιώσεις λόγω απολύσεων από τη Calfrac. Η Energean, όπως ανέφερε ο κ. Ρήγας, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους, ώστε να βρεθεί χρυσή τομή στις οικονομικές απαιτήσεις τους, που ανέρχονται σήμερα σε 13 εκατ. ευρώ.

Τον περασμένο Ιούλιο η Energean κατέθεσε στη ΡΑΕ αίτηση για τη χορήγηση άδειας ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου (ΑΣΦΑ), για τη μετατροπή του υποθαλάσσιου κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Ωστόσο, η ΡΑΕ, όπως είπε ο κ. Ρήγας, δεν μπορεί να εξετάσει το αίτημα της εταιρίας, γιατί δεν έχει εκδοθεί ως τώρα ΚΥΑ για τους όρους παραχώρησης του έργου. Κι αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να προχωρήσει, όχι μόνον γιατί δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ, αλλά γιατί αναμένεται και το πόρισμα του συμβούλου που έχει επιλέξει το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να εκτιμήσει τα έσοδα του δημοσίου από την παραχώρηση του έργου. Το μόνο θετικό, πάντως, για την εταιρία είναι το γεγονός ότι τελικά δεν πέρασε νομοθετική ρύθμιση που θα κατέλυσε το δικαίωμα της, όπως απορρέει από το Ν. 3428/2005, για τη μετατροπή της άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας σε άδεια για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

Ο κ. Ρήγας, εξάλλου, ανέφερε ότι η Energean ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις προτεινόμενες περιοχές που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ. Το αν θα πάει μόνη της η εταιρία ή σε συνεργασία με ξένη εταιρία θα εξαρτηθεί από την πολυπλοκότητα των ερευνών. Πάντως, ήδη, προσανατολίζεται να συμπράξει με διεθνή εταιρία για τον Πατραϊκό Κόλπο. Η συγκυρία για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας κρίνεται ιδιαίτερα καλή στην παρούσα φάση από τον κ. Ρήγα, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη οι έρευνες στην Κύπρο, οπότε το διεθνές ενδιαφέρον στρέφεται και στην ευρύτερη περιοχή. Συν τοις άλλοις, αυτή τη στιγμή η Βόρεια Αφρική θεωρείται αποκλεισμένη για περαιτέρω έρευνες, οπότε η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα.

Βέβαια, πρόβλημα παραμένει η χρηματοδότηση των πετρελαϊκών ερευνών από τις τράπεζες. Ξένες τράπεζες εμφανίζονται επιφυλακτικές έως αρνητικές να ανοίξουν χρηματοδοτικούς κρουνούς στην Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Πιο εύκολο είναι να βρει κανείς σήμερα χρηματοδότηση για την Αφρική, παρά για την Ελλάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.

Τέλος, στα σχέδια της Energean συμπεριλαμβάνεται και η εισπίεση CO2 στα κοιτάσματα του Πρίνου, προκειμένου να αυξηθεί η αποληψιμότητα τους. Εκτιμάται ότι με τη μέθοδο αυτή μπορεί να εξασφαλισθεί αύξηση της παραγωγής κατά 10-15%, ήτοι, περί τα 30 εκατ. βαρέλια. Η Energean είχε διατυπώσει τη σχετική πρόταση της, όπως αναφέρθηκε, στην πρώην υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία την απέρριψε κατηγορηματικά. Τώρα, ετοιμάζεται νέα πρόταση που θα παρουσιασθεί στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr