Παπαμικρουλέας (ΔΕΠΑ Εμπορίας): «Αύξηση Τιμών Ηλεκτρισμού σε Γαλλία-Γερμανία Φέρνουν οι Προβλέψεις για Χαμηλές Θερμοκρασίες και Πτώση Παραγωγής ΑΠΕ»

Παπαμικρουλέας (ΔΕΠΑ Εμπορίας): «Αύξηση Τιμών Ηλεκτρισμού σε Γαλλία-Γερμανία Φέρνουν οι Προβλέψεις για Χαμηλές Θερμοκρασίες και Πτώση Παραγωγής ΑΠΕ»
energia.gr
Τρι, 7 Οκτωβρίου 2025 - 08:45

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, λόγω των προβλέψεων για χαμηλότερες θερμοκρασίες και των ανησυχιών για τη μείωση της παραγωγής ΑΠΕ, έχουν ανέβει οι τιμές ηλεκτρισμού σε Γαλλία και Γερμανία. Όπως σχολιάζει στο Bloomberg ο Γιάννης Παπαμικρουλέας, Επικεφαλής Διεύθυνσης Ενεργειακών Συναλλαγών της ΔΕΠΑ Εμπορίας, «oι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία έχουν αυξηθεί κυρίως λόγω φόβων για ψυχρότερο καιρό και χαμηλότερη από το κανονικό παραγωγή ΑΠΕ», ενώ, 

αναφερόμενος στη Γαλλία, προσθέτει ότι οι τιμές έχουν επίσης επηρεαστεί από τις προβλέψεις για χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Αναλυτικότερα, η τιμή στη γαλλική αγορά για τον επόμενο μήνα αυξήθηκε έως και 4,1%, φτάνοντας στα 76,23 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η αντίστοιχη τιμή στη Γερμανία αυξήθηκε έως και 3,6% στα 99,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (European Energy Exchange-EEX). Καθώς η Ευρώπη κατάφερε να αναπληρώσει τις ποσότητες στις αποθήκες φυσικού αερίου της πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τείνουν να αυξάνονται καθώς οι traders αναμένουν ψυχρότερο καιρό που θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης. Η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες περίπου 2 βαθμούς Κελσίου κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο από τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με μοντέλα του Bloomberg.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου σημείωσαν επίσης άνοδο, καθώς οι προβλέψεις για ψυχρότερο καιρό σηματοδοτούσαν μια πιθανή αύξηση της ζήτησης θέρμανσης τις επόμενες εβδομάδες. Τον περασμένο χειμώνα, η κάτω του μέσου όρου παραγωγή αιολικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη οδήγησε σε αυξημένες τιμές ενέργειας και χαμηλότερα έσοδα για τους παραγωγούς του κλάδου.

Το εφετινό καλοκαίρι, οι μετεωρολόγοι αύξησαν τα στοιχήματά τους για να προστατευτούν από την επόμενη περίοδο ήρεμων συνθηκών στη Γερμανία κατά τους ψυχρότερους μήνες. Οι ταχύτητες του ανέμου σε βασικές χώρες παραγωγής ενέργειας, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, μειώθηκαν κατά 0,5 έως 1 μέτρο ανά δευτερόλεπτο το 2024 από τον μέσο όρο για το 2010 έως το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του BloombergNEF, πράγμα που επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή ισχύος.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr