Πληροφορίες από πηγές της αγοράς συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το ενδιαφέρον για τη δημοπρασία ενδέχεται να κινηθεί σε παρόμοια επίπεδα με τα προηγούμενα, με τους αναλυτές να επισημαίνουν τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσει η στάση της Ουκρανίας. Ειδικότερα, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου – μόλις 14,81% πληρότητα σύμφωνα με τα στοιχεία του Gas Infrastructure Europe – και καλείται να λάβει αποφάσεις για το εάν και πότε θα κινηθεί στην αγορά για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών.
Παρά τις εκτιμήσεις που ήθελαν την Ουκρανία να αναζητά ποσότητες της τάξης των 4-5 bcm, μέχρι στιγμής δεν έχουν διαφανεί σαφείς κινήσεις που να επιβεβαιώνουν αυτές τις προβλέψεις. Η αβεβαιότητα επιτείνεται τόσο από τον βραδύ ρυθμό πλήρωσης των αποθεμάτων όσο και από το γεγονός ότι, παρά την αύξηση της διαθέσιμης δυναμικότητας στη διασύνδεση με την Πολωνία, δεν υπήρξε αντίστοιχη αύξηση στις ροές προς την Ουκρανία. Υπό αυτές τις συνθήκες, το ενδιαφέρον των Ουκρανών αγοραστών αναδεικνύεται σε καταλύτη για την έκβαση της δημοπρασίας, δεδομένου ότι από αυτούς θα εξαρτηθεί το αν θα ενεργοποιηθεί σε ευρύτερη κλίμακα η δυνατότητα μεταφοράς ποσοτήτων μέσω του Κάθετου Διαδρόμου.
Εάν η ζήτηση από την Ουκρανία παραμείνει υποτονική, αναμένεται το ενδιαφέρον να περιοριστεί σε λίγες, μετρημένες συμμετοχές που είναι ήδη εγγεγραμμένες στα σχετικά μητρώα και έχουν δικαίωμα μεταφοράς. Οι προσφορές για τη δυναμικότητα του ειδικού προϊόντος «Route 1» εκτιμάται πως θα είναι μάλλον συγκρατημένες, ενώ η προς διάθεση ποσότητα φτάνει τις 500 GWh. Η δημοπρασία εντάσσεται στο πλαίσιο ενός κύκλου μηνιαίων δημοπρασιών που εκτείνεται από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2025 – με ισχυρές πιθανότητες παράτασης.
Παρά τη συγκρατημένη συμμετοχή που καταγράφεται έως τώρα, στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως αυτό δεν σηματοδοτεί απαραίτητα απόρριψη του Διαδρόμου από την αγορά. Το έργο είναι νέο, χρειάζεται χρόνο για να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη, ενώ και η εγγενής κυκλικότητα της αγοράς φυσικού αερίου δημιουργεί μεταβλητότητα στη ζήτηση και τις ροές.
Προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της όδευσης, οι Διαχειριστές των εμπλεκόμενων χωρών μελετούν παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν την αύξηση της διαθέσιμης δυναμικότητας, τη μείωση του κόστους, αλλά και την επέκταση της χρονικής ισχύος του σχετικού προϊόντος. Πάντως, κανείς στην αγορά δεν αμφισβητεί τη γεωστρατηγική σημασία του Κάθετου Διαδρόμου τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή, σε μια περίοδο που πλησιάζει η οριστική απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται υπό μετάβαση και ο Κάθετος Διάδρομος αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αναδιαμόρφωσης του ενεργειακού χάρτη της περιοχής. Κάθε δημοπρασία λειτουργεί ως βαρόμετρο – όχι μόνο για τη βιωσιμότητα του έργου, αλλά και για τη δυνατότητα της Ευρώπης να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτάρκεια σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης αστάθειας.