Η Κίνα Εντείνει τον Ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ στην Κατασκευή Ημιαγωγών ΑΙ

Η Κίνα Εντείνει τον Ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ στην Κατασκευή Ημιαγωγών ΑΙ
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Τετ, 27 Αυγούστου 2025 - 17:53

Οι κινεζικές εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών (τσιπ) επιδιώκουν να τριπλασιάσουν τη συνολική παραγωγή επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης της χώρας τον επόμενο χρόνο, καθώς το Πεκίνο ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ για το ποιος θα αναπτύξει το πιο προηγμένο ΑΙ. Ένα εργοστάσιο κατασκευής αφιερωμένο στην παραγωγή των επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης της Huawei έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παραγωγή μόλις στο τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ δύο ακόμη αναμένεται να ξεκινήσουν την παραγωγή τους τον επόμενο χρόνο

όπως δήλωσαν στους Financial Times δύο άτομα που γνωρίζουν τα εν λόγω σχέδια. Ενώ τα νέα εργοστάσια έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να υποστηρίζουν την Huawei, δεν είναι σαφές σε ποιον ακριβώς ανήκουν.

Η Huawei αρνήθηκε ότι έχει σχέδια να κατασκευάσει τα δικά της εργοστάσια και δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι κινεζικές εταιρείες αγωνίζονται επίσης για να αναπτύξουν την επόμενη γενιά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που προσαρμόζονται σε ένα πρότυπο που υποστηρίζει η DeepSeek, η οποία έχει αναδειχθεί ως η κορυφαία σταρτ-απ τεχνητής νοημοσύνης της χώρας. Τα τελευταία προϊόντα της Huawei θεωρούνται μεταξύ εκείνων που θα ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις της DeepSeek.

Η συνδυασμένη παραγωγική ικανότητα από αυτά τα τρία νέα εργοστάσια, όταν τεθούν σε πλήρη λειτουργία, θα μπορούσε να ξεπεράσει την τρέχουσα συνολική παραγωγή παρόμοιων γραμμών της Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), της κορυφαίας μονάδας της Κίνας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το εγχείρημα. Οι πηγές πρόσθεσαν ότι η SMIC σχεδίαζε επίσης να διπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα το 2026 με στόχο την κατασκευή τσιπ στα 7 νανόμετρα - τον πιο προηγμένο τύπο μαζικής παραγωγής στην Κίνα.

Η Huawei είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της SMIC αυτή τη στιγμή για τέτοιες γραμμές επεξεργαστών. Ως αποτέλεσμα, μικρότεροι Κινέζοι σχεδιαστές τσιπ όπως οι Cambricon, MetaX και Biren θα είναι σε θέση να λάβουν πολύ μεγαλύτερες κατανομές της παραγωγικής ικανότητας της SMIC, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας από την οποία αποχώρησε η Nvidia μετά τις απαγορεύσεις εξαγωγών από τις ΗΠΑ.

Οι ημιαγωγοί βρίσκονται στο επίκεντρο των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει την πρόσβαση στους κορυφαίους επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης που κατασκευάζει η κορυφαία εταιρεία του κλάδου παγκοσμίως, η αμερικανική Nvidia, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις κινεζικές προσπάθειες για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η εγχώρια παραγωγή δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για πολύ, ειδικά από τη στιγμή που όλη η παραγωγική ικανότητα θα τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ένα στέλεχος κινεζικής εταιρείας κατασκευής τσιπ.

Η DeepSeek ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα μοντέλα της χρησιμοποιούν πλέον έναν τύπο μορφής δεδομένων FP8, σχεδιασμένο να προσαρμόζεται στην επόμενη γενιά εγχώριων τσιπ, χωρίς να διευκρινίζει από ποιον προμηθευτή. Οι τιμές των μετοχών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο κινεζικών εταιρειών ημιαγωγών, όπως η Cambricon και η SMIC, εκτοξεύτηκαν μετά την ανακοίνωση.

Τα 910D της Huawei, καθώς και τα 690 της Cambricon, θεωρούνται κορυφαία προϊόντα, προσαρμοσμένα στην υποστήριξη των προτιμώμενων προτύπων της Deepseek, ενώ πολλοί μικρότεροι Κινέζοι κατασκευαστές τσιπ επιταχύνουν επίσης την ανάπτυξη των δικών τους εκδόσεων.

Η DeepSeek επέλεξε αυτήν τη μορφή δεδομένων επειδή αυξάνει την αποδοτικότητα του υλικού, εις βάρος της ακρίβειας, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν τρόπο ο οποίος θα βοηθήσει τους Κινέζους παίκτες του κλάδου του ΑΙ να ανταγωνιστούν τους διεθνείς αντιπάλους τους, ακόμη και αν τα τσιπ τους είναι γενιές πίσω από τις κορυφαίες προσφορές της Nvidia.

«Εάν καταφέρουμε να αναπτύξουμε και να βελτιστοποιήσουμε αυτά τα κινεζικά τσιπ για να εκπαιδεύσουμε και να εκτελέσουμε κινεζικά μοντέλα σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο κινεζικό οικοσύστημα, μια μέρα θα δούμε αυτήν την αλλαγή ως μια ακόμη πιο σημαντική στιγμή του DeepSeek», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών.

«Αυτή η άνευ προηγουμένου ευθυγράμμιση θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις λιγότερο προηγμένες δυνατότητες του υλικού μας», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, μια τέτοια προσπάθεια θα απαιτούσε μια μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των κατασκευαστών τσιπ υπολογιστών και εκείνων που κατασκευάζουν υλικό για μνήμη και συνδεσιμότητα, καθώς και εργαλεία λογισμικού που απαιτούνται για την υποστήριξή τους.

Η Κίνα κάνει προσπάθειες και σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως τα τσιπ μνήμης, κλάδος στον οποίο προς το παρόν κυριαρχούν οι Samsung, SK Hynix και Micron — εταιρείες οι οποίες υπόκεινται όλες σε ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ.

Ο κορυφαίος κινέζος παίκτης CXMT δοκιμάζει δείγματα προϊόντων μνήμης υψηλού εύρους ζώνης "HBM3" με στόχο την κυκλοφορία της συγκεκριμένης έκδοσης τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα και τα οποία μίλησαν στους Financial Times. Το προϊόν βρίσκεται μόλις μία γενιά πίσω από τα πιο προηγμένα προϊόντα μνήμης που χρησιμοποιούνται από τα τσιπ της Nvidia.

Ενώ η DeepSeek έχει κάνει προκαταρκτική εργασία σε κινεζικά τσιπ σε μικρά δείγματα, για να αποδείξει ότι είναι τεχνικά βιώσιμο, η τρέχουσα εκπαίδευση μοντέλων του ομίλου γίνεται σε κλάστερ ημιαγωγών της Nvidia, ανέφεραν οι Financial Times. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει μόλις περισσότερα κινεζικά εγχώρια τσιπ γίνουν προσαρμόσιμα στο πρότυπό της και βελτιώσουν την απόδοσή τους. «Η ανάγκη γεννά καινοτομία», δήλωσε ένας επενδυτής σε πολλές κινεζικές νεοσύστατες επιχειρήσεις ημιαγωγών και μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και προσθέτει ότι «οι εταιρείες στη Silicon Valley δεν θα μπουν καν στον κόπο να κάνουν αυτό που κάνει η DeepSeek επειδή μπορούν να αποκτήσουν όσα προηγμένα τσιπ Nvidia θέλουν».

Το κινεζικό κράτος παρέχει σημαντική πολιτική και οικονομική υποστήριξη σε τέτοιες προσπάθειες. Το Κρατικό Συμβούλιο ζήτησε αυτή την εβδομάδα μεγαλύτερη υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη χώρα, καθώς και «ολοκληρωμένη και συντονισμένη ανάπτυξη της έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, της εφαρμογής μηχανικής και της εμπορευματοποίησης προϊόντων».

Η Cambricon, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, έλαβε έγκριση για την άντληση περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων φέτος. Τέσσερις μικρότεροι κατασκευαστές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των Biren και MetaX, επιδιώκουν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο ήδη από το τέλος του τρέχοντος έτους, έχοντας συγκεντρώσει συνολικά περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από την αρχική δημόσια προσφορά.

Εάν είναι επιτυχής, η προσπάθεια για τη δημιουργία ευθυγράμμισης μεταξύ των εταιρειών υλικού και λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην έκκληση του ιδρυτή της DeepSeek, Liang Wenfeng, να αμφισβητήσει την παγκόσμια πρωτοπορία της αμερικανικής Nvidia.

«Η πρωτοπορία της Nvidia δεν προέρχεται από μία μόνο εταιρεία, αλλά από μια συλλογική προσπάθεια ολόκληρης της δυτικής κοινότητας και της βιομηχανίας», είχε επισημάνει ο Liang μιλώντας στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης πέρυσι. «Η ανάπτυξη του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης της Κίνας χρειάζεται το ίδιο οικοσύστημα. Η Κίνα χρειάζεται κάποιον που να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της ανάπτυξης».

Οι SMIC, Cambricon, DeepSeek, CXMT, Biren και MetaX δεν απάντησαν στο αίτημα των FT για σχολιασμό.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr