Βρίσκεται, έτσι, σε εξέλιξη μια σχεδόν παγκόσμια προσπάθεια για εθνική αυτονομία στην τεχνητή νοημοσύνη. Δυναμικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει αναλάβει η Νότια Κορέα, αλλά ανάλογες κινήσεις γίνονται από τη Γαλλία και τη Γερμανία σε συνεργασία, όπως και από τη Βρετανία και την Ινδία. Προσφάτως η Mistral AI της Γαλλίας και η SAP της Γερμανίας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εκπονήσουν πλατφόρμα εθνικής αυτονομίας στην τεχνητή νοημοσύνη. Στόχος τους να προστατεύουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα στον δημόσιο τομέα και τις βιομηχανίες που υπόκεινται σε ρυθμίσεις.
Δυναμικό ρόλο έχει αναλάβει η Νότια Κορέα, ανάλογες κινήσεις γίνονται από τη Βρετανία, την Ινδία και σε συνεργασία από τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Παράλληλα, η Βρετανία έχει δημιουργήσει μονάδα εθνικής κυριαρχίας στην τεχνητή νοημοσύνη με σκοπό να διευκολύνει τις επενδύσεις σε εγχώριες νεοφυείς και να γίνει πιο ελκυστικός τόπος για τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Και η Ινδία αναπτύσσει το δικό της μοντέλο ιδρυτικής τεχνητής νοημοσύνης και παράλληλα διευρύνει την εγχώρια υπολογιστική δυνατότητα. Η Νότια Κορέα, όμως, με τον πλούσιο και προηγμένο τεχνολογικό της τομέα ηγείται της ιδέας ότι οι μικρές χώρες μπορούν να καταφέρουν μεγάλο βαθμό αυτονομίας στον κλάδο. «Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, όποιος μείνει πίσω κατά μία ημέρα, έχει μείνει πίσω μια ολόκληρη γενιά», δήλωσε τον Οκτώβριο ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Τζάε Μιουνγκ, και απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της χώρας προσέθεσε εμφατικά «είμαστε ενώπιον μιας επείγουσας κρίσης που είναι ζήτημα ζωής και θανάτου». Ο στόχος της αυτονομίας στην τεχνητή νοημοσύνης προϋποθέτει την ανέγερση εγχώριων υποδομών υπολογιστικής αλλά προϋποθέτει επίσης ότι μια χώρα διαθέτει σε εθνικό επίπεδο όλα όσα σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, από την ανάπτυξη μοντέλων γλώσσας και την παραγωγή μικροεπεξεργαστών μέχρι την αποθήκευση υπηρεσιών cloud και άφθονα ταλέντα στις νέες τεχνολογίες.
Δεδομένου ότι είναι από τις ελάχιστες χώρες πλην ΗΠΑ και Κίνας που έχουν τη δυνατότητα να επιδιώξουν μεγάλο βαθμό αυτονομίας στην τεχνητή νοημοσύνη, η Νότια Κορέα εξελίσσεται σε ένα είδος πειράματος, μιας δοκιμής για το πόσο εφικτή είναι η εθνική αυτονομία στην τεχνητή νοημοσύνη. Διαθέτει άφθονα κεφάλαια, τεχνογνωσία στην παραγωγή μικροεπεξεργαστών από τις εγχώριες βιομηχανίες όπως οι Samsung Electronics και SK Hynix αλλά και μεγάλες δεξιότητες στην παραγωγή λογισμικού. Επιπλέον ο πρόεδρος Λι, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο, διαθέτει την πολιτική βούληση να επιδιώξει τον φιλόδοξο στόχο. Ασκεί πιέσεις για να τριπλασιαστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης και να φτάσει περίπου στα 6,8 δισ. δολ. Οπως τονίζει ο Βίκραμ Σινγκ, που ειδικεύεται στις τεχνολογίες του κυβερνοχώρου και των συγκρούσεων στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, αποκτώντας εγχώριες υποδομές και δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη, πολλές χώρες ευελπιστούν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην κρίσιμη αυτή τεχνολογία και να απεξαρτηθούν από τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Κέρτνι Λανγκ, ειδικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στο Βιομηχανικό Συμβούλιο Τεχνολογίας της Πληροφορίας της Ουάσιγκτον, οι χώρες ελπίζουν παράλληλα να ενισχύσουν τις αντοχές τους αποκτώντας δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη και εναλλακτικούς παρόχους υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να στραφούν σε αυτούς σε περίπτωση προβλήματος.
(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)