Η τιμή του ντίζελ αυξήθηκε κατά σχεδόν 13% σε 17,5 αιγυπτιακές λίρες (0,37 δολάρια), με ισχύ από σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πετρελαίου. Οι τιμές της βενζίνης 95, 92, και 80 οκτανίων αυξήθηκαν από 10,5% έως 12,7%. Οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες για τουλάχιστον ένα χρόνο, ανέφερε το Υπουργείο.
Η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Μέσης Ανατολής αναπροσαρμόζει την οικονομία της μετά τη λήψη ενός πακέτου διάσωσης ύψους 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό την ηγεσία του ΔΝΤ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πέρσι, το οποίο της έδωσε μια διέξοδο από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Οι αυξήσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν τους Αιγύπτιους με χαμηλά εισοδήματα και ενδέχεται να αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η Αίγυπτος έχει ήδη αυξήσει τις τιμές των καυσίμων τέσσερις φορές από τις αρχές του 2024, με την πιο πρόσφατη αύξηση να έχει πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, αλλά οι τιμές παραμένουν στη λίστα με τις χαμηλότερες στον κόσμο. Η κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία σημαντική αύξηση, με εξαίρεση το ντίζελ, πριν μεταβεί σε έναν μηχανισμό τιμολόγησης συνδεδεμένο με την αγορά.