Υπουργός ανέλαβε στο ΥΠΕΚΑ ο κ. Γιάννης Μανιάτης, μετά τον μετασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς αυτή την εβδομάδα. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Μανιάτης θα έχει στο εξής αναβαθμισμένο ρόλο στα ενεργειακά και θα μπορέσει να συνεχίσει τις προσπάθειές του για τις έρευνες υδρογονανθράκων που ξεκίνησε το υπουργείο τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο ίδιος ήταν υφυπουργός Ενέργειας.
Υπουργός ανέλαβε στο ΥΠΕΚΑ ο κ. Γιάννης Μανιάτης, μετά τον μετασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς αυτή την εβδομάδα. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Μανιάτης θα έχει στο εξής αναβαθμισμένο ρόλο στα ενεργειακά και θα μπορέσει να συνεχίσει τις προσπάθειές του για τις έρευνες υδρογονανθράκων που ξεκίνησε το υπουργείο τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο ίδιος ήταν υφυπουργός Ενέργειας.
Στα πλαίσια της παραλαβής του υπουργείου, ο κ. Μανιάτης δήλωσε τα εξής:
Όπως καταλαβαίνετε, για μένα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή. Αισθάνομαι περίεργα και όμορφα, γιατί ξαναγυρνώ σε ένα χώρο που πάντα πίστευα ότι και συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά, σηματοδοτεί την Ελλάδα του αύριο. Την Ελλάδα που μπορεί να ξεπεράσει τις μικρότητες της καθημερινότητας και μπορεί να κοιτάει μπροστά τα μεγάλα και αυτά που μας ενώνουν.
Πρέπει να σας πω ότι, χαίρομαι γιατί ο Βαγγέλης Λιβιεράτος υπήρξε για μένα και δάσκαλος, όταν με μάθαινε αμέσως μετά τη μεταπολίτευση γεωδαισία και χαρτογραφία, στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Ήταν τότε ένας υπέροχος φέρελπις Ακαδημαϊκός, ο οποίος εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε έναν κορυφαίο Ευρωπαίο επιστήμονα. Και θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί έχει μεγάλη σημασία ένας εξαιρετικά πετυχημένος Ακαδημαϊκός ξαφνικά να παίρνει στις χούφτες του τα αναμμένα κάρβουνα της Διοίκησης ενός Υπουργείου αιχμής, σε μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση. Και μάλιστα, ο άνθρωπος αυτός, ο Ακαδημαϊκός αυτός, να τα καταφέρνει. Γιατί ξέρετε, πολλές φορές δεν έχει σημασία το τελικό αποτέλεσμα, εξίσου σημαντικός είναι και ο τρόπος για να φτάσεις στο τελικό αποτέλεσμα. Και ο Βαγγέλης Λιβιεράτος κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις του Υπουργείου.
Θεωρώ λοιπόν πως αποτελεί κορύφωση για έναν Ακαδημαϊκό, καταξιωμένο επιστημονικά, ταυτόχρονα να καταξιώνεται και κοινωνικά και πολιτικά, ιδιαίτερα σε μια τέτοια κρίσιμη εποχή. Και γι΄αυτό, ως μαθητής του, ως φίλος του, θέλω να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί στάθηκε πολύ δυνατά δίπλα μου.
Θέλω, επίσης, να σας πω πως αισθάνομαι τυχερός, γιατί στην ομάδα του Υπουργείου Αναπληρωτής Υπουργός είναι ο Σταύρος Καλαφάτης και Υφυπουργός ο Μάκης Παπαγεωργίου. Με τον Σταύρο γνωριζόμαστε από το κοινοβούλιο αρκετά χρόνια και έχουμε δουλέψει μαζί, έχουν ταιριάξει τα χνώτα μας και έχουμε λύσει πολλά ζητήματα. Τον Μάκη τον γνώρισα τον τελευταίο χρόνο. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αποτελεί έναν από τους ελάχιστους, τουλάχιστον σε επίπεδο νοτιανατολικής Ευρώπης, που ξέρει τόσο καλά τα θέματα της ενέργειας. Αποτελεί ένα γερό θεμέλιο, για να προχωρήσει η χώρα στα μεγάλα στοιχήματα που έχει μπροστά της.
Ελπίζω, λοιπόν, πως η ομάδα που ήδη δουλεύει αποδοτικά και παραγωγικά θα καταφέρει το επόμενο χρονικό διάστημα, με τη δική μου μικρή θετική συμβολή, να πάει αρκετά βήματα πιο πέρα, αυτό που ήδη με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα γίνεται με την καθοδήγηση του Υπουργού, Β. Λιβιεράτου.
Μπροστά μας έχουμε ένα μεγάλο στοίχημα. Είναι το στοίχημα της ανόρθωσης της χώρας. Να ξανασηκωθούμε όρθιοι και περήφανοι ξανά στα πόδια μας. Ουσιαστικά, να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Να συγκροτήσουμε ένα εθνικό σχέδιο υπέρβασης των μνημονίων και των δημοσιονομικών περιορισμών και να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που δεν θα χρειάζεται δανεικά για να ζήσει. Αυτό το Υπουργείο μπορεί πραγματικά να αποτελέσει όχι απλώς αιχμή του δόρατος, αλλά και υπόδειγμα για άλλα Υπουργεία.
Ξέρετε πολύ καλά, ότι αυτό που βασανίζει τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία είναι το πρόβλημα της ανεργίας. Η καταπολέμηση της ανεργίας, που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από ανάπτυξη που δημιουργεί θέσεις εργασίας, αποτελεί τη μεγάλη στόχευση και για εμάς, σ΄ αυτό το Υπουργείο.
Άρα, Ανάπτυξη που στηρίζεται στην αειφορία, στην βιωσιμότητα και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, είναι ένας βασικός πυλώνας.
Δεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη της κοινωνικής συνοχής, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και με την ενίσχυση ενός δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, έτσι ώστε ο πολίτης να μην αισθάνεται ανυπεράσπιστος.
Και τέλος, τρίτος πυλώνας όλης της πολιτικής, όλης της Κυβέρνησης και ολόκληρης της χώρας, πρέπει να είναι η ενδυνάμωση και θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών μας. Ο πολίτης να ξανααισθανθεί ότι, η Δημοκρατία είναι το καλύτερο Πολίτευμα για να ζει ένας πολιτισμένος άνθρωπος.
Αυτοί οι τρεις στόχοι θα υπηρετηθούν και σε αυτό το Υπουργείο.
Μερικές φορές αισθάνομαι λίγο αμήχανα. Οι περισσότεροι με θεωρούν τον άνθρωπο των Υδρογονανθράκων. Ο Υπουργός όμως, δεν είναι Υπουργός των Υδρογονανθράκων, είναι και Υπουργός του κτηματολογίου, των αγωγών, των δασών, των νερών, των θεμάτων για τα αυθαίρετα, των σχεδίων πόλεων, της χωροταξίας. Ουσιαστικά, ο Υπουργός οφείλει να είναι Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και, το ξεχασμένο, Κλιματικής Αλλαγής. Και το τονίζω αυτό, γιατί οφείλουμε ως χώρα του ευρωπαϊκού νότου να συνειδητοποιήσουμε ποιές είναι οι μεγάλες υπερεθνικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Και αυτή τη στιγμή, ο ευρωπαϊκός νότος έχει τη μεγάλη πρόκληση να συμβάλει, σε όσο βαθμό μπορεί, στην επίλυση και του μεγάλου επισιτιστικού προβλήματος που έρχεται οσονούπω, τα επόμενα χρόνια, στη γηραιά ήπειρο, η οποία έχει διαμορφώσει μια κοινή αγροτική πολιτική στηριγμένη σε επιδοτήσεις στο πώς να θάβουμε τα προϊόντα. Αλλά τώρα πια, πρέπει να συνειδητοποιήσει πως χρειαζόμαστε οριζόντιες πολιτικές για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, που θα μπορέσουν να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Κι εμείς, εδώ σε αυτό το Υπουργείο, έχουμε μεγάλο ρόλο να παίξουμε.
Πρέπει, λοιπόν, να σας πω ότι ανήκω σε αυτούς που με πολύ αισιοδοξία κοιτούν το μέλλον. Ξέρω ότι το ποτήρι κάποιοι το βλέπουν μισοάδειο. Εγώ το βλέπω μισογεμάτο. Και είμαι βέβαιος ότι, οι πολίτες δεν θέλουν από εμάς να ακούσουν πόσο μεγάλα είναι τα κύματα έξω και πόσο φουρτουνιασμένη είναι η θάλασσα. Οι πολίτες θέλουν να ακούσουν από εμάς ότι, ναι οδηγήσαμε το καράβι σε λιμάνι και μπορούμε τώρα να αποβιβαστούμε στην προκυμαία. Δεν φτάνει πια να περιγράφουμε πόσο κακή είναι η κατάσταση. Οφείλουμε να λύνουμε τα προβλήματα των πολιτών.
Δεν χάνω την ευκαιρία, πολλές φορές να λέω δημόσια μια αραβική παροιμία, που εμένα μου άρεσε πάρα πολύ όταν την πρωτοάκουσα πριν μερικά χρόνια: Υπάρχουν τέσσερα πράγματα στη ζωή που δεν γυρνάνε πίσω. Το βέλος που εκτοξεύτηκε, τα λόγια που ειπώθηκαν, η ζωή που πέρασε και η ευκαιρία που χάθηκε. Είμαστε σε ένα Υπουργείο που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί η ευκαιρία της χώρας. Και το λέω αυτό, γιατί δεν ξέρω μόνο πράγματα. Ξέρω και ανθρώπους. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό το Υπουργείο έχει δεκάδες διαμάντια της Δημόσιας Διοίκησης, πανάξιους δημοσίους λειτουργούς, που έχουν στηρίξει με αυταπάρνηση την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια, ώστε να σταθούμε όλοι μαζί όρθιοι. Και με τη βοήθεια και του Σταύρου και του Μάκη, είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε αυτό που έχουν καταφέρει αυτοί οι δημόσιοι λειτουργοί και ακόμα περισσότερο να αναδείξουμε και άλλα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, που μπορούν στην πραγματικότητα να βοηθήσουν την ίδια την κοινωνία, αλλά και την ανάπτυξη προκειμένου να κινηθεί σε θετική τροχιά.
Θέλω να κλείσω με μία φράση, γιατί το Υπουργείο αυτό το ξέρετε εξίσου καλά με εμένα και ίσως καλύτερα. Δεν θα λέμε τι θα κάνουμε, αλλά θα ανακοινώνουμε αυτά που ήδη κάναμε. Διότι, πολύ μικρή σημασία έχει ένας σχεδιασμός που στην πορεία μπορεί να αποδειχθεί μη εύστοχος, ή μη αποτελεσματικός, και πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει να απαντάμε στα προβλήματα της κοινωνίας, των πολιτών, της πραγματικής οικονομίας, αποδεινύοντας πόσο αυτό το Υπουργείο, καρδιά και πυρήνας της Ανάπτυξης της χώρας, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση.
Είμαι αισιόδοξος. Έρχομαι με πολύ καλή διάθεση και είμαι βέβαιος ότι θα ενώσουμε τα χέρια μας, όλοι, διοίκηση, πολιτική ηγεσία και απλοί υπάλληλοι, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι θετικό για την πατρίδα και για τη χώρα.
Ευχαριστώ πολύ. Καλή δουλειά σε όλους.

Βιογραφικά στοιχεία:

Ο Γιάννης Μανιάτης γεννήθηκε στο Άργος το 1956. Είναι Διπλωματούχος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και Διδάκτωρ Μηχανικός. Από το 1995 ήταν Αν. Καθηγητής του Α.Π.Θ., ενώ από το 2002 είναι Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Επισκέπτης Καθηγητής στο Ινστιτούτο Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Βόννης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Εξελέγη Βουλευτής Αργολίδας για πρώτη φορά στις εκλογές του 2004. Επανεξελέγη στις εκλογές του 2007, του 2009, του Μαΐου του 2012 και του Ιουνίου του 2012. Στις 05 Ιουλίου 2012 εξελέγη Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ.
Έχει διατελέσει:
Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2009 – 2012)
Εισηγητής των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ για το Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών (2004 - 2005) και για το ΥΠΕΧΩΔΕ (2007- 2009)
Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών (15.11.1998 – 31.06.2001).
Πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) και των τριών θυγατρικών του ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ (01.07.2001 - 31.07.2002).
Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (15.11.1998 – 11.09.2000).
Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, αρμόδιος για θέματα Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, Διεθνών Σχέσεων και Πανευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (20.11.1996 – 14.11.1998).

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Έχει δημοσιεύσει πάνω από ογδόντα (80) επιστημονικές εργασίες σε διεθνή συνέδρια κι επιστημονικά περιοδικά. Επιστημονικός Υπεύθυνος εικοσιπέντε (25) Ερευνητικών Προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ελληνικό δημόσιο και Ιδιωτικές Επιχειρήσεις.
Έχει διδάξει στο Α.Π.Θ. και το Πανεπιστήμιο Πειραιά τα ακόλουθα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα:
Παρακολούθηση και Προστασία Περιβάλλοντος
Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών
Φυσικοί Πόροι και Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη
Διαρθρωτικές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Κτηματολόγιο και Πολιτική Γης
Χρήσεις και Αξίες Γης
Οικονομοτεχνικές Μελέτες
Συστήματα Μεταφορών και Ενέργειας
Διαχείριση Τεχνολογικής Καινοτομίας και Μεταφορά Τεχνολογίας