Στην αιχμή της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας που διέρχεται η Ελλάδα παρεμβαίνει η εφημερίδα Απογευματινή, με συνέδριο που οργανώνει το τμήμα οικονομικών της εκδόσεων σήμερα, Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Τις εργασίες του συνεδρίου θα απασχολήσουν η διαμόρφωση του νέου οικονομικού τοπίου στα πλαίσια του Προγράμματος Σταθερότητας, οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση της ρευστότητας των τραπεζών αλλά και για την παροχή της ρευστότητας αυτής προς την αγορά και τις επιχειρήσεις, όπως επίσης και η προοπτική του προγράμματος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Για τα θέματα αυτά εξάλλου θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση τόσο από τους κορυφαίους εκπροσώπους των τραπεζών όσο και από τους επιχειρηματίες με στόχο την άμεση αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία
Στην αιχμή της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας που διέρχεται η Ελλάδα παρεμβαίνει η εφημερίδα Απογευματινή, με συνέδριο που οργανώνει το τμήμα οικονομικών της εκδόσεων σήμερα, Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Τις εργασίες του συνεδρίου θα απασχολήσουν η διαμόρφωση του νέου οικονομικού τοπίου στα πλαίσια του Προγράμματος Σταθερότητας, οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση της ρευστότητας των τραπεζών αλλά και για  την παροχή της ρευστότητας αυτής προς την αγορά και τις επιχειρήσεις, όπως επίσης και η προοπτική του προγράμματος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. 

Για τα θέματα αυτά εξάλλου  θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις  προς την κυβέρνηση τόσο από τους κορυφαίους εκπροσώπους των τραπεζών όσο και από τους επιχειρηματίες  με στόχο την άμεση αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία.

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, έχει τίτλο «ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ» και πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» (από 9:00 έως 17:30). 

Στόχος της εκδήλωσης είναι η χαρτογράφηση και ο γόνιμος συγκερασμός εποικοδομητικών απόψεων προερχόμενων από όλες τις πλευρές των σημαντικών παραγόντων στο πεδίο της οικονομίας (πολιτική εξουσία, τράπεζες, παραγωγικοί και επιχειρηματικοί φορείς) σχετικά με το κρίσιμο θέμα της ρευστότητας, αλλά και των προϋποθέσεων που θα επαναφέρουν το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Μέσα από τρεις θεματικές ενότητες ( 1. Ένα νέο οικονομικό τοπίο, 2. Ρευστότητα και τράπεζες, 3. Σε αναζήτηση ρευστότητας-επιχειρηματικές παρεμβάσεις),θα αναδειχθούν τα βασικά θέματα, από τα οποία κρίνεται όχι μόνο «Το Επόμενο Βήμα των Τραπεζών», αλλά, πρωτίστως, το κρίσιμο για όλους μας διακύβευμα της σταδιακής επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. 

Το άνοιγμα του συνεδρίου θα κάνουν με ομιλίες τους η Λούκα Κατσέλη, υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο Παναγιώτης Θωμόπουλος μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας και εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνίδα αντιπρόεδρος Ρόδη Κράτσα.                                    

1. Ένα νέο οικονομικό τοπίο

Στο πρώτο τραπέζι συμμετέχει ο Ηλίας Πλασκοβίτης, γενικός γραμματέας Υπουργείου Οικονομικών και αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που θα εστιάσει ιδιαίτερα στο φλέγον θέμα του δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.

Για το νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται την επαύριο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, με την έμφαση αποδιδόμενη πρωτίστως στη λεγόμενη 'ελληνική ιδιαιτερότητα', δηλαδή στις πιεστικές συνθήκες που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή για την ελληνική οικονομία, θα μιλήσουν οι Χρήστος Γκόρτσος, γενικός γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Παύλος Μυλωνάς, γενικός διευθυντής και στρατηγικός σύμβουλος του Ομίλου Εθνικής Τράπεζας, Χάρης Σιγανός, γενικός διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής και ΘυγατρικώνΤαχυδρομικού Ταμιευτηρίου,, Γκίκας Χαρδούβελης, οικονομικός σύμβουλος ΕUROBANK, Μιχάλης Μασουράκης, Group Chief Economist, Alpha Bank, Γιάννης Στουρνάρας, γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρώτο τραπέζι αναμένεται να απασχολήσουν οι πιέσεις και οι προκλήσεις που αντιπροσωπεύουν για την Ελλάδα οι βαθμολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένεται επίσης η ανάδειξη προτάσεων για την αντιμετώπιση των κρίσιμων διακυβευμάτων της ελληνικής οικονομίας εν μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας, ιδίως για την επιστροφή της σε αναπτυξιακή τροχιά.

2. Ρευστότητα και Τράπεζες

Στο δεύτερο τραπέζι το άνοιγμα των εργασιών θα κάνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης παρουσιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης Παπανδρέου για μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο 'πράσινης ανάπτυξης' ως απάντηση στην οικονομική και περιβαλλοντική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Στη συνέχεια ο λόγος θα δοθεί στους εκπροσώπους των τραπεζών για να συνεισφέρουν τη ματιά του τραπεζικού κλάδου στα προβλήματα αλλά και τις λύσεις ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας. Συγκεκριμένα τοποθετήσεις θα κάνουν οι: Αλέξανδρος Μάνος, διευθύνων σύμβουλος Τράπεζας Πειραιώς, Βύρων Μπαλλής, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Eurobank,  Γιάννης Μούργελας, πρόεδρος της Τειρεσίας Α.Ε., Τρύφων Κολλίντζας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Νίκος Μυρτάκης, πρόεδρος Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ) και αντιπρόεδρος  Παγκρήτιας Τράπεζας.  

3. Σε αναζήτηση ρευστότητας

Οι επιχειρηματίεςΣτο τρίτο τραπέζι η έμφαση θα δοθεί στη ματιά των επιχειρηματιών και τις δικές τους ανάγκες ρευστότητας, στο βαθμό που σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, από τον τουρισμό ως τις εξαγωγές και το εμπόριο, ρευστότητα, επιχειρηματικότητα και εμπιστοσύνη είναι έννοιες αδιαίρετες. Συγκεκριμένα αναμένονται οι τοποθετήσεις των Γιάννη Παπαθανασίου, πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Κωνσταντίνου Μίχαλου, προέδρου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ),  Δημήτρη Ασημακόπουλου, προέδρου Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕ), Γιώργου Κασιμάτη, προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Θόδωρου Βάρδα, προέδρου  Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Βασίλη  Κορκίδη, προέδρου Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Χριστίνας Σακελλαρίδη, προέδρου Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Νίκου Αγγελόπουλου, προέδρου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και Σωτήρη Τριχά, προέδρου Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Τις συζητήσεις θα συντονίσουν οι: Γιάγκος Χαραλάμπους, τέως αντιπρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μάριος Κυριάκου,  πρόεδρος KPMG, Μιχάλης Χατζηπαύλου, διευθύνων σύμβουλος της DELOITTE, Άντα Σεϊμανίδη, αρχισυντάκτρια οικονομικών εκδόσεων και Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, αρθρογράφος  «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ».      

H υποστήριξη

Χορηγός του συνεδρίου είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και υποστηρικτές η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, η ΚPMG και η DELOITTE. Χορηγός επικοινωνίας είναι το τηλεοπτικό κανάλι SBC. Η εκδήλωση, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πραγματοποιείται σε συνέχεια άλλων αντίστοιχων επιτυχημένων πρωτοβουλιών της «Α».