Σε εκτόξευση σε επίπεδα άνω του 225% οδηγήθηκε η μετοχή της εταιρείας εξερεύνησης ορυκτών Trilogy Metals στην Wall Street μετά την είδηση ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αποκτήσουν μερίδιο 10% στην  καναδική εταιρεία

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα συνεργασία με την Trilogy Metals, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αξιοποίησης των εγχώριων αποθεμάτων χαλκού και άλλων κρίσιμων ορυκτών στην περιοχή εξόρυξης Ambler στην Αλάσκα.

Η συνεργασία περιλαμβάνει επένδυση ύψους 35,6 εκατ. δολ., η οποία καθιστά την κυβέρνηση των ΗΠΑ μέτοχο 10% στην Trilogy Metals.

Από την πλευρά της, η Trilogy Metals χαιρέτισε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να χορηγήσει άδειες για να επιτρέψει την ανάπτυξη κρίσιμων ορυκτών στην Αλάσκα, λέγοντας ότι η περιοχή εξόρυξης Ambler «φιλοξενεί μερικά από τα πλουσιότερα γνωστά πολυμεταλλικά κοιτάσματα στον κόσμο με κυρίαρχο τον χαλκό».

Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η εντολή του Τραμπ «αντανακλά μια ανανεωμένη ομοσπονδιακή δέσμευση για υπεύθυνη ανάπτυξη πόρων στην Αλάσκα».

«Πρόκειται για ορυκτά που είναι απολύτως απαραίτητα για την άμυνα, για την πρόοδο της βιομηχανίας σήμερα. Ας πάρουμε μόνο τον χαλκό, αυτή είναι μια από τις πλουσιότερες τοποθεσίες χαλκού στη χώρα», τόνισε, από την πλευρά του, Αμερικανός Υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας (National Energy Dominance Council), Νταγκ Μπέργκαμ.

Η στρατηγική αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των δυτικών εθνών να σταματήσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα για τα μέταλλα - όπως το λίθιο, τα στοιχεία σπάνιων γαιών και το γερμάνιο - που είναι απαραίτητα για μια σειρά βιομηχανιών, από την ενέργεια έως την τεχνολογία και την άμυνα.

Η Trilogy, η οποία εδρεύει στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας, είχε κεφαλαιοποίηση αγοράς λίγο κάτω από 500 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (358 εκατομμύρια δολάρια) πριν ο Λευκός Οίκος ανακοινώσει τη συμφωνία κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.

Η συμφωνία επέτρεψε επίσης στην αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποκτήσει ένα επιπλέον 7,5% της Trilogy, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του. Η Trilogy δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η επένδυση στην Trilogy Metals Inc ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, καθώς ο Λευκός Οίκος ενέκρινε το πρότζεκτ Ambler Road, το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε μπλοκάρει λόγω των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων. Η έγκρισή του θα ανοίξει απομακρυσμένες περιοχές σε εταιρείες εξόρυξης, συμπεριλαμβανομένης της Trilogy.

Το πρότζεκτ Ambler Road θα δώσει στις εταιρείες πρόσβαση σε περιοχές με μεγάλα κοιτάσματα, όπως χαλκό, κοβάλτιο, γάλλιο και γερμάνιο. «Είναι ένα οικονομικό χρυσωρυχείο, ας πούμε», δήλωσε ο Τραμπ τη Δευτέρα. «Αυτό ήταν κάτι που θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και καιρό και να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια για τη χώρα μας και να παρέχει πολλή ενέργεια και ορυκτά και όλα τα άλλα για τα οποία μιλάμε».

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης των ΗΠΑ για κρίσιμα ορυκτά και έχει ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές των μετοχών και άλλων εταιρειών του κλάδου.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr