Οι εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με τον χαιρετισμό του Προέδρου του ΙΕΝΕ, Κωστή Ν. Σταμπολή. Σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη οργάνωση έχει φτάσει πλέον τα 29 συνεχή έτη, ο κ. Σταμπολής παρουσίασε το πόσο πιο κρίσιμη είναι η ενέργεια σήμερα, καθώς ο τομέας καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα, από το παγκόσμιο μέχρι το τοπικό. Όπως υπενθύμισε ο κ. Σταμπολής, το ΙΕΝΕ έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ανάδειξη των σύγχρονων πτυχών του θέματος στην Ελλάδα και στην ευρύτερη γειτονιά της, όντας ο πρώτος ερευνητικός οργανισμός που έθεσε τα θεμέλια για μία σειρά τομέων, από τις έρευνες υδρογονανθράκων μέχρι το καύσιμο υδρογόνο.
Τη σκυτάλη πήρε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δέσποινα Παληαρούτα. Η κ. Παληαρούτα σημείωσε πως το σημερινό Συνέδριο πραγματοποιείται σε μία καθοριστική συγκυρία για την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας, η οποία θα επηρεάσει την ελληνική και περιφερειακή αγορά για τις επόμενες δεκαετίες. Η κ. Παληαρούτα εξήγησε πώς η Ελλάδα έχει καταφέρει σημαντικές επιτυχίες στο κομμάτι της ενέργειας τα τελευταία χρόνια, αλλάζοντας τις ισορροπίες που είχαν εδραιωθεί. Με τη διείσδυση των ΑΠΕ να προχωρά με εντυπωσιακούς ρυθμούς, η κ. Παληαρούτα δήλωσε πως το επόμενο βήμα αφορά στα συστήματα αποθήκευσης. Φυσικά, η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά και στην αγορά υδρογονανθράκων χάρη στις πρόσφατες συμφωνίες που υπεγράφησαν και στοχεύουν να μετατρέψουν τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο.
Η Συνεδρία Ι με τίτλο «Διεθνείς & Περιφερειακές Προκλήσεις» παρουσίασε το γενικό πλαίσιο εντός του οποίου καταγράφονται οι τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Κωστής Ν. Σταμπολής, ενώ συμμετείχαν οι κκ. Μαρία Δαμανάκη, Σύμβουλος για το Κλίμα και τη Θαλάσσια Πολιτική, πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Dr. Leo Drollas, Independent Energy Consultant, Dr. Charles Ellinas, Senior Fellow, Global Energy Center of the Atlantic Council και Senior Visiting Research Fellow, IENE, Κώστας Μητρόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ, Διαγαλαξιακές Υπηρεσίες, John Roberts, Energy Security Specialist, Methinks, και Dr. Halil Yurdakul Yigitguden, IENE’s Partner, Independent Energy Advisor. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις κορυφαίες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός κλάδος σήμερα, μεταξύ αυτών οι γεωπολιτικές κρίσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αστοχίες στον πολιτικό και οικονομικό σχεδιασμό της πράσινης μετάβασης, η συνεχής αύξηση της ζήτησης που δεν συμβαδίζει με την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το πάνελ απασχόλησε, επίσης, τα προβλήματα που καταγράφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το υψηλό ενεργειακό κόστος και τα προβλήματα ενοποίησης των αγορών να κυριαρχούν. Τέλος, οι συμμετέχοντες μίλησαν για τις σοβαρές εξελίξεις που καταγράφονται στην Ανατολική Μεσόγειο και πώς αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε νέα πλαίσια συνεργασίας.

Ο κ. Κώστας Μητρόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ της "Διαγαλαξιακές Υπηρεσίες ΑΕ"
Η Συνεδρία ΙΙ με τίτλο «Η Ελληνική Αγορά Ενέργειας σε Μετάβαση» ασχολήθηκε με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά, με έμφαση στο πολυσυζητημένο target model. Συντονιστής ήταν ο Χάρης Φλουδόπουλος, Δημοσιογράφος, Capital.gr & Κεφάλαιο, συζητώντας με τους κκ. Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Οικονομική της Ενέργειας και των Φυσικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς και τ. Πρόεδρος ΡΑAΕY, Δρ. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών, διαΝΕΟσις, Δρ. Παντελής Μπίσκας, Καθηγητής Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης και Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΕΝΕ, Κωνσταντίνος Νάζος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Διαχείρισης Ενέργειας Ομίλου ΔΕΗ, και Δημήτρης Φούρλαρης, Αντιπρόεδρος Κλάδου Ενέργειας, ΡΑΑΕΥ. Οι ομιλητές απάντησαν στο μεγάλο ερώτημα του γιατί οι τιμές ενέργειας παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές στην Ελλάδα, ειδικά σε περιόδους αιχμής όπως το καλοκαίρι. Μία γενική παρατήρηση ήταν οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, και πώς τα διαφορετικά αυτά συστήματα επηρεάζουν τις αγορές. Έμφαση δόθηκε και στο ζήτημα του target model, με τους συμμετέχοντες να συμφωνούν πως αυτό είναι πετυχημένο και πως τυχόν μεταρρυθμίσεις οφείλουν να επικεντρωθούν σε άλλες πτυχές της αγοράς. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην έννοια της προβλεψιμότητας και τον ρόλο της στη σύγχρονη αγορά ενέργειας.

Το πάνελ της δεύτερης συνεδρίας (από αριστερά): Χάρης Φλουδόπουλος, δημοσιογράφος Capital.gr & Κεφάλαιο (συντονιστής), Δημήτρης Φούρλαρης (Αντιπρόεδρος Κλάδου Ενέργειας, ΡΑΑΕΥ), Κωνσταντίνος Νάζος (αν. Διευθύνων Σύμβουλος Διαχείρισης Ενέργειας Ομίλου ΔΕΗ), Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας (αν. Καθηγητής, Οικονομική της Ενέργειας και των Φυσικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς - τ. Πρόεδρος ΡΑAΕY), Δρ. Παντελής Μπίσκας (Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, ΑΠΘ - Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΕΝΕ), Δρ. Φαίη Μακαντάση (Διευθύντρια Ερευνών, διαΝΕΟσις).