αυτές δεν συνεισφέρουν απλώς στις οικονομίες υποδοχής, αλλά ενισχύουν την παρουσία των κινεζικών συμφερόντων έναντι των αμερικανικών.
Το εντυπωσιακό ποσό των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων φτάνουν οι άμεσες ξένες επενδύσεις των κινεζικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις καθαρές τεχνολογίες σε τρίτα κράτη εντός του 2025, σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευθείσα έρευνα της αυστραλιανής δεξαμενής σκέψης Climate Energy Finance. Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, η τρέχουσα χρονιά ήταν ιδιαίτερα δυναμική για τους Κινέζους επενδυτές καθώς κατάφεραν να πολλαπλασιάσουν τα έργα τους, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 180 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία τριετία.
Σύμφωνα με μία άλλη έρευνα από το αμερικανικό Net Zero Industrial Policy Lab, οι δημοφιλέστεροι προορισμοί ήταν η Νοτιοανατολική Ασία, η Μέση Ανατολή, η Αφρική, και η Νότια Αμερική. Για τα κράτη υποδοχής, οι κινεζικές επενδύσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες ως μοχλός ανάπτυξης, ειδικά μετά τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε η Ουάσιγκτον εναντίον των φτωχότερων οικονομιών.
Παράλληλα, η ανάπτυξη των πράσινων τεχνολογιών συνεπάγεται πως τα κράτη αυτά περιορίζουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και η πρώτη τεχνολογία που παρέχει σταθερή ροή ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές. Επιπροσθέτως, σε αντίθεση με άλλους κλάδους, οι καθαρές τεχνολογίες θεωρούνται μία μακροχρόνια επένδυση, κάτι που σημαίνει ότι οι χώρες αυτές μπορούν να συμμετέχουν στην πράσινη μετάβαση ως παραγωγοί.
Για την Κίνα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις βοηθούν στην αποσυμφόρηση της εσωτερικής κορεσμένης αγοράς όπου ο έντονος ανταγωνισμός έχει οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών. Δύο τομείς με ισχυρή δυναμική είναι οι μπαταρίες, και η ηλεκτροκίνηση. Αντιθέτως, τα φωτοβολταϊκά καταγράφουν μία σχετική ύφεση, κυρίως εξαιτίας των δασμών που ταλανίζουν τον κλάδο.
Φυσικά, το Πεκίνο έχει ένα επιπλέον κίνητρο. Η παρουσία των κινεζικών επενδύσεων σε αυτά τα κράτη λειτουργεί ως μία ανοικτή πόρτα για την κινεζική διπλωματία, τη στιγμή μάλιστα που οι ΗΠΑ παγιδεύονται σε μία φάση εσωστρέφειας, διαταράσσοντας επίσης τις σχέσεις τους με αρκετές άλλες κυβερνήσεις λόγω της επιθετικής πολιτικής τους στο εμπορικό πεδίο και όχι μόνο.