Η ελβετική εταιρεία εμπορευμάτων Gunvor εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς περιουσιακών στοιχείων στον χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει μια καλύτερη σχέση με την κυβέρνηση Τραμπ. Ο Πρόεδρος Τραμπ είχε αποκαλέσει την Gunvor «ρωσική μαριονέτα» όταν η ελβετική εταιρεία υπέβαλε προσφορά για τις διεθνείς δραστηριότητες

της ρωσικής πετρελαϊκής Lukoil. Η προσφορά ανέρχονταν σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια και δεν υπήρχαν αντίπαλοι, αλλά οι ΗΠΑ έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα μπλόκαραν τη συμφωνία. Μετά από αυτό το μήνυμα, η Gunvor απέσυρε την προσφορά της. Ακολούθησαν αναφορές για αμερικανικές εταιρείες-βαρέα εμπορικά σήματα που εξετάζουν προσφορές για τις υπερπόντιες δραστηριότητες της Lukoil, συμπεριλαμβανομένων των Carlyle, Exxon και Chevron.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που μίλησαν στο Reuters, η ελβετική εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων ενδιαφερόταν για αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου πριν καν υποβάλει την προσφορά της για την Lukoil, αλλά τώρα, μια πιθανή αγορά θα είχε το πρόσθετο πλεονέκτημα της βελτίωσης της θέσης της στην Ουάσιγκτον.

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας αγοράς ή αγορών, οι πηγές του Reuters ανέφεραν ότι η Gunvor εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει τα κεφάλαια για εξαγορές περιουσιακών στοιχείων από ανεξάρτητες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα τις ΗΠΑ, ώστε να τις βοηθήσει να επεκτείνουν την παρουσία τους στον κλάδο.

«Η αγορά των ΗΠΑ παραμένει ένας βασικός τομέας ανάπτυξης και προσβλέπουμε σε σημαντικές επενδύσεις σε όλη την αλυσίδα αξίας της ενέργειας», δήλωσε η Gunvor στο Reuters σε ανακοίνωσή της σχετικά με το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, είναι πιθανό η Gunvor να ενδιαφέρεται περισσότερο για περιουσιακά στοιχεία φυσικού αερίου παρά για περιουσιακά στοιχεία αργού πετρελαίου, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Η άλλη πηγή σημείωσε ότι η Gunvor ήταν μεταξύ των πλειοδοτών για τα περιουσιακά στοιχεία της Canadian Baytex Energy στην Eagle Ford, τα οποία η τελευταία πούλησε τον περασμένο μήνα για πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συμμετοχή της Gunvor στην προσφορά είχε τη μορφή οικονομικής υποστήριξης της προσφοράς που υπέβαλε μια εταιρεία με έδρα το Τέξας, η Percussion Petroleum.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr