Η «πράσινη ενεργειακή πολιτική» (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κ.λπ.) περνάει αναγκαστικά και μέσα από το χώρο του πολιτισμού. Χρειάζεται ως εκ τούτου το υπουργείο Πολιτισμού συμμάχους για να την εφαρμόσει.
Στο πλαίσιο αυτό και στην ετήσια δράση του ΥΠΠΟΤ για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς οργάνωσε μια ημερίδα με θέμα «Νερό, περιβάλλον, πολιτισμός» όπου τέθηκαν ζητήματα θεωρητικά και πρακτικά.
Πώς δηλαδή μπορούν να οργανωθούν πολιτιστικές διαδρομές που θα καταλήγουν σε «πράσινα μουσεία» τα οποία θα έχουν υιοθετήσει μια «πράσινη ενεργειακή πολιτική», με δράσεις ανακύκλωσης, εξοικονόμησης ενέργειας και υιοθέτησης βιοκλιματικών αρχιτεκτονικών λύσεων.
Οι αρχαίοι, όπως και οι παππούδες μας, είχαν αναπτυγμένη οικολογική συνείδηση, που λείπει βέβαια από τους πολίτες των σημερινών μεγαλουπόλεων. Ανακύκλωναν τα πάντα, από το οικοδομικό υλικό έως τα κοινά απορρίμματα. Και έβγαζαν εκτός πόλης τις οχλούσες (βιοτεχνικές) δραστηριότητες! Οποτε όμως δεν τήρησαν τις βασικές αρχές, το πλήρωσαν ακριβά, όπως πληρώνουμε κι εμείς σήμερα την άναρχη δόμηση και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
«Κακοποιήσαμε το τοπίο, το περιβάλλον, την ιστορία, τα εκχυδαΐσαμε, στην αγωνία της οικονομικής υπερεπάρκειας» είπε η γ.γ. του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας ότι η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας «αποδεικνύει τις λάθος επιλογές της κοινωνίας μας των τελευταίων δεκαετιών. Οι επιλογές μας προβάλλονται και στα τοπία που δημιουργήσαμε».
Μια ενδιαφέρουσα πρόταση που μπορεί να εφαρμοστεί και χωρίς πολλά έξοδα κατατέθηκε από τη διευθύντρια Μουσείων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Μαρία Λαγογιάννη. Πρότεινε να γίνουν πιλοτικά «πράσινες πολιτιστικές διαδρομές»: στον Ηριδανό ποταμό που ρέει από την αρχαιότητα κάτω από την Αθήνα και είναι ορατός στον Κεραμεικό (έχουν γίνει κάποιες δράσεις στο παρελθόν σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ), στον υγρότοπο της Βραυρώνας που «συνδυάζει τον αρχαιολογικό χώρο με το μοναδικό φυσικό τοπίο, σπάνια πουλιά, ζώα και φυτά (Natura 2000) και διαδρομές σε Βυζαντινά Μνημεία των Μεσογείων: τον Ταξιάρχη στα Καλύβια, τον Αγιο Λουκά και τη Μεταμόρφωση Κορωπίου και την Παναγία Μερέντας στο Μαρκόπουλο.
(από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία")