Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έχει επιδεινωθεί αφότου ο εκλεκτός του προέδρου Μακρόν, ο Σεμπαστιάν Λεκορνού , παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού μόλις ένα μήνα αφότου διορίστηκε, γράφει η Sarah White στους FT. Ο Λεκoρνου παραιτήθηκε χθες πριν καν ορκιστεί το νεοδιορισμένο υπουργικό του συμβούλιο, καθώς οι προσπάθειες να

συγκεντρώσει ταυτόχρονη υποστήριξη από τους κεντροδεξιούς και τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές για να διατηρήσει τη συνοχή της κυβέρνησής του απέτυχαν. Ήταν ο πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στη Γαλλία από την εγκαθίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958.

Η αποχώρησή του έθεσε για άλλη μια φορά στον Μακρόν το βάρος της εξεύρεσης διέξοδου, αφού είχε ήδη αλλάξει δύο άλλους πρωθυπουργούς από τότε που προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές το 2024. Αυτό κατέστρεψε την κάτω βουλή και άφησε τους κεντρώους του πολύ μακριά από την πλειοψηφία.

Ο Μακρόν έδωσε χθες στον Λεκορνού 48 ώρες για να μιλήσει με τα άλλα κόμματα και να δει αν ήταν ακόμη δυνατή μια συναίνεση — αλλά η ζήτηση για νέες πρόωρες εκλογές είναι πιο έντονη από ποτέ.

«Βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου, δεν υπάρχει λύση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. «Η μόνη σοφή απόφαση υπό αυτές τις συνθήκες είναι να επιστρέψουμε στην κάλπη».

Το αν ο Μακρόν θα ακολουθήσει αυτή την οδό είναι ακόμη ασαφές. Η απροσδόκητη απόφασή του να διαλύσει το κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2024 , μετά τα κακά αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την άνοδο της ακροδεξιάς, σόκαρε ακόμη και το ίδιο του το κόμμα - και γύρισε μπούμερανγκ θεαματικά, υπονομεύοντας το δικό του περιθώριο ελιγμών σε μια εντελώς διχασμένη εθνοσυνέλευση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το στρατόπεδο του Μακρόν δεν θα έβρισκε μεγαλύτερη υποστήριξη σε μια ακόμη ψηφοφορία. Ωστόσο, οι επιλογές του προέδρου για τον διορισμό ενός άλλου πρωθυπουργού είναι περιορισμένες και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ψήφιση ενός προϋπολογισμού για το 2026, αναστατώνοντας τις αγορές. Η Γαλλία έχει κάποιες δικλείδες ασφαλείας που θα απέτρεπαν ένα lockdown τύπου ΗΠΑ για να διατηρήσουν τη ροή των μισθών, αλλά η χώρα βρίσκεται επίσης υπό πίεση για να μειώσει το αυξανόμενο έλλειμμα.

Οι προσπάθειες για τη διαμόρφωση μιας συναίνεσης γύρω από μια κεντροδεξιά προσωπικότητα έχουν δοκιμαστεί, ξαναδοκιμαστεί και αποτύχει τρεις φορές.

Ο Μακρόν θα μπορούσε να στραφεί προς τα αριστερά, αλλά ρισκάρει να ορίσει έναν υποψήφιο που θα ήθελε να ανατρέψει τη μεταρρύθμισή του για το συνταξιοδοτικό σύστημα και που μπορεί να μην καταφέρει να βρει τα κοινοβουλευτικά «μαθηματικά» για να επιβιώσει ούτως ή άλλως.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η επιλογή μιας τεχνοκρατικής φιγούρας θα μπορούσε να εξεταστεί πιο σοβαρά αυτή τη φορά. Αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος για τον Μακρόν να κερδίσει λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά τα φαντάσματα ενός νέου γύρου εκλογών και περαιτέρω πολιτικής αναταραχής διαγράφονται μεγάλα.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr