Η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της έχουν εκπλήξει τις αγορές πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, διοχετεύοντας περισσότερα βαρέλια σε μια ευάλωτη παγκόσμια αγορά, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν μερίδιο αγοράς, προσφέροντας ανακούφιση στους καταναλωτές και ένα κίνητρο για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η αύξηση που ενέκριναν την Κυριακή ολοκληρώνει την επιταχυνόμενη αντιστροφή της τεράστιας μείωσης της προσφοράς που πραγματοποιήθηκε το 2023.
Ωστόσο, ο Οργανισμός Χωρών Εξαγωγέων Πετρελαίου και οι εταίροι του έχουν ακόμη εκκρεμείς υποθέσεις: ένα άλλο επίπεδο προσφοράς, που επίσης σταμάτησε πριν από δύο χρόνια, ύψους 1,66 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, το οποίο επί του παρόντος αναμένεται να παραμείνει εκτός μέχρι τα τέλη του 2026. Και την Κυριακή οι εκπρόσωποι προσέφεραν λιγότερη, παρά περισσότερη, σαφήνεια σχετικά με το μέλλον του.
Η συμμαχία θα μπορούσε να προχωρήσει στην επανεκκίνηση αυτής της δόσης, εάν οι συνθήκες της αγοράς το υποστήριζαν, ανέφεραν αξιωματούχοι. Ωστόσο, τόνισαν επίσης την πιθανότητα αναστροφής των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών που μόλις επέστρεψαν στην αγορά. Η ομάδα θα παρακολουθεί στενά τη ζήτηση και θα μπορούσε επίσης να διατηρήσει απλώς τα επίπεδα παραγωγής για την ώρα. Μια επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τις 7 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να επανεξεταστεί η κατάσταση.
Ο ΟΠΕΚ+ και οι ηγέτες του, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, θα πρέπει να εξισορροπήσουν τις προοπτικές για μια αγορά πετρελαίου που, σύμφωνα με τις γενικές προβλέψεις, θα αντιμετωπίσει ένα αυξανόμενο πλεόνασμα προσφοράς αργότερα φέτος, σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο που σκιάζεται από την εντεινόμενη πίεση του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της απειλής επιβολής κυρώσεων στους αγοραστές ρωσικού αργου.
«Το μήνυμα που προέκυψε από τη σημερινή εθελοντική συνάντηση των παραγωγών είναι ότι όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές — συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς αυτών των βαρελιών, της παύσης των αυξήσεων προς το παρόν ή ακόμη και της ανατροπής της πρόσφατης πολιτικής δράσης», δήλωσε η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets LLC.
Η αρχική αντίδραση της αγοράς στην αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς ήταν συγκρατημένη, με το Brent να διαπραγματεύεται με μικρές μεταβολές τη Δευτέρα.
Με βάση τις προοπτικές για τους επόμενους μήνες, ο OPEC+ μπορεί πράγματι να χρειαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής.
Ενώ η ζήτηση πετρελαίου παρέμεινε σταθερή φέτος, η προβλεπόμενη επιβράδυνση στην Κίνα και η αύξηση της προσφοράς σε ολόκληρη την Αμερική αφήνουν τις παγκόσμιες αγορές σε τροχιά για ένα σημαντικό πλεόνασμα 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας στο Παρίσι. Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ την Παρασκευή υπογράμμισαν τους κινδύνους για την κατανάλωση από τους δασμούς του Τραμπ.
Προβλέψεις όπως αυτές της Goldman Sachs Group Inc. και της JPMorgan Chase & Co. εκτιμούν ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου, τα οποία έχουν ήδη υποχωρήσει κατά 6,6% φέτος, φτάνοντας λίγο κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, θα συνεχίσουν να πέφτουν προς τα 60 δολάρια αργότερα μέσα στο έτος. Αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα επίπεδα που χρειάζονται οι Σαουδάραβες και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ για να καλύψουν τις κρατικές δαπάνες.
Η Goldman αναμένει ότι η συμμαχία θα κάνει μία πάυση και θα διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα παραγωγής για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς θα αξιολογεί την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Πέντε έμποροι αργού πετρελαίου που συμμετείχαν σε έρευνα της Bloomberg την περασμένη εβδομάδα προέβλεψαν επίσης μια παύση.
Από την άλλη πλευρά, εάν το Ριάντ είναι πραγματικά αποφασισμένο να επιδιώξει μερίδιο αγοράς, θα μπορούσε να αγνοήσει αυτές τις προβλέψεις και να προχωρήσει στην επανεκκίνηση της δόσης των 1,66 εκατομμυρίων βαρελιών.
«Μπορούμε να αναμένουμε ότι η ομάδα θα υιοθετήσει μια στάση αναμονής τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες», δήλωσε ο Greg Brew, ανώτερος αναλυτής της Eurasia Group. «Αλλά αν υπάρξει συρρίκνωση της προσφοράς στις ΗΠΑ και αν η αύξηση της ζήτησης και το γενικό μακροοικονομικό περιβάλλον παραμείνουν ευνοϊκά, νομίζω ότι θα πρέπει να αναμένουμε περαιτέρω χαλάρωση των περικοπών».
Οι προοπτικές θολώνουν ακόμη περισσότερο από το γεωπολιτικό πλαίσιο, καθώς ο Τραμπ εντείνει τη διπλωματική πίεση στην Ρωσία, συν-ηγέτη του ΟΠΕΚ+, λόγω του πολέμου της εναντίον της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να επιβάλει δευτερεύοντα δασμολογικά μέτρα στους πελάτες πετρελαίου της Μόσχας, εκτός εάν επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Την Πέμπτη, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ πραγματοποίησε μια σπάνια επίσκεψη στο Ριάντ για συνομιλίες με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν — μια συνάντηση που, σύμφωνα με αξιωματούχους, συμβόλιζε την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο πετρελαϊκών γιγάντων.
Καθώς ο ΟΠΕΚ+ ζυγίζει από τη μία πλευρά την πίεση του Τραμπ για μείωση των τιμών και από την άλλη την επιθυμία να διατηρήσει τη συνοχή της συμμαχίας, ό,τι και αν αποφασίσει τελικά θα απαιτήσει μια λεπτή ισορροπία.
«Θα προχωρήσει στην αποδέσμευση των υπόλοιπων 1,66 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα για να υπερασπιστεί το μερίδιο αγοράς, ειδικά αν νέες αμερικανικές κυρώσεις πλήξουν το ρωσικό πετρέλαιο, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα;», αναρωτήθηκε ο Χόρχε Λεόν, αναλυτής της Rystad Energy A/S, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στη γραμματεία του ΟΠΕΚ. «Η ομάδα εξακολουθεί να κινείται σε λεπτή γραμμή».