Απαιτείται:
- ένα αξιόπιστο γεωλογικό μοντέλο που καθοδηγεί τη δημιουργία των μεταλλογενετικών κριτηρίων αναζήτησης του ορυκτού ενδιαφέροντος. Τεχνολογίες τηλεπισκόπησης και ψηφιακών μοντέλων επιταχύνουν την διαδικασία και την κάνουν οικονομικά αποτελεσματικότερη και τελικά οδηγούν στο καθορισμό θέσεων-στόχων για γεωτρητική έρευνα
επαρκής γεωτρητική έρευνα η οποία θα συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία για την ποσοτική και ποιοτική αξιολόγηση του πιθανού κοιτάσματος, τη γεωμετρία του και τη θέση σε σχέση με την επιφάνεια
- εργαστηριακές δοκιμές και μελέτες για τους αποτελεσματικούς τρόπους απόληψης του ορυκτού ενδιαφέροντος και πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διεργασιών
Από τα παραπάνω αβίαστα συμπεραίνουμε ότι η Μεταλλευτική Έρευνα είναι ένα ξεχωριστό στάδιο της διαδικασίας αξιοποίησης των ορυκτών πόρων που πρέπει να δώσει απαντήσεις που θα οδηγήσουν σε έξυπνο σχεδιασμό μίας εκμετάλλευσης με αποτελεσματική αξιοποίηση του ορυκτού πόρου, ελαχιστοποίηση των δυνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και διασφάλιση της κοινωνικής αποδοχής.
Να θυμόμαστε ότι και η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ μίας έρευνας είναι ΘΕΤΙΚΟ αποτέλεσμα διότι περιορίζει τη γεωγραφική και την τεχνική αβεβαιότητα!
Η κατάληξη ενός έργου μεταλλευτικής έρευνας πρέπει να τεκμηριώνεται επαρκώς. Η χώρα μας δεν έχει αναπτύξει Εθνικό Πρότυπο για αυτή τη τεκμηρίωση και δεν χρειάζεται να το κάνει. Η ανάγκη αυτή που έρχεται από τις αγορές, μπορεί να εξυπηρετηθεί από την ρητή υιοθέτηση και χρήση από τις εξορυκτικές επιχειρήσεις ενός από τα υπάρχοντα Διεθνή Πρότυπα (JORC, PERC, UNFC) και την αξιοποίηση αποδεδειγμένα Αρμόδιου Προσώπου (εκπαίδευση, επαγγελματική εμπειρία και υπευθυνότητα) για την πιστοποίηση του αποθεματικού δυναμικού που απεικονίζεται στις οικονομικές καταστάσεις.
Στη χώρα μας η πολυνομία, η αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης οδηγούν σε αποθάρρυνση πολλών επενδυτικών κινήσεων. Ιδιαίτερα ο εξορυκτικός κλάδος έχει αναδειχθεί σε «πρωταθλητή» των καθυστερήσεων και της ανασφάλειας δικαίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και στον Κανονισμό Κρίσιμων Πρώτων Υλών θεσπίζει ανώτατο χρονικό όριο για την αδειοδότηση των σχετικών εξορυκτικών έργων και την υποχρεωτική δημιουργία Single Point of Contact για αυτά. Οι χώρες με αναπτυγμένη εξορυκτική βιομηχανία έχουν θεσπίσει τέτοια υπηρεσία και επομένως ήλθε η ώρα να σταματήσουμε απλώς να το συζητάμε στη χώρα μας και να προχωρήσουμε στη θέσπισή της!
*Ο κ. Κεφάλας είναι Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Εορτασμού των 100 χρόνων ΣΜΕ & Πρόεδρος της IMERYS Greece
(ΑΠΕ/ΜΠΕ)