Έκκληση προς τους ηγέτες της Ένωσης να αναλάβουν επείγουσα δράση σε κρίσιμους τομείς

Σε επείγουσα δράση σε κρίσιμους τομείς, πρωτίστως στην έκδοση κοινού χρέους, κάλεσε τους ηγέτες της Ε.Ε. η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπως δήλωσε πηγή στο Reuters, εν όψει της σημερινής άτυπης Συνόδου Κορυφής, στο κάστρο Άλντεν Μπίζεν του Βελγίου.

Σε σημείο που είναι πιθανό να προκαλέσει διχασμό μεταξύ των ηγετών, η ΕΚΤ ανέφερε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει ένα κοινό ευρωπαϊκό, ιδιαίτερα ρευστό, ασφαλές περιουσιακό στοιχείο αναφοράς σε ευρώ, το οποίο θα ενισχύει την προσφορά υψηλής ποιότητας εξασφαλίσεων. Παρότι η ΕΚΤ υποστηρίζει εδώ και καιρό την αυξημένη έκδοση κοινού χρέους, ορισμένες κυβερνήσεις, ιδίως η Γερμανία, έχουν αντισταθεί σε αυτές τις εκκλήσεις, προβάλλοντας επιχειρήματα κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους εκτός περιόδων κρίσης.

Το έγγραφο της ΕΚΤ επανέλαβε, επίσης, τη διαχρονική της έκκληση για κοινό σύστημα εγγύησης καταθέσεων και για ευρωπαϊκό πλαίσιο παροχής ρευστότητας σε περιπτώσεις εξυγίανσης τραπεζών, ανέφερε η πηγή. Η ΕΚΤ τόνισε ακόμη ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στις κεφαλαιαγορές, ιδίως μέσω ενός λογαριασμού αποταμίευσης και επενδύσεων, με έμφαση στη χρηματοδότηση των συντάξεων. Άμεση δράση απαιτείται και για την υλοποίηση του ψηφιακού ευρώ, την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και την προώθηση της καινοτομίας.

Η Φον ντερ Λάιεν

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε την Ε.Ε. να απλοποιήσει τους κανονισμούς της, ώστε να καταστεί πιο ανταγωνιστική έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας. «Ας πάρω ξανά το παράδειγμα των ΗΠΑ. Ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα, ένα χρηματοοικονομικό κέντρο. Εδώ στην Ευρώπη, δεν έχουμε μόνο 27 διαφορετικά χρηματοπιστωτικά συστήματα, το καθένα με τον δικό του επόπτη. Έχουμε επίσης περισσότερους από 300 τόπους διαπραγμάτευσης σε όλη την Ένωση. Αυτό είναι κατακερματισμός στο έπακρο. Χρειαζόμαστε μία μεγάλη, βαθιά και ρευστή κεφαλαιαγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι και Ενρίκο Λέτα, συντάκτες δύο σημαντικών εκθέσεων το 2024 για την πρόκληση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. και την ενιαία αγορά της, θα παραστούν στη Σύνοδο.

Η κίνηση Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανανέωσε την έκκλησή του η Ε.Ε. να προχωρήσει σε περισσότερους κοινούς δανεισμούς για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και για να αμφισβητήσει την ηγεμονία του δολαρίου, ενώ παράλληλα προωθεί τη στρατηγική «Made in Europe». Η προσέγγιση αυτή έχει διχάσει τις χώρες της Ε.Ε. και έχει ανησυχήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες προμηθεύονται πολλά εξαρτήματα εκτός Ε.Ε., ενώ Σκανδιναβικές και χώρες της Βαλτικής χαρακτήρισαν ανεπιθύμητη πολυπλοκότητα τη ρήτρα «αγοράστε ευρώ» και την προτεραιότητα σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Η Γερμανία υποστηρίζει ότι το «κλειδί» είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και όχι η δημιουργία νέου χρέους, προτάσσοντας την ανάγκη για εμπορικές συμφωνίες.

Οι διαφωνίες ωστόσο δεν σταματούν εδώ. Η Γερμανία έχει συμπράξει με την Ιταλία, για να ανακόψει τις γαλλικές πρωτοβουλίες, προωθώντας αντ’ αυτού μια ατζέντα έντονα επικεντρωμένη στην απορρύθμιση. Σε κοινό έγγραφο συζήτησης που στηρίζεται από τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ζητούν «φρένο έκτακτης ανάγκης» στη νέα νομοθεσία της Ε.Ε., παρέχοντας στις πρωτεύουσες το δικαίωμα να εμποδίζουν τις Βρυξέλλες να προτείνουν νόμους που δεν τους αρέσουν.

Το θέμα είναι ότι, αυτή τη φορά, οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν μπορούν να κάνουν πίσω, γιατί ο χρόνος πιέζει, παρότι η μετατροπή όλων αυτών σε πράξη ενέχει τεράστιο πολιτικό κόστος. Διπλωμάτης της Ε.Ε. το έθεσε ωμά: «Έχουμε τη διάγνωση, έχουμε τη συνταγή, δεν έχουμε πάει στο φαρμακείο».

(από την εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr