Siemens Energy: Πρόωρη Θεωρούν τη Συζήτηση για Απόσχιση του Κλάδου των Ανεμογεννητριών Τρεις Μεγάλοι Μέτοχοι

Siemens Energy: Πρόωρη Θεωρούν τη Συζήτηση για Απόσχιση του Κλάδου των Ανεμογεννητριών Τρεις Μεγάλοι Μέτοχοι
energia.gr
Δευ, 16 Φεβρουαρίου 2026 - 18:34

Τρεις μεγάλοι μέτοχοι της Siemens Energy δήλωσαν ότι η εταιρεία θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην εξυγίανση του τομέα ανεμογεννητριών της, ο οποίος είναι ζημιογόνος, πριν εξετάσει το ενδεχόμενο απόσχισης, σε απάντηση στις εκκλήσεις ενός ακτιβιστή επενδυτή που πιέζει για διάσπαση

Τα σχόλια των ως άνω επενδυτών αντικατοπτρίζουν την υποστήριξη της τρέχουσας στρατηγικής της εταιρείας να σταθεροποιήσει πρώτα την επιχείρηση και να εξετάσει αργότερα πιθανές στρατηγικές επιλογές.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό ακτιβιστικό fund Ananym Capital αποκάλυψε τον Δεκέμβριο ότι κατέχει μερίδιο στη Siemens Energy, πιέζοντας για απόσχιση του αιολικού της κλάδου, Siemens Gamesa, καθώς ισχυρίζεται ότι η αξία του θα μπορούσε να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο μέλλον.

Η διοίκηση του ομίλου δήλωσε ότι η ιδέα έχει βάση, αλλά προς το παρόν θέλει να αναδιαρθρώσει την επιχείρηση, στοχεύοντας στην επίτευξη ισορροπίας, καθώς το 2025 κατέγραψε ζημίες ύψους 1,36 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,61 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η αύξηση της μετοχής της Siemens Energy παρέχει κάλυψη στην διοίκηση της εταιρείας

Η τύχη της Siemens Gamesa αναμένεται να αποτελέσει θέμα συζήτησης μεταξύ των μετόχων στην ετήσια γενική συνέλευση του ομίλου, η οποία θα διεξαχθεί στις 26 Φεβρουαρίου.

Ο Tobias Klaholz, διαχειριστής κεφαλαίων στην DWS, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG κατέχει το 1,84% της Siemens Energy, δήλωσε ότι η επίτευξη της βραχυπρόθεσμης προτεραιότητας για σταθεροποίησης της εταιρείας και η σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας είναι κρίσιμη.

«Επομένως, φαίνεται πολύ νωρίς για μια πιθανή απόσχιση. Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, μια αναθεώρηση της Siemens Gamesa έχει σίγουρα νόημα», είπε.

Ο Ingo Speich της Deka Investment, η οποία κατέχει περίπου το 0,88% του γερμανικού κατασκευαστή εξοπλισμού ενέργειας, δήλωσε επίσης ότι η εστίαση θα πρέπει να είναι στην αναδιάρθρωση της Siemens Gamesa.

«Ωστόσο, εάν υπάρξουν νέα σημαντικά βάρη, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα. Τότε το μέλλον του τμήματος αιολικής ενέργειας θα πρέπει να επανεξεταστεί ευρύτερα», είπε.

Οι μέτοχοι δήλωσαν ότι η απόδοση της τιμής της μετοχής της Siemens Energy, ενισχυμένη από τη ζήτηση για υποδομές σχετικά με την τροφοδοσία της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, παρείχε κάποια κάλυψη στη διοίκηση σχετικά με τα συνεχιζόμενα προβλήματα της Siemens Gamesa.

Η διαχειρίστρια του fund Union Investment, Maria Mihaylova, υποστήριξε ότι η Siemens Gamesa αποτελεί «σημαντικό μέρος της ανάκαμψης της Siemens Energy», λέγοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ανάγκη για απόσχιση.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr