Την πρόβλεψη ότι τόσο ο ΑΔΜΗΕ που θα διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού όσο και ο ΔΕΣΦΑ, ο οποίος διαχειρίζεται το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου, θα τελούν πάντοτε υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου προβλέπει το ενεργειακό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χτες από το υπουργικό συμβούλιο και το οποίο τίθεται σήμερα σε διαβούλευση από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη. Δείτε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου
Την πρόβλεψη ότι τόσο ο ΑΔΜΗΕ που θα διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού όσο και ο ΔΕΣΦΑ, ο οποίος διαχειρίζεται το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου, θα τελούν πάντοτε υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου προβλέπει το ενεργειακό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χτες από το υπουργικό συμβούλιο και το οποίο τίθεται σήμερα σε διαβούλευση από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη. Δείτε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου. 

Το νομοσχέδιο δεν θέτει όριο συμμετοχής των ιδιωτών στους διαχειριστές των δικτύων, ενώ προβλέπει και τη δημιουργία κλειστών συστημάτων διανομής. Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ  

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοθεσίου, τόσο η ΑΔΜΗΕ ΑΕ – θυγατρική κατά 100% της ΔΕΗ – όσο και ο ΔΕΣΦΑ – ανήκει κατά 100% στη ΔΕΠΑ – τελούν “πάντοτε υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου. Οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών η οποία επάγεται τη μεταβολή στον δημόσιο έλεγχο συντελείται μόνο εφόσον διασφαλίζεται ότι η διοίκηση τής εταιρείας ασκείται κατά πλειοψηφία από μέλη που διορίζονται από το Δημόσιο ή/και ότι η λήψη μείζονος σημασίας αποφάσεων που ανάγονται στη διαχείριση του δικτύου γίνεται μόνον με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου”.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, το νομοσχέδιο αποσυνδέει τυχόν μετοχικές εξελίξεις στη ΔΕΗ ή στην ΔΕΠΑ από τα ενεργειακά δίκτυα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως προβλέπονται και περιπτώσεις κατά τις οποίες η ΡΑΕ μπορεί να επιτρέψει την άρνηση πρόσβασης τρίτων σε αυτά.

Επιπλέον το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από την παραχώρηση ιδιαίτερα αυξημένων αμροδιοτήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία καθίσταται πλέον αρμόδια για τις αδειοδοτήσεις όλων των ενεργειακών επενδύσεων και όχι μόνο των ΑΠΕ, ενώ έχει τη δυνατότητα να αναθέτει σε άλλο φορέα την διαχείριση των δικτύων, εφόσον αποδειχθεί ότι οι διαχειριστές μεροληπτούν υπέρ των καθετοποιημένων επιχειρήσεων (ΔΕΗ και ΔΕΠΑ).

Ακόμη,προβλέπονται και αυξημένες διασφαλίσεις για την προστασία του καταναλωτή έναντι των προμηθευτών του, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, τελικώς, στο νομοσχέδιο έχει συμπεριληφθεί η διάταξη περί λειτουργίας Κλειστών Συστημάτων Διανομής, έπειτα από απόφαση της ΡΑΕ, στα οποία μάλιστα προβλέπεται και η δυνατότητα ειδικής τιμολόγησης των χρηστών, κατά το πρότυπο της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των επαφών της σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ αναμένεται να συναντηθεί σήεμρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.