Πρόσω ολοταχώς για νέες ναυπηγήσεις δεξαμενόπλοιων έχουν βάλει οι Έλληνες εφοπλιστές μέσα στο 2025, «εξαργυρώνοντας» τη δυναμική που τους δίνει η υψηλή ρευστότητα που διαθέτουν, αλλά και οι ισχυρές επαφές που έχουν χτίσει εδώ και δεκαετίες με τους ναυπηγικούς ομίλους της Ασίας.

Δεν πρόλαβε να «στεγνώσει το μελάνι» από την αναφορά της Xclusiv, ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν 285 τάνκερ υπό ναυπήγηση, ήτοι το 24% του παγκόσμιου orderbook, ποσοστό που τους καθιστά με διαφορά ηγέτες της αγοράς, και νέες παραγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας.

 

- Η Laskaridis Shipping

Η Laskaridis Shipping, συμφερόντων Πάνου Λασκαρίδη, όπως αναφέρουν διαδικτυακές πλατφόρμες, προχώρησε σε ένα deal εξαγοράς συμβολαίου ναυπήγησης ενός product tanker στην Κίνα.

Πρόκειται για ένα πλοίο μεταφορικής ικανότητας 50.000 dwt που βρίσκεται υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Changhong Shipyard. Η παράδοση του πλοίου έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του 2026.

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία του κ. Λασκαρίδη είχε εξαγοράσει ακόμα δύο συμβόλαια ναυπήγησης από την ίδια εταιρεία, τα οποία, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων equasis, έχει παραλάβει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ναυτιλιακός όμιλος του κ. Λασκαρίδη εξειδικεύεται στη διαχείριση bulk carriers και πλοίων reefers, αλλά πλέον πραγματοποιεί άνοιγμα και στην αγορά των τάνκερ.

Οι πρώτες επενδύσεις στον τομέα των τάνκερ έγιναν αρχικά στη second hand αγορά.

 

- Ο Όμιλος Alimia

Αλλά και ο Όμιλος Alimia, συμφερόντων Θανάση Λασκαρίδη, επεκτείνεται περαιτέρω στην αγορά των δεξαμενόπλοιων, αφού πλέον προχώρησε σε παραγγελίες για σούπερ τάνκερ (VLCCs).

Συγκεκριμένα, ο όμιλος, που εστίαζε σε bulk carriers με σερί ναυπηγήσεων τα προηγούμενα χρόνια για λογαριασμό της Laskaridis Shipping, αφού έκανε ένα αρχικό άνοιγμα στην αγορά των τάνκερ με ένα aframax, σταδιακά επέκτεινε το πρόγραμμά του.

Το 2023 προχώρησε σε παραγγελία ενός LR2 product carrier στο ναυπηγείο Yangzijiang Shipbuilding με παράδοση τον Ιανουάριο του 2026, ενώ το 2024 συμφώνησε για την κατασκευή πέντε MR2 product carriers στο Penglai Zhongbai Jinglu Ship Industry.

Τώρα ήρθε η σειρά της Hengli Shipbuilding, η οποία θα κατασκευάσει για λογαριασμό του ομίλου του κ. Λασκαρίδη δύο VLCCs. Το πρώτο πλοίο θα παραδοθεί εντός του επόμενου έτους και το δεύτερο στο πρώτο τρίμηνο του 2027.

Επισημαίνεται ότι ο Όμιλος Alimia και η Laskaridis Maritime ιδρύθηκαν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν, όπως παραδοσιακά γίνεται στις ελληνικές οικογένειες της ναυτιλίας, οι Πάνος και Θανάσης Λασκαρίδης αποφάσισαν να διαχωρίσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους.

 

- Η Thenamaris

Αλλά και η Thenamaris, συμφερόντων Νικόλα Μαρτίνου, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε σε παραγγελία για δύο δεξαμενόπλοια τύπου suezmax, χωρητικότητας 158.000 dwt, συνολικής αξίας περίπου 162 εκατ. δολαρίων, στην Κίνα.

Τα πλοία θα κατασκευαστούν στη Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding (SWS) και αναμένεται να παραδοθούν στις αρχές του 2028.

Επισημαίνεται ότι η Thenamaris διατηρεί μακροχρόνια σχέση με τη SWS, από την οποία παρέλαβε έξι LR2 tankers μέσα στο 2024.

Η Thenamaris, η οποία έχει έναν διαφοροποιημένο στόλο από τάνκερ, bulkers, containerships και LNG carriers, παράλληλα με τις νέες επενδύσεις ανανεώνει και τον στόλο της, αφού, όπως αναφέρουν ναυλομεσιτικές πηγές, την προηγούμενη εβδομάδα πούλησε ένα παλαιότερο suezmax, ναυπήγησης 2007.

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία προχώρησε σε παραγγελία suezmax τάνκερ μετά το 2015, όταν και είχε κατασκευάσει δύο στη Νότια Κορέα.

 

- Η JHI Steamship

Σε νέες ναυπηγήσεις τάνκερ, όμως, προχώρησε και η JHI Steamship, συμφερόντων Γιάννη Ιγγλέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη ναυπήγηση μέχρι τριών aframaxes σε ναυπηγείο της Νότιας Κορέας.

Η JHI Steamship είναι αποτέλεσμα του διαχωρισμού της παραδοσιακής ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Samos Steamship, της οικογένειας Ιγγλέση.

Ο εξάδελφός του, Αντώνης Ιγγλέσης, προχώρησε στην ίδρυση της Carlova Maritime, η οποία πρόσφατα προχώρησε σε παραγγελία ενός VLCC.

 

Τα στατιστικά

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Xclusiv για τα tankers, το orderbook αντιστοιχεί πλέον στο 15,3% του παγκόσμιου στόλου σε dwt, έναντι 13,2% πέρυσι, με 196 νέα πλοία να έχουν παραγγελθεί το 2025.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν 285 πλοία υπό ναυπήγηση, ήτοι το 24% του παγκόσμιου orderbook, ποσοστό που τους καθιστά με διαφορά ηγέτες της αγοράς.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα suezmaxes και aframaxes – LR2, MR2, LR1 και VLCCs, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των παραγγελιών.

 

(Από την εφημερίδα 'Η Ναυτεμπορική')

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr